Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
zmienić C 18-55 czy wziąść inny zakres?
Autor Wiadomość
k1caj_ns 
Optyczny

Wysłany: Pią 02 Maj, 2008   zmienić C 18-55 czy wziąść inny zakres?

Jak w temacie zastanawiam się nad zmianą C 18-55 który dostałem w zestawie z 450d na coś lepszego.

Tylko teraz się zastanawiam czy lepiej zmienić na Tamrona 18-55 i cieszyć się swiatłem czy też poszerzyć swój zakres i wziąć np . Canona EF USM 70-300 IS. Na ten zakup chcę przeznaczyć około 2 tysięcy . Fotografuję sport ale interesują mnie też krajobrazu noi fotografia przyrodnicza. Makro nie powiem bo też ale nie mogę mieć od razu wszystkiego dlatego też nie mogę się w żaden sposób przekonać i zdecydować na coś.

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Pią 02 Maj, 2008   

No to albo C 18-55 zostawisz na krajobrazy (18mm z F8 będzie akceptowalny) i kupisz sobie 70-200/4L (cud malina, moment temu macałem, chociaż wole swoje 70-300VR :P ) albo kupisz Tamrona 17-50 i do tego... eee... używaną Sigme 70-300

rafalg 
Rozmowny

Wysłany: Pią 02 Maj, 2008   Re: zmienić C 18-55 czy wziąść inny zakres?

k1caj_ns napisał/a:
Jak w temacie zastanawiam się nad zmianą C 18-55 który dostałem w zestawie z 450d na coś lepszego.

Tylko teraz się zastanawiam czy lepiej zmienić na Tamrona 18-55 i cieszyć się swiatłem czy też poszerzyć swój zakres i wziąć np . Canona EF USM 70-300 IS. Na ten zakup chcę przeznaczyć około 2 tysięcy . Fotografuję sport ale interesują mnie też krajobrazu noi fotografia przyrodnicza. Makro nie powiem bo też ale nie mogę mieć od razu wszystkiego dlatego też nie mogę się w żaden sposób przekonać i zdecydować na coś.

Możliwości jest wiele jeśli chodzi o zakres pokrycia kita to może być np. Tamron 17-50 2.8 podobno niezły ma dobre światło, jest jeszcze kilka modeli Sigmy. Nie jestem mocny w tych firmach więc jakoś specjalnie Ci nie doradzę, co do Canona trochę się tam orientuję.
Ale w Canonie dużego wyboru nie ma a to co dobre niestety drogie i tu określone przez Ciebie fundusze mogą nie starczyć. Ja zamiast kita brałem od razu 17-40 L, bez żadnych "przejścówek", ale można coś tańszego np 17-85 IS nie jest jakiś super ale obleci. Jeżeli nie zależy Ci na specjalnie szerokim kącie to można brać coś od 24,28. Np. 28-105, 28-135 IS. To już zeleży od Twoich potrzeb jaki zakres ogniskowych Ci bedzie odpowiadał. Lepiej jest kupić na początek tkzw. spacer zooma a potem coś pod szeroki kąt np. C 10-22. Co do tele to polecam oczywiście 70-200 L. A tak na poważnie ten 70-300 IS jest naprawdę warty uwagi. Nie baw się w kupowanie jakichś plastików typu 75-300, 55-200 bo później będziesz żałował. I odradzam bawienie się w zakresy typu 18-200 w Tamronie i Sigmie zresztą w żadnym to jest tak jak z tymi wszystkimi uniwersalnymi narzędziam sam wiesz o co chodzi. Pozdrawiam.

k1caj_ns 
Optyczny

No nad 70-200 L też się zastanawiałem... Stałe światło noi optycznie z tego co czytałem świetne szkło . Ale też tamron 17-50 jest bardzo kuszący tylko że wtedy mojego 18-55 bym sobie darował napewno. A odnośnie tej sigmy 70-300 APO ? To ten zakres do ptaszków i różnych zwierzątek by się przydał. Natomiast z drugiej strony do 70-200 Może jakiś konwerter?

