Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 02 Sie, 2008 sony a 350 problem (słaby ze mnie fotograf.)
Witam. mam ten aparat z obiektywem sigma 18-200dc.
automat aparatu przy pięknej, jasnego pogodzie stoją na balkonie w lekko ciemniejszym miejscu niż bezpośrednie słonce robi zdjęcie 1/60,1/80 sekundy jezeli ustawie opcję bez lampy. gdy jest ustawione normalnie to w jasny dzień aparat uzywa lampy żeby osiagnąć 1/160 sekundy. wszystko to na ogniskowej 18 mm, będąc z psem na polu nie mogę mu zrobić ostrego zdjęcia w ruchu. zaznaczam w jasną pogodę. co jest grane? tryb auto jest kompletnie do dupy czy to wina obiektywu?
no masz rację zapomniałem o tym że z używaniem iso 400 to on zdecydowanie przesadza.
a przysłona to czytałem ale niewiele z tego pamiętam wiec poczytam. tylko że ja cały czas mówię o trybie auto a w nim to raczej niewiele jest do ustawiania takich rzeczy.
Automatyka tak na prawdę nie nadaje się do żadnego pstrykania. Chcesz mieć nie rozmazane i nie poruszone zdjęcia to poczytaj o tym jak korzystać z innych trybów w aparacie. Sama lustrzanka zdjęć nie zrobi i niestety jak widać pełno ludzi kupuje te aparaty z myślą ,że same zrobią super zdjęcia. W rzeczywistości jest tak ,że to co wydaje się proste wymaga sporo wiedzy i doświadczenia.
czytanie czytaniem, wiedza wiedzą a oczekiwania oczekiwaniami. ja oczekuję że jak coś ma tryb auto to robi na nim ostre zdjęcia, nie muszą być idealne, dobre kolorystycznie,dobrej jasności. po prostu nie mam czasu wyciągam aparat i pstrykam, nie ustawiam wtedy tego tamtego bo liczy się chwila i do tego potrzebny mi jest auto. a nikt mi nie wmówi że mimo swojej wrogości do marki sony robi ona gorsze zdjęcia auto od zwykłej cyfrówki bo to nie tak kasa sprzętu. I stąd się bierze moje tytułowe pytanie- co jest nie tak.
a wszelkie wypowiedzi typu pospolity klient,rzucający sie w owczym pędzie na reklamę to nie bardzo jest o mnie. siedzę po 2 tygodznie dzien w dzien i czytam wszystko co się da na temat tego co chcę kupić. kupiłem tego soniaka całkowicie świadomie bo nie jestem fanem marki sony, uważam ją za niezłą ale ceniącą się zdecydowanie za wysoko. rozważałem nikona d80, canona 400d czy jakoś tak. i ludzie tu różne rzeczy mogą pisać o live view, ze bajer, marketing, ale ja do tej pory nie kupiłem lustrzanki ze względu na brak tego trybu. dobrze wiedziałem, że sony trochę bardziej szumi od canona i nikona , że nie ma tej renomy, że 14mln pikseli to mi jest zdecydowanie zbędne.
life view i stabilizacja matrycy w korpusie to to co mnie zdecydowanie przechyliło w stronę a350 bo profesjonalistą nie zamierzam być a jeżeli już to zmienię lustrzankę bo naprawdę mnie na to stać.
kupiłem i funkcjonalnie zadowala mnie w 100% jakoś zdjęć w 100%. ostrość zdjęć na auto mnie całkowicie rozczarowuje.
a myślałem chyba raczej trafnie że do ostrości zdjęć na auto to podstaw znać kto wie jakich nie muszę.
chciałbym się dowiedzieć od jakiegoś posiadacza tego modelu jak u niego wygląda sytuacja z ostrością zdjęć. i bardzo się cieszę że posiadacze canonów i nikonów mają wypasioną ostrość ale niekoniecznie muszą się tym dzielić w tym wątku.
no i spisałem się jak głupi nie wiem po co.
