Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
lornetka 8x25 czy 8x32 ?
Autor Wiadomość
Dziubiński M. 
Bywalec
m.dz.

Wysłany: Pią 06 Sty, 2017   lornetka 8x25 czy 8x32 ?

Witam.

Chciałbym się poradzić w kwestii zakupu małej lornetki. Po analizie tego forum i swojego portfela skłaniam się raczej do parametów 8x25. Do 350-400 pln prawie wymyśliłem sobie lornetkę levenhuk karma pro 8x25. Z takich maleństw dotykałem tylko Nikona Sportstara EX ale jakoś średnio mnie przekonał. Komfort obserwacji jakiś dla mnie słaby.W podobnej cenie jest też karma plus 8x32 ale waży 0,9 kg więc klocek do noszenia. Inne dachowce 8x32 już wyraźnie droższe. Sławnego Raptora pominąłem bo jako porro jest większy a ja bym chciał coś" do kieszeni". Zakup taki to dla mnie ruletka bo w sklepach sieciowych po prostu takich lornetek nie ma i dlatego proszę Was o pomoc. Jeszcze ewentualnie na mojej liście byłby Olympus WP 8x25 ale szczerze to najbliżej mi do tej karmy pro. Jak to widzicie?

Reklama

goornik 
Optyczny

Wysłany: Pią 06 Sty, 2017   

A możeby tak Nikon Prostafff 7s 8x30? Mała, dobra, lekka, wodoszczelna....

Dziubiński M. 
Bywalec
m.dz.

Ten Prostaff to niestety poza moim budżetem.

RoboBat 
Optyczny

Po drodze masz jeszcze klasę 8x28, w którą swego czasu celowałem i do dziś nic nie ustrzeliłem. Jak przeglądam niektóre 8x32 to są cięższe od mojego monarcha 5 8x42. Niby mniejsze i lzejsze a czasem tylko na papierze. W tej klasie trzeba być czujnym.

Maciek 
Maniak

Wysłany: Sob 07 Sty, 2017   

Pomimo teoretycznie niewielkiej różnicy 8x25 i 8x32 to zupełnie dwa odmienne typy lornetek. 8x25 jest mega mobilna, przy masie ok 300 - 400 gram i niewielkich rozmiarach można ją zabrać dosłownie wszędzie - nawet na wycieczkę rowerem górskim czy wspinaczkę. Ale mobilność okupiona jest małym polem widzenia i komfortem użytkowania gorszym niż w większych lornetkach. Z tej klasy poleciłbym Kowę SV którą mam i z której jestem bardzo zadowolony - jest IMHO o klasę lepsza (może nawet o dwie) od Nikona Sportstara.

8x32 to zupełnie inna bajka, większe pole, zdecydowanie lepsza jasność i komfort użytkowania. Są jednak znacznie większe i cięższe więc na rower jej nie zabierzesz. W zakreślonej przez Ciebie cenie jest Delta Optical One - no i nie można zapomnieć o klasykach typu CZJ o których ostatnio sporo się mówi na tym portalu.

Dziubiński M. 
Bywalec
m.dz.

Właśnie dzisiaj przypomniałem sobie o DO One. Wygląda na bardziej komfortową od małej 8x25 a wagowo jest ok. No i wielkość nie odstrasza. Jeszcze pomyślę.

RoboBat 
Optyczny

DO One miałem zamiar kiedyś sobie kupić. Po festiwalu optycznym w Łochowie, gdzie go wziąłem do ręki już mi przeszło. Dosłownie wziąłem, przyłożyłem do oka i odłożyłem. Nawet z nim nie wyszedłem na dwór taki słaby.

