Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Która 10x50 lub większa do obserwacji nieba i nie tylko
Autor Wiadomość
piexa 
Nowy

Wysłany: Pią 28 Lip, 2017   Która 10x50 lub większa do obserwacji nieba i nie tylko

Witam. W temacie lornetek jestem nowy, ale co nieco poczytałem.
Wybieram się na wakacje i szukam lornetki do oglądania widoków oraz nocnego nieba z przewagą na to drugie. Mogłaby mi służyć również na leśnych spacerach czy przejażdżkach.
Myślałem o uniwersalnej 10x50 lub ewentualnie proszę o info co do jaśniejszch/większych - powiększenie tak do 12, a średnica do 60 aby można było jeszcze trzymać w ręku, ale żeby pole widzenia nie było małe...
Koszt - do 1000 zł, najlepiej koło 600-800:)

Z lornetek 10x50 mam takie:
- Minolta Activa 10x50
- Ecotone Kamakura WP2 10x50
- Bushnell Legacy 10x50
- Nikon Action EX 10x50 CF

wieksze:
- Bresser Special Jagd 11x56 Porro
- inne?

Prosba o pomoc w wyborze.

Reklama

RoboBat 
Optyczny

Wysłany: Sob 29 Lip, 2017   

Prosisz i masz:
https://www.olx.pl/oferta...html#5080e630cb
Bawiłem się kiedyś taką. Stosunek ceny do jakości rewelacja.

widoczek 
Optyczny

Cytat:
Obraz ostry jak żyleta po same krawędzie diafragmy.
:lol: Niezłe bajki

RoboBat 
Optyczny

Nie wiem Widoczek czy mialeś ją ręku? Ja miałem. Jest dobra i ją rekomenduję, choć ma niezbyt imponujące pole widzenia ale jest faktycznie ostra po krawędzie, być może właśnie dlatego. Zasada na forum jest taka aby polecać sprzęt, który się używało i ma się jakąś własną opinię. Skreślanie sprzętu, którego się nie używało też nie jest na miejscu bo forumowicz chce kupić lornetkę i ktoś kto jej nie widział napisze coś niepochlebnego na jej temat i pozbawiasz tym gościa szansy nabycia dobrego sprzętu za niewielke pieniądze. A wracając do lornetki to optycznie wymiata. Polecam.

widoczek 
Optyczny

Nie miałem jej w ręku ale wybacz, naprawdę nie uwierzę w "obraz ostry jak żyleta po same krawędzie" nawet jeśli pole okularów jest niewielkie. Nawet Fujinon 7x50 czy Nikon 7x50 SP, które też nie mają dużego pola okularów, nie są ostre jak żyleta po samą diafragmę.
Chciałbym wierzyć że Chińczycy zrobili coś takiego ale to po prostu nie może być prawda.

RoboBat 
Optyczny

Widoczek czepiasz się. Masz fotkę dodaną do ogloszenia to sobie oceń. Co prawda pewnie robioną z ręki jakimś smartfonem , który dobrze nie wyostrzył ale i tak zobaczysz to co chcesz.

piexa 
Nowy

Wysłany: Nie 30 Lip, 2017   

Na tym zdjęciu które jest na oeliksie widzę ze raczej tak gdzieś 60-70% pola jest ostre, reszta robi się powoli nieostra:)

Prośba p lornetki dostępne w sklepach stacjonarnych/internetowych, bo kupienie na OLX nie daje żadnej możliwości wymiany czy zwrotu, jakby się okazało ze coś nie tak. W sumie Minolta Activia tez jest chyba nie do zdobycia w normalnym sklepie... A pozostałe lornetki? Która z nich ma najlepszy sotusnek jakosc/cena?

RoboBat 
Optyczny

No i widzisz widoczek coś na robił. Gość porządną lornetkę olał i będzie szukał jakiegoś badziewia. Jako jedyny z Was miałem ją przy oku i uwieżcie mi, ze Wiliam Optics 10x50ED, którego posiadam poza polem widzenia w niczym nie jest lepszy od tego Heliosa.

piexa 
Nowy

A który z tych badziewii co podałem będzie naj?:)
Nie olałem Heliosa, tylko chętnie kupie lornetkę w sklepie a nie od anonima z OLXa, który jako jedyny ma ten cud chińskiej techniki:)

widoczek 
Optyczny

Wysłany: Nie 30 Lip, 2017   Re: Która 10x50 lub większa do obserwacji nieba i nie tylko

piexa napisał/a:
szukam lornetki do oglądania widoków oraz nocnego nieba z przewagą na to drugie. Mogłaby mi służyć również na leśnych spacerach czy przejażdżkach.