u mnei w kompakcie sony jest jeszcze ustawienie ISO moze u ciebie tez jest to daj sobie to ISO
w auto ta lustrzanka z tego co mowisz nie rozpoznaje ruchu i nie stara sie go zamrozic
cos takiego maja kompakty panasonica "zamrazanie ruchu" przez podbicie iso przy dynamicznym programie jak "dziecko" "sport" "zwierzaczek"
moze u ciebie tez sa w sony takie programy tematyczne
czytanie czytaniem, wiedza wiedzą a oczekiwania oczekiwaniami. ja oczekuję że jak coś ma tryb auto to robi na nim ostre zdjęcia, nie muszą być idealne, dobre kolorystycznie,dobrej jasności. po prostu nie mam czasu wyciągam aparat i pstrykam, nie ustawiam wtedy tego tamtego bo liczy się chwila i do tego potrzebny mi jest auto. a nikt mi nie wmówi że mimo swojej wrogości do marki sony robi ona gorsze zdjęcia auto od zwykłej cyfrówki bo to nie tak kasa sprzętu. I stąd się bierze moje tytułowe pytanie- co jest nie tak.
a wszelkie wypowiedzi typu pospolity klient,rzucający sie w owczym pędzie na reklamę to nie bardzo jest o mnie. siedzę po 2 tygodznie dzien w dzien i czytam wszystko co się da na temat tego co chcę kupić. kupiłem tego soniaka całkowicie świadomie bo nie jestem fanem marki sony, uważam ją za niezłą ale ceniącą się zdecydowanie za wysoko. rozważałem nikona d80, canona 400d czy jakoś tak. i ludzie tu różne rzeczy mogą pisać o live view, ze bajer, marketing, ale ja do tej pory nie kupiłem lustrzanki ze względu na brak tego trybu. dobrze wiedziałem, że sony trochę bardziej szumi od canona i nikona , że nie ma tej renomy, że 14mln pikseli to mi jest zdecydowanie zbędne.
life view i stabilizacja matrycy w korpusie to to co mnie zdecydowanie przechyliło w stronę a350 bo profesjonalistą nie zamierzam być a jeżeli już to zmienię lustrzankę bo naprawdę mnie na to stać.
kupiłem i funkcjonalnie zadowala mnie w 100% jakoś zdjęć w 100%. ostrość zdjęć na auto mnie całkowicie rozczarowuje.
a myślałem chyba raczej trafnie że do ostrości zdjęć na auto to podstaw znać kto wie jakich nie muszę.
chciałbym się dowiedzieć od jakiegoś posiadacza tego modelu jak u niego wygląda sytuacja z ostrością zdjęć. i bardzo się cieszę że posiadacze canonów i nikonów mają wypasioną ostrość ale niekoniecznie muszą się tym dzielić w tym wątku.
no i spisałem się jak głupi nie wiem po co.
Sorki, ale ręce opadają jak to czytam. Klasyczny przykład całkowitego braku wiedzy....To jest powód twoich nieostrych zdjęć. Kupiłeś lustrzankę żeby robić zdjęcia na AUTO?? Myślałeś, że ma wszczepiony mózg i będzie wiedziała, jakie parametry dostosować do danej sytuacji?? Robiąc zdjęcia psa w ruchu zdajesz sobie sprawę, że na to czy zdjęcie wyjdzie ostre wpływa mnóstwo czynników i każdy tryb AUTO w takiej sytuacji zawiedzie? Może za długi czas migawki, być może poruszyłeś zdjęcie, albo ostrości nie złapałeś tam gdzie powinieneś itd. Nie zapychaj sobie głowy bajkami o mega pikselach i innych cudach na kiju tylko leć prędko po jakąś książkę traktującą o Ekspozycji..
Piszesz takie głupoty ,że aż się gotuje jak się to czyta. Jak chciałeś mieć ostre zdjęcia na auto to trzeba było kupić kompakt i nie miałbyś problemu z ustawianiem przysłony. Nie będę się rozpisywał dlaczego tak jest bo sam sobie poczytaj o tym w jakiejś książce ale nie wyszukuj jakiś dziwacznych usprawiedliwień swojej nie wiedzy. Coś w stylu :
szol napisał/a:
bardzo się cieszę że posiadacze canonów i nikonów mają wypasioną ostrość ale niekoniecznie muszą się tym dzielić w tym wątku.
