Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 07 Mar, 2017 NIKON 7x50 czym one się różnią?
Witam Szanownych Forumowiczów!
Chciałbym kupić względnie lekką lornetkę do amatorskich (początkujących) obserwacji nieba. Myślałem o deltaoptical 8x56 ED ale wydaje się być względnie ciężka, stąd pomysł na NIKON 7x50.
Znalazlem modele (wersji z kompasem nie potrzebuję):
ACULON A211 7x50
Action VI 7x50 CF
Action EX 7X50 CF
7x50 CF WP
7x50 IF WP
Zwracam się teraz z pytaniem. Czym one praktycznie się różnią? Na stronie jest wiele różnych modeli z różnymi tajemniczymi oznaczeniami - którą wybrać do oglądania nieba?
exar, w skrócie można napisać, że różnią się wszystkim
W lornetce istotne są okulary,powłoki, szkło, pole widzenia, materiały i jakość wykonania.
Aculon ma dramatycznie małe pole widzenia, jest plastikową, tandetną lornetką z kiepską optyką. Action VII i Action Ex trochę lepiej, ale do stanu dobrego też im dużo brakuje.
Marine 7x50 CF WP - materiałowo trochę lepiej, pole widzenia 7,2° czyli dość małe.
Marine 7x50 IF WP zdecydowanie najlepszy wybór z wymienionych, rozsądne pole 7,5°
Ciężar lornetki nie jest specjalnym problemem przy obserwacjach astronomicznych, szczególnie przy małych powiększeniach.
Marlut, jeśli oceniasz lornetki tylko na podstawie pola widzenia, to jest to trochę dziwne. Mam nadzieję, że miałeś w nocy przy oku tą IF WP 7.5°, a także CF WP 7.2°, skoro stwierdzasz że IF WP jest to zdecydowanie lepszy wybór. Lornetki Marine 7x50 IF WP nie miałem co prawda w rękach, ale pamiętam że czytałem kilka spostrzeżeń na jej temat, między innymi tu http://scopeviews.co.uk/NikonMarine7x50.htm Ta lornetka ma ogromną krzywiznę pola i przez to nie polecam jej do obserwacji nieba, tak jak to z resztą zostało to opisane w podlinkowanej recenzji.
Natomiast mogę powiedzieć że lornetka 7x50 CF WP 7.2° jest bardzo dobrze skorygowaną na gwiazdach lornetką, świetna do przeglądu nieba. Ma też dobrą transmisję (oczywście nie ma co liczyć na 95% jak w Fujinonie), jest obita dobrą gumą i warta zdecydowanie swojej ceny. 7.2° to normalne pole widzenia w 7x50, nie miałem wrażenia patrzenia przez dziurkę od klucza. Wiem że niektórzy powiedzą "ale jak to, przecież ta lornetka ma pole własne okularów 50.4°". Więc mówię że lornetka lornetce nierówna i np. większe wrażenie wąskiego pola miałem np. w Delcie Titanium 7x50 7.5° niż w tym Nikonie 7.2°
ACULON A211 7x50, Action VI 7x50 CF oraz Action EX 7X50 CF sobie odpuść, to są słabe lornetki. Zdecydowanie lepiej już wybrać ich wersje z większym powiększeniem 10x.
widoczek, oczywiście, że ie oceniam tylko na podstawie pola, ale przyznam, że dyskwalifikuję te z polem wyjątkowo małym. 7,5 stopnia w 7x to dla mnie rozsądne minimum, 7,2 mogę przeboleć jeśli reszta parametrów będzie bardzo dobra.
Wysłany: Wto 07 Mar, 2017 Re: NIKON 7x50 czym one się różnią?
exar napisał/a:
Witam Szanownych Forumowiczów!
Chciałbym kupić względnie lekką lornetkę do amatorskich (początkujących) obserwacji nieba. Myślałem o deltaoptical 8x56 ED ale wydaje się być względnie ciężka, stąd pomysł na NIKON 7x50.
Znalazlem modele (wersji z kompasem nie potrzebuję):
ACULON A211 7x50
Action VI 7x50 CF
Action EX 7X50 CF
7x50 CF WP
7x50 IF WP
Zwracam się teraz z pytaniem. Czym one praktycznie się różnią? Na stronie jest wiele różnych modeli z różnymi tajemniczymi oznaczeniami - którą wybrać do oglądania nieba?