Abs 
Optyczny

Kilka 8x25 jest optycznie lepsza od One. Zazwyczaj są droższe od DO. Nikona P7s 8x30 miałem przy oku i warto (zwiększyć budżet).

leniwiec 
Rozmowny

OD One są bardzo nierówne - zarówno mechanicznie jak i optycznie. Kiedyś oglądałem w sklepie dwie sztuki - w jednej obraz był przyzwoity jak na cenę ale jedna z muszli ocznych się zacinała. W sklepie mieli drugi egzemplarz - mechanicznie był OK ale obraz był wyraźnie gorszy - jakiś taki nieostry i mało kontrastowy. To jest jakiś dramat z kontrolą jakości w tej klasie cenowej. Kiedyś zamówiłem Levenhuka Sherman Pro 6.5x32 - w jednym okularze obraz był całkiem fajny a w drugim tragiczny. Odesłałem. Ale wracając do DO - jeżeli udałoby się wybrać dobrą sztukę z kilku dostępnych to może być bardzo praktyczna lornetka. Jest malutka, bardzo lekka i ma wytrzymałe etui. Słyszałem, że w salonie Delty w Warszawie mają lepsze egzemplarze. Ktoś ma z tym może jakieś doświadczenie?

Dziubiński M. 
Bywalec
m.dz.

Powoli kiełkuje mi taka myśl że aby zmieścić się w zakładanym budżecie to najlepiej kupić jednak porro tzn. Raptora 8,5x32. A dachowe to minimum Prostaff 8x30. Nieźle. Rozsądek - Raptor, wypasik - Prostaff. Dzięki za Wasze spostrzeżenia. Pozdrawiam.

RoboBat 
Optyczny

Wysłany: Pon 30 Sty, 2017   

No i na czym stanęło?

Dziubiński M. 
Bywalec
m.dz.

Wysłany: Wto 31 Sty, 2017   

Witajcie :-)

Zobaczyłem ogłoszenie forumowicza i kupiłem jak sądzę nieco egzotyczną Dakotę 7x28.
Małe to i w cenie niskiej, więc się skusiłem. Oczywiście lornetka optycznie z wieloma kompromisami ale nie jest najgorzej.

RoboBat 
Optyczny

No to wrzuć kilka fotek.

Absengard 
Bywalec

Kurczę stoję przed podobnym dylematem, ale boję się trochę 8x. Zawsze miałem lornetki 10x i większe. Nie wiem czy 8x nie będzie dla mnie za "krótkie". Chociaż zaproponowane Lavenhuk karma pro i ten Olympus podobaja mi sie bardziej niż sportstar. Pewnie też taki olek jest optycznie lepszy ? Tylko kurde te 8x....

Jak jest z tym wypełnieniem azotem ? na aukcjach piszą że tak
http://allegro.pl/lornetk...6697729707.html
a gdzieś wyczytałem że nie....

Dziubiński M. 
Bywalec
m.dz.

Panie i Panowie. Oto i Dakota Elite.

[ Dodano: Wto 31 Sty, 2017 19:32 ]
I jeszcze etykietka:-)

[ Dodano: Wto 31 Sty, 2017 20:07 ]
Do Absengard:

Nie bój się powiększenia 8x bo ma ono same plusy. Ja nie mam jeszcze lornetki 10x i jakoś nie tęsknię za tym. Jak kupiłem Dakotę o powiększeniu 7x to podzielam zadanie Tych którzy twierdzą że komfort obserwacji to małe powiększenie które Ci da przeważnie szersze pole obserwacji plus stabilność. Niestety budżetowe lornetki mają to szersze pole nieco dyskusyjne z powodu utraty ostrości na brzegach.
A z tych dwóch celowanych przez Ciebie to bym wybrał jednak Olympusa bo optycznie na pewno lepszy od Levenhuka i o ponad połowę lżejszy.

Pozdrawiam. [/b]

dak.jpg
Plik ściągnięto 7716 raz(y) 118,74 KB

dak 004.jpg
Plik ściągnięto 7724 raz(y) 112,46 KB

dak 003.jpg
Plik ściągnięto 7724 raz(y) 109,37 KB

dak 002.jpg
Plik ściągnięto 7724 raz(y) 114,22 KB

dak 001.jpg
Plik ściągnięto 7724 raz(y) 115,87 KB

Odpowiedz do tematu