Robobat, 10x60 to chyba jednak niezbyt dobry wybór na leśne spacery czy przejażdżki. 10x50 wydaje się rozsądnym maksimum, dobre pod niebo a i zbyt wielka i ciężka na spacery też nie będzie.

[ Dodano: Nie 30 Lip, 2017 14:33 ]
piexa napisał/a:
A który z tych badziewii co podałem będzie naj?:)
Nie olałem Heliosa, tylko chętnie kupie lornetkę w sklepie a nie od anonima z OLXa, który jako jedyny ma ten cud chińskiej techniki:)

ja bym brał w takiej kolejności:
1.
http://www.cyfrowe.pl/lor...0x50-cf-wp.html
https://fotozakupy.pl/product-pol-1026-Nikon-10X50-CF-WP.html
Nikon 10x50 CF WP. Optycznie lepsza lornetka od Nikona EX - lepszy kontrast, transmisja, lepsza kontrola odblasków, lepsza korekcja pola co jest ważne w astronomii. Obita grubą gumą. Fajne muszle oczne, bardzo dobrze pasowały do moich oczodółów. Nikon ma dobrą kontrolę jakości, trafić na zły egzemplarz jest bardzo trudno. Jest to aktualnie najlepsza 10x50 od Nikona, nie licząc Nikona 10x50 WX za jedyne dwadzieścia pare tysięcy złotych. Dałem dwa linki bo w pierwszym jest co prawda 40 zł taniej ale chyba nie mają jej aktualnie na stanie (warto jednak zadzwonić lub wysłać maila i się dowiedzieć kiedy by ją mieli).
2.
http://www.smyk.com/catal...lornetka-10x50/
Levenhuk Sherman Pro 10x50. Bardzo dobra lornetka. Niestety jak wszystkie w tej cenie to chińczyk więc jest szansa na trafienie na zły egzemplarz. Ale zawsze przez Internet jest możliwość zwrotu bez podania przyczyny.
3.
Jeśli nie wypali to Ecotone Kamakura WP2 10x50 tylko że aktualnie widzę że nie jest dostępna.
Też można trafić na słabszy egzemplarz ale j.w. - możliwy zwrot.
4.
Nikon 10x50 Ex

Większych lornetek nie polecam skoro mają być też na spacer. 10x60 byłaby nawet lepsza pod ciemnym niebem ale jest spora i swoje waży. No chyba że zdecydujesz się na zestaw 10x60 ta z olx + lekka 8x30 lub 8x32 na spacery, wtedy możesz spokojnie się zastanowić na tą 10x60, jak dobrze zagadasz to sprzedawca pewnie coś zejdzie z ceny, wygląda na sprzęt dobrej jakości, Helios jest znany w UK.[/u]

piexa 
Nowy

Ok, dzięki za propozycje. Pewnie przejdę się gdzieś do jakiegoś sklepu z lornetkami by zobaczyć tego Nikona i jego odblaski wewnętrzne.
Czy ktoś widział tego Bushnella? Ogólnie to przydałaby sie jakas aktualizacja albo nowy test lornetek 10x50, bo z tego co czytam to lornetki robione 10 lat temu to co innego niz robione teraz... No i sa nowe produkty, nowe marki itp...

RoboBat 
Optyczny

Nie bój się chinskiej techniki jeśli jest sprawdzona. Mój znajomy ma takiego heliosa. Zamienilem sie z nim na parę dni. Lorneka warta tych pieniędzy. Jakość wykonania identyczna jak w delcie optical sky guide 15x70.

piexa 
Nowy

Wysłany: Pon 31 Lip, 2017   

Z tego co sie dowiedziałem to chińska technika ma to do siebie że jej jakość nie jest powtarzalna i zależy od egzemplarza...

RoboBat 
Optyczny

Bzdury. Nawet Zeiss robi w Chinach. Nikon robi w Chinach. Pentax robi w Chinach i wiele wiele innych firm zamawia w Chinach. W przedziale do tysiąca zł nic innego niż chińskiego dobrego nie kupisz. Możesz kupić coś innego niż made in china w przedziale do 1000 zł ale będzie to sprzęt o klasę lub dwie niżej. Jak chińczykowi zapłacisz odpowiednio dużo to zrobi produkt adekwatny do zaoferowanych pieniędzy. Wiliam Optics i TS zamawia w Chinach podobnie jak nasza Delta Optical, czy brytyjski Helios.

piexa 
Nowy

No każdy robi w Chinach. Chodziło mi o chiński produkt zaprojektowany i wykonany przez chińczyków sprzedawany pod wieloma tanimi markami. Co innego kupić chiński towar, łądnie go nazwać i sprzedać a co innego zaprojektować produkt od początku do końca i tylko wyprodukować w chinach z dobrą kontrolą jakości. Delta Optical to tez przeciez loteria jaki sie egzemplarz trafi.

Odpowiedz do tematu