Pozdrawiam,
eXar
Na tej liście brakuje bezwzględnie najlepszej lornetki Nikona w klasie 7x50, czyli modelu 7x50 IF SP WP. Jeśli cena Cię nie przerazi - dokonasz najlepszego wyboru. Jesli cenisz sobie mechaniczą solidność oraz jakość "Made in Japan", pomyśl o modelu 7x50 IF Tropical. Z zewnątrz bliźniaczo podobny do 7x50 SP.
Kiedyś w Łochowie w nocy porównywałem Nikona 7x50 IF WP i pod względem jasności obrazu przegrał tylko z Fujinonem FMT-SX i Steinerem Commander. Cała reszta, łącznie z Deltą Extreme, została w tyle.
Action VII jest najsłabszy z tych tanich, Aculon - przynajmniej teoretycznie - powinien być nieco lepszy, Action EX ociera się o solidność, ale pole 6,4° to katastrofa zupełna, chyba najmniejsze pole na rynku aktualnie wśród modeli 7x50.
goornik napisał/a:
Kiedyś w Łochowie w nocy porównywałem Nikona 7x50 IF WP i pod względem jasności obrazu przegrał tylko z Fujinonem FMT-SX i Steinerem Commander. Cała reszta, łącznie z Deltą Extreme, została w tyle.
A możesz powiedzieć czy rzeczywiście ten model ma tak dużą krzywiznę pola jak jest to opisane w podlinkowanej recenzji?
widoczek napisał/a:
goornik napisał/a:
A możesz powiedzieć czy rzeczywiście ten model ma tak dużą krzywiznę pola jak jest to opisane w podlinkowanej recenzji?
No właśnie nie zgodzę się z tą opinią - nic takiego nie rzuciło mi się w oczy, a sprawdzenie wykonywałem właśnie na jesiennym niebie....
Co do pola widzenia w astronomii - dla mnie tu priorytetem jest transmisja i ostrość w całym polu, a dopiero potem pole widzenia...
Exar jaki masz budżet? Jeśli chciałes kupić DO 8x56ED to zgaduję, że jakieś 1300 zł. Jeśli tak to spójrz na bardzo leciutką i porównywalną na zachodnich forach z fujinonem fmtr 7x50 taka to lornetkę:
https://www.astrozakupy.p...resta-7x50/844/
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Co do budżetu, to oczywiście tym mniej tym lepiej (zmiany lokalowe), ale oczywiście nie chciałym sobie rozwalić wzroku i nie chciałbym stwierdzić po 2 użyciach że sprzęt jest do wyrzucenia.
To teraz pytania dodatkowe:
1. Czy w takim Vixenie z centralnym ustawianem ostrości jest też ustawienie dla pojedynczego oka? Mam różne wady w obu oczach i fajnie jakby można było ustawić ostrość oddzielnie.
2. Który sprzęt wypada lepiej w nocy - DO 8x56 ED czy ten Vixen? Nie pytam konkretnie o 56 vs 50 tylko raczej o te szkła ED - czy one robią różnicę na plus w kierunku DO?
To niestety chińczyk z bardzo słabą kontrolą jakości, ale jak będziesz miał szczęście to może być fajnie. Trzeba dokładnie sprawdzić optykę i mechanikę.
Vixen ma małe pole, nawet jak na 7x50.
[ Dodano: Sro 08 Mar, 2017 09:53 ]
exar napisał/a:
1. Czy w takim Vixenie z centralnym ustawianem ostrości jest też ustawienie dla pojedynczego oka? Mam różne wady w obu oczach i fajnie jakby można było ustawić ostrość oddzielnie.
Melduję sie. Jeśli mam na szybko doradzić, to kup w dwóch sklepach 2 szt. DOT 8x56 i zobacz, czy trafiłeś. Vixen jest bardzo fajny, polecam swoją recekę, ma spore pole pozorne, bardzo komfortowe, jest dobrze wykonany i ma na moje oko transmisję ok. 90%. Wadą jest brzeg pola z silnymi wadami, ale jest warta ceny. Poza tym leciutka i ma CF. Jeśli trafisz na dobrą sztukę Delty, to będzie optycznie lepsza, z większym polem i zasięgiem gwiazdowym. Ja nie trafiłem....poza tym w Krakowie i okolicy zniknęlo tzw. niebo, dość ciemne na 7 mm źrenicy...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10