Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Oddanie kolorów i transmisja w lornetkach - porównania
Autor Wiadomość
goornik 
Optyczny

Wysłany: Czw 09 Lut, 2017   Oddanie kolorów i transmisja w lornetkach - porównania

Nasz guru-wączacz poprosił mnie o ocenę kolorystyki Nikona 8x30A, więc poniżej zamieszczam zdjęcia źrenic wejściowych w kilku lornetkach i jednym monokularze, wszystko o parametrach 8x30. Przy okazji tylne światło ukazało mi zabrudzenie na jednym z pryzmatów w Nikonie 8x30A. Po 5 minutach zabrudzenie usunięte, na szczęście nie był to grzyb.

3xzeiss.jpg
Plik ściągnięto 4684 raz(y) 91,82 KB

3xnikon.jpg
Plik ściągnięto 4684 raz(y) 88,1 KB

DSCN0972.JPG
Plik ściągnięto 4684 raz(y) 249,15 KB

Reklama

RoboBat 
Optyczny

Wysłany: Czw 09 Lut, 2017   

Trudno wyłowić zwycięzcę. Za to łatwo przegranych.

goornik 
Optyczny

W temacie transmisji wszystko widać jak na dłoni: Zeiss z Oberkochen odpada w przedbiegach.
Nie jest zaskoczeniem, że wygrywa E II oraz M7. Natomiast zaskakująco dobrze trzyma się Nikon "A"

W temacie kolorystyki: są to niuanse widoczne po "podkręceniu" kolorystyki w komputerze. Tak na surowo prawie nic nie widać. Może poza jeniaczem...

RoboBat 
Optyczny

Oberkochen lornetka kiepsko, ale monookular to już spokojnie miejsce na podium ma zapewnione. Dziwi mnie taka rozbieżność jakościowa.

Maciek 
Maniak

Tak przy okazji - porównując Zeissa Conquesta HD 8x32 z Vixenem New Foresta 8x32 zauważyłem, że Vixen ma większą "źrenicę wejściową" niż Zeiss i to o około 10%. Zastanawiam się dlaczego? Może ktoś wie?

Marlut 
Optyczny

Prawdopodobnie z powodu trochę mniejszego od deklarowanego powiększenia w Vixenie.

Maciek 
Maniak

Hmm, niestety nie mam już Vixena żeby sprawdzić. Z kolei ja przypuszczałem, że to diafragma.

widoczek 
Optyczny

Wysłany: Pią 10 Lut, 2017   

Dobra próba tylko następnym razem proponuje spróbować zrobić "ciemniejsze" fotki tzn na krótszym czasie migawki lub mniejszym ISO (ewentualnie na słabiej oświetlonej ścianie) to będzie lepiej widać zabarwienie i transmisję. Przy tak "prześwietlonych" fotkach ciężko jest dojrzeć różnice :wink:

RoboBat 
Optyczny

Co ty goornika uczysz jak fotki pstrykać? Przecież on ma do tego talent. Robi najlepsze fotki na tym forum.

widoczek 
Optyczny

:mrgreen:

pandal 
Bywalec

widoczek, tez odnioslem podobne wrazenie, nie wiedzialem nawet, jaka jest idea tego zestawienia. To jednak zalezy od monitora, w tej chwili ogladam zdjecia na innej matrycy i roznice jasnosci sa wyrazne.

goornik 
Optyczny

Wysłany: Sob 11 Lut, 2017   

Chłopaki - białą ścianę naeksponowałem tak, by była biała, ale nie przepalona.
Skopjujcie sobie te zdjęcia otwórzcie w programie graficznym i działajcie z jasnością i nasyceniem. Jeśli coś możnaby poprawić to równomierność oświetlenia ściany za okularem, aby źrenica wejściowa była równomiernie oświetlona - ważne przy okularach o duzym polu widzenia.

widoczek 
Optyczny

Wysłany: Sob 11 Lut, 2017   

Spoko, ja tylko mówię jak to się powinno robić :razz:
Nie każdy potrafi/chce mu się bawić w programie graficznym. Na przykład na moim monitorze nie ma prawie żadnych różnic na tych zdjęciach (bo są za jasne/lekko przepalone).

Odpowiedz do tematu