Jest bardzo denerwujące. Bo koledzy którzy "mają canony i nikony" wiedzą co to przysłona, iso , czas otwarcia migawki i między innymi dlatego ich zdjęcia są ostre. Właśnie wychodzi marketing sony. Chciałbym żeby Ci wszyscy ludzie ,którzy się nabrali na te reklamy z b
[ Dodano: Sob 02 Sie, 2008 17:20 ]
bańkami reklamowali te wszystkie alfy ,które robią nie ostre zdjęcia ,a na reklamie robiły ostre.
ja nie zaprzeczam, brak mi wiedzy do robienia dobrych zdjęć lustrzanką,zaznaczyłem to w tytule. mama ją naprawdę jako jeden z pierwszych, zanim jeszcze reklamy zaczęły sie pokazywać w tv i czekałem jak tyko będzie w necie.
brak mi też czasu żeby dokładnie przyjrzeć się fizyce robienia zdjęć.
dlatego na razie nie używam innych trybów poza P. nie mam po prostu wiedzy jak robić dobre zdjecia w innych trybach. mialem nadzieje, ze tryb auto to taki głup ptak. pstryk i jako takie zdjęcie. przy taki aparacie to nawet jako takie zdjęcie jest dla amatora naprawdę dobre. ale brak ostrości to najgorsze co może być. nie wiem jaka migawka jest potrzebna żeby zdjęcie w ruchu wyszło ostre ale poniżej 1/100 to wydaje mi sie na to za mało tak na oko. no i aparat w bialy jasny dzien pstryka z lamą, czy to normalne, mogę wpradzie przesunać kółko na brak lampy ale dziwi mnie to po prostu. w dodatku z mechaniczną stabilizacją matrycy.
żę ksiązke pasuje poczytać to ja dobrze wiem. przecież jasna sceneria to najłatwiejsze zdjęcie dla aparatu. a on robi poruszone zdjęcia nawet obiektowi nieruchomemu. czy ten obiektyw jest do tego za ciemny?
Panowie, watek nie dotyczy tego czy kolegaszol, dokonal dobrego czy zlego wyboru kupujac lustrzanke, wiec prosze sobie odpuscic przytyki.
Gdyby jego wiedza byla wsystarczajaca to by nie zadawal pytan na forum, zatem uwagi o jego niewiedzy sa nie na miejscu. Wy tez kiedys zaczynaliscie nie wiedzac nic i chyba zapomnieliscie ze nia ma glupich pytan, sa tylko glupie odpowiedzi.
A po to jest ten dzial zeby pytac.
Wracajac do tematu. Automatyka w aparacie jest bezmyslna i gubi sie w nietypowych sytuacjach typu biegnacy pies. W takim wypadku trzaba skorzystac z opcji manualnych lub pol-manualnych. W twoim przypadku warto pomyslec o priorytecie czasu i ustawic dosc krotki czas otwarcia migawki aby ruch psa nie spowodowal rozmycia jego postaci na zdjeciu. Dodatkowo trzeba skorzystac z ciaglego trybu autofokusa, ktory bedzie caly czas ustawial ostrosc gdy pies bedzie sie zblizal lub oddalal od fotografujacego.
http://www.e-cyfrowe.pl/poradniki.php?id=715 Przeczytaj to ze dwa razy ze zrozumieniem i wtedy zadaj dopiero jakieś pytania bo jak na razie Twoje pytania mają się ni jak do Twojego problemu. Dodam tylko tyle ,że nie aparat robi poruszone zdjęcia obiektowi nie rychomemu tylko Ty je robisz! To jest najważniejsze bo z aparatem wszystko jest tak jak powinno być w tym modelu. Obarcz winą siebie ,a nie aparat wtedy może się to zmienić. Ten poradnik nie jest wcale taki długi i