Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl
 
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy


 Ogłoszenie 

Zapraszamy na Festiwal Optyczny

Zapraszamy wszystkich do udziału w kolejnej imprezie organizowanej przez naszą redakcję.
Więcej informacji znajdziecie TUTAJ


Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat długo się uruchamia
Autor Wiadomość
T.B. 
Optyczny
Bez tutułu



Pomógł: 30 razy
Posty: 2750
Wysłany: Czw 07 Wrz, 2017 23:47   Aparat długo się uruchamia

Aparat długo się uruchamia, czyli parę sekund, a powinno mu to zająć mniej więcej sekundę.

Czy ktoś spotkał się z czymś takim, a w Olympusie w szczególności?
Ja mam E-PL5. Nie zauważyłam na razie, żeby coś jeszcze było nie tak i nie wiem, co o tym myśleć.
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






Kerebron 
Bywalec
The Beholder



Pomógł: 6 razy
Posty: 117
Skąd: Kraków
Wysłany: Pią 08 Wrz, 2017 02:38   

A bez karty lub z inną kartą pamięci też się długo uruchamia?
 
 
T.B. 
Optyczny
Bez tutułu



Pomógł: 30 razy
Posty: 2750
Wysłany: Pią 08 Wrz, 2017 22:45   

Kerebron,
Bardzo Cię przepraszam, że dopiero teraz zauważyłem Twoją odpowiedź.

Naprowadziłeś mnie bardzo dobrze - dziękuję.
Na początek krótko: po sformatowaniu karty aparat uruchamia się normalnie.

A teraz historia i pytania być może bez odpowiedzi.

Dwie karty - moja i z aparatu żony (Olympus SH-60).
Z każdą mój aparat uruchamia się długo, aparat żony z każdą uruchamia się normalnie.
Teraz trzecia karta z zapasu.
Aparat uruchamia się normalnie i to mnie naprowadziło na sformatowanie karty.

Pytanie: dlaczego to "coś" przeszkadza mojemu aparatowi, a aparatowi żony nie?


To "coś".
Podejrzewam, że wprowadza dysk WD My Passport Wireless Pro, który mam od niedawna.
Bardzo fajny pod takim względem, że wtyka się kartę, naciska guzik albo i nie (w zależności jak jest ustawiony) i zdjęcia kopiują się albo przenoszą na dysk (ja kopiuję).
Ale - patrząc na lampki widzę, że zdjęcia już się skopiowały, a urządzenie jeszcze długo coś gmera i gmera zanim się uspokoi i można wyjąć kartę. Wiem już, że zmienia mi daty zapisane w plikach na karcie (wykonania, aktualizacji, czy jeszcze jakąś). Wkurzyło mnie to na początku, ale machnąłem ręką. No ale nie wiem, co robi jeszcze.

Pytanie: ktoś wie, jak sobie z tym poradzić?
Czyli żeby mi nie gmerał na karcie.
 
 
Kerebron 
Bywalec
The Beholder



Pomógł: 6 razy
Posty: 117
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob 09 Wrz, 2017 01:48   

T.B. napisał/a:
Kerebron,
Bardzo Cię przepraszam, że dopiero teraz zauważyłem Twoją odpowiedź.

Naprowadziłeś mnie bardzo dobrze - dziękuję.

:smile:

T.B. napisał/a:
Pytanie: dlaczego to "coś" przeszkadza mojemu aparatowi, a aparatowi żony nie?

Różne urządzenia/programy bywają czułe na szczegóły lub zmiany, które teoretycznie nie powinny mieć żadnego wpływu na poprawne ich działanie. Zwłaszcza, jeśli programista zastosuje gdzieś jakąś "drogę na skróty".
Można, po takiej akcji kopiowania, podpiąć kartę do komputera i sprawdzić co zostało zmienione, np. daty modyfikacji lub atrybuty pliku. Może są zapisywane jakieś dodatkowe, ukryte pliki, typu thumbnails.db? Pamiętam taki przypadek, że tego typu pliki z MacOS-a potrafiły całkowicie uceglić niektóre odtwarzacze audio.

T.B. napisał/a:
Pytanie: ktoś wie, jak sobie z tym poradzić?
Czyli żeby mi nie gmerał na karcie.

Jeśli to pełnowymiarowa karta SD (nie micro), to wystarczyłoby przesunąć blokadę zapisu na czas kopiowania. Z tym, że z kolei dysk może zacząć się awanturować i żądać dostępu do karty. :roll:
 
 
T.B. 
Optyczny
Bez tutułu



Pomógł: 30 razy
Posty: 2750
Wysłany: Sob 09 Wrz, 2017 11:03   

Krótko:
- wygląda na to, że zablokowanie zapisu jest dobrym sposobem.

Nie wiem, czy coś go wtedy boli, bo poza lampkami kontrolnymi nie potrafi dać innych znaków życia. Ale skopiował, mrugał jeszcze jakiś czas jak zwykle i się uspokoił. Data modyfikacji pozostała na karcie niezmieniona.

Ale robiłem dwie próby, a po pierwszej przestałem sobie dowierzać. Przestawiłem prztyczek na karcie - i dałbym sobie za to głowę uciąć - a datę modyfikacji zmienił na dzisiaj rano i to we wszystkich plikach, nie tylko tych świeżych (eksperymentowałem z kartą żony, na której są zdjęcia od lat). Przecież ten prztyczek działa skokowo i chyba nie da się przestawić go trochę.

Tak czy siak - to zmienianie daty modyfikacji we wszystkich plikach za każdym razem (pewnie dlatego trwa to tak długo na mocno zapełnionej karcie), to jakaś kicha. Błąd oprogramowania, jakiś "cel wyższy", czy da się to wyeliminować inaczej niż przez blokadę zapisu?

[ Dodano: Sob 09 Wrz, 2017 12:09 ]
Chyba, że urządzenie nie ma odpowiedniej bazy danych i w plikach oznacza coś, że zostały skopiowane - to by była modyfikacja. Jeśli tak, to już tylko nieudolnością programisty można wytłumaczyć to, że za każdym razem robi to we wszystkich plikach.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12