Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 07 Cze, 2008 Obiektywy/akcesoria do fotografii ślubnej - porady/sugestie.
Witam wszystkich, mam plan zająć się fotografia ślubną i tu pytanie dot. sprzętu. Wiem że podobna tematyka była juz poruszana niejednokrotnie ale chciałbym ten temat rozpatrzyć pod swoim kątem. Oczekuję z Waszej strony sugestii/propozycji co mi potrzeba/co mam wymienić z tego co jest w stopce lub co zostawić. Jesli chodzi o szkła to propozycje proszę zawęzić tylko i wyłącznie do Canona. Inni producenci mnie nie interesują. Wiem że mają to być szkła jasne, pytanie jakie zakresy ogniskowych będą najbardziej użyteczne. Stałki proszę pominąc nie będę w to szedł głownie ze względów kasowych. Proszę o konkretne i konstruktywne porady. O kwestaich techniki fotografii slubnej proszę nie piszcie to temat na inny dział. I tak najpierw muszę skompletować sprzęt. Potem pobiegam trochę "na luzaka" i zobaczę jak będzie. I proszę pamietajcie tylko CANON. Pozdrawiam wszyskich Canonowiczów.
Wdług mnie masz wszystko co potrzeba - zamiast tego 28-105 przydłoby się mieć 24-105/4 L lub 24-70/2,8 L bo szkłami o tych ogniskowych zrobisz lwią część kadrów weselnych. Przydałaby się też mocniejsza lampa choć 430 na razie może być - zawsze jak zarobisz to dokupisz 580 i połączysz je bezprzewodowo by ładnie doświetlać drugi plan. Był taki wątek na CB i ludzie focący wesela właśnie tych dwóch obiektywów używają najwęcej.
No w sumie tak . 16-35 2.8L to już cena lekki kosmos. Nie wiem mam cały czas dylemat czy wystarczy mi 24-105 4L, jednak różnica w cenia pomiędzy nim a 24-70 2.8L nie jest taka duża i chyba warto dołożyc te parę stówek do jaśniejszego szkła.
007areka [Usunięty]
Wysłany: Nie 08 Cze, 2008
rafalg napisał/a:
Mam jeszcze tego 17-40 4L tylko czy nie będzie za ciemny?
... zrobisz f4 ale 2.8 mile widziane, czasem niezbedne...a co do wyboru pomiedzy powyzszymi dwoma to zdecydowanie 24-70, moze pozniej cos jescze dluzszego
To co masz to jedynie lampę bym zmienił na 580 no i 24-70 lub 24-105 bym dokupił. Szkoda że nie stałki bo czasami 2.8 to ciemno jak nie możesz używać lamy a kościół ciemny
Focilem cale wesele 17-40 + 50 1,8 na 400D z lampa wbudowana. Zadna ekstrema. Teraz wystarcza mi na cropie 30 f/1,4mm + 50mm f/1,4+ 20 mm f/1,8 lampa wbudowana sporadycznie. Ale ty w stalki nie wchodzisz tak jak ja w zoomy- beznadzieja moim zdaniem.
Rafalq, masz 400D i nie chcesz szkieł na APS-C? Zdecyduj się - albo idziesz tanio, albo dobrze. Jeśli nie chcesz tak dobrego szkła jak 17-55/2.8 to może zmień body przynajmniej na 40D, jeśli już nie na 5D. Nie znam się na ślubach, ale z tego wszystkiego co przeczytałem na tym forum to wiem, że przydatniejsza byłaby stałka 85/1.8 niż jakieś eLki o świetle f/4. Mając takie dylematy finansowe brałbym jednak tańsze stałki niż zoomy f/4 czy nawet f/2.8, bo wykadrować zawsze coś można, a braku światła nie zastąpisz, szczególnie nie mając użytecznego ISO 1600.
Focilem cale wesele 17-40 + 50 1,8 na 400D z lampa wbudowana. Zadna ekstrema.
Zależy wszystko od kościoła jak byś był gdzie jest ciemno w dodatku na zewnątrz szaro i nie mógł byś błyskać to inaczej było by.
Myślę że do tego co masz to można było by wziąć 30/2 i 85/1.8 lub zamiast 30 canona wziąć sigmę 1.4
Jak chcesz zoom, to światło f2.8 (np. 24-70L). 17-40 mimo f4 powinien wystarczyć, gdyż szerokie kadry spokojnie z 1/20 sek zrobisz. Ja oczywiście gorąco polecałbym 16-35 L II, bo ma f2.8 na którym jest naprawdę ostry, a na cropie przy pełnej dziurze masz nawet brzegi ostre. Stałkę, przynajmniej jedną, trzeba mieć. Kup sobie 85mm f1.8 lub 50mm f1.4, choć bardziej polecam tę pierwszą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11