Jak się ma sprawa z konwerterami bo z tego co czytałem to do obiektywu ze słąbym światłem niewarto czy to prawda?

rafalg 
Rozmowny

k1caj_ns napisał/a:
No nad 70-200 L też się zastanawiałem... Stałe światło noi optycznie z tego co czytałem świetne szkło . Ale też tamron 17-50 jest bardzo kuszący tylko że wtedy mojego 18-55 bym sobie darował napewno. A odnośnie tej sigmy 70-300 APO ? To ten zakres do ptaszków i różnych zwierzątek by się przydał. Natomiast z drugiej strony do 70-200 Może jakiś konwerter?

Jak się ma sprawa z konwerterami bo z tego co czytałem to do obiektywu ze słąbym światłem niewarto czy to prawda?

Konwerter do f/4 raczej kiepski pomysł trochę za ciemny sie zrobi. Co do Sigmy to trzeba by szukać kogoś kto to ma, ja się nie wypowiadam.

mavierk 
never knows best

rafalg napisał/a:
Konwerter do f/4 raczej kiepski pomysł trochę za ciemny sie zrobi. Co do Sigmy to trzeba by szukać kogoś kto to ma, ja się nie wypowiadam.
70-200/4L z Kenko 1.4 wymiata zdrowo :) AF szybciutki, sprawny i w ogóle jest super sprawa! No ale nie ukrywam, jakbyś chciał tele, to może 200/2.8L ? to z TC da Ci 280/4 co da Ci po cropie 450/4 :)

k1caj_ns 
Optyczny

Naprawdę ten C 70-200/4L jest bardzo kuszący i ta jego biało kremowa obudowa mmmm :D Dla samego wyglądu chyba warto go mieć :lol: . Odnosnie stałki 200/2.8 to raczej sobie daruję bo zależy mi na pokruciu zakresu pozatym stałki jeszcze niemiałem a komfort ustawień to coś z czym chyba nieporadziłbym sobie psychicznie :P Światło świetne no i do przyrody w ruchu genialna sprawa . Qrcze to jest dopiero dylemat :P

Tak prawdę mówiąc to zaczynałem od kwoty 900 złotych maks a tutaj skrupulatnie po 200 się dokłada i tak się dochodzi do 2 tys a na czym skończę to jeszcze niewiem :smile:

Tamron 17-55 zbiera świetne opinie i wszyscy sa z niego zadowoleni tylko też szkoda mi odkładać kompletnie mojego kita bo mam taki sentyment to wkoncu moje pierwsze szklo bylo.

Narazie wygrywa 70-200 / 4L ale chętnie posłucham jeszcze jakiś propozycji.

mavierk 
never knows best

wiesz jak to jest? kupujesz takie 70-200 i 60% zdjęć robisz na 200mm a 30% na 70mm - w pozostałych nie odczuwasz różnicy, bo mogłeś zrobić krok do tyłu, albo do przodu :)

k1caj_ns 
Optyczny

Wysłany: Sob 03 Maj, 2008   

no tak :smile: tylko czy ptaszka złapię tym szkiełkiem? są płochliwe i za blisko podejść niemogę dlatego ta 70-300 też niegłupi pomysł. Chyba najlepiej będzie jak go pomacam w sklepie i przymierzę. Nigdy niemiałem obiektywu innego od kita dlatego do końca niewiem jak to się ma z tym zakresem. Wiem napewno że dobrego światła potrzebuję i w tym wypadku przy 200mm światło 4 to już coś...

Maverick mógłbyś mi porównać jak ta 70-200 / 4L ma się do canona 70-300 Bo cenową są w podobnym przedziale. Chodzi mi głównie o AF i zakres. Jeśli miałeś jakąś styczność z tym obiektywem to byłbym bardzo wdzięczny.

noby 
Nowy

Wysłany: Sob 03 Maj, 2008   

70-300 jak mam być szczery bardzo średnio nadaje się do fotografowania ptaszków . No chyba , że są to ptaszki martwe albo niespecjalnie ruchliwe :D

Jest wolny co by o nim nie mówić . Wolny to może nawet za dużo napisane :D

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 04 Maj, 2008   

k1caj_ns, dalsza dyskusja nie ma sensu, dopóki nie określisz, czy chcesz wymienić kita na lepszy zoom standardowy, czy jednak dokupić coś o innym zakresie, czyli np. tele. Jeśli jakość kita jest dla ciebie akceptowalna (na dzień dzisiejszy), to ja dokupiłbym tele, bo to świetna zabawa. Sam natomiast postąpiłem odwrotnie :) tzn. zastąpiłem kita Sigmą 17-70, bo kit od 400D mnie po prostu dołował. Dopiero potem dokupiłem sobie Sigmę 70-300 APO, która była fajnym obiektywem za relatywnie niewielkie pieniądze. Jeśli jesteś zdecydowany od razu wydać dwa razy więcej (co nie jest głupie, jeśli Cię stać), to przeczytaj wątek o dylemacie czy kupić Canona 70-300 IS, czy 70-200/4L bez IS. Są zwolennicy zarówno jednej jak i drugiej opcji, zajrzyj do tego wątku, powinien być niedaleko niżej na liście.

k1caj_ns 
Optyczny

Zdecydowałem się na poszerzenie zakresu. Zostawiam Kita narazie ponieważ szerokość 18 mnie zadowala jak narazie. 70-200 /4L Jest moim faworytem tylko przydałby się troszkę zakres większy.

Komor jak to szkiełko się spisuje z Kenko 1.4? Interesuje mnie wersja bez stabilizacji bo z tego co wyczytałem w testach to wersja z IS jest troche lepsza optycznie to tyle w różnicach no a cenowo różnią się już znacznie. Powiedz mi jeszcze czy na 200mm przy czasach rzędu 1/500 jest możliwość robienia nieporuszonych zdjęć z ręki? może moje pytanie jest bezsensowne przez to że odpowiedź może wydawać się oczywista ale niemiałem nigdy wcześniej żadnego tele.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Przy 200 mm można zrobić ostre zdjecie nawet przy czasie 1/100s. Każdy zrobi przy 1/250s. Przy 1/500 trzeba się naprawdę "postarać", żeby ostro nie wyszło.

k1caj_ns 
Optyczny

W takim razie jestem zdecydowany juz na tą Lkę. Jeszcze tylko jedno pytanie . Do mojego 450D polecicie jakiś sklep w którym kupię to szkiełko i sprawdzą mi je wczesniej? Czli też muszę jechać osobiście i mierzyć. W moim wypadku najbliższy sensowny sklep jest chyba w Krakowie. Bo jeśli kupię i się okaże że lipa to będę miał wtedy pewnie problem z wymianą...

[ Dodano: Nie 04 Maj, 2008 ]
Jak się okazało byłem zdecydowany ... Bo właśnie przeczytałem test na optyczne.pl nowej sigmy 70-200 /2.8 macro. Cenowo wygląda to około 900 złotych więcej ale czy warto? Wiem że od początkowego dylematu przebrnąłęm już daleko ale niewiem czy nie warto dozbierać na tą sigmę i cieszyć się światłem 2.8 ehhhhhh :roll: ciężka sprawa prosiłbym o jakieś komentarze na temat tej sigmy bo canona wiele ludzi sobie chwali zresztą napewno nie bez powodu.

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 05 Maj, 2008   

Co do pracy z Kenko 1.4 to parę razy była już o tym mowa, m.in. w wątku, który już Ci poleciłem do przestudiowania, jak widzę nadaremno... :)

Co do czasów ekspozycji podanych przez MM to moje amatorskie doświadczenia są niestety gorsze. Po pierwsze podane czasy przemnożyłbym razy 1.6 dla cropowego aparatu, a po drugie mi osobiście „udaje się” zepsuć ujęcia także na 1/320 s :oops: , szczególnie jeśli obiekt ruchomy i akurat moje drganie ręki było przeciwne do kierunku ruchu obiektu :) Oczywiście mówię o strzelaniu z ręki, a zdjęcia oceniam w maksymalnym powiększeniu, czyli 1:1. Co nie znaczy, że nie udaje się też czasem zrobić w miarę ostrego 1/60 s na 200 mm, a część zdjęć zakwalifikowanych przeze mnie jako poruszone, dałoby się przepchnąć w postaci odbitki 10x13 cm.

Odpowiedz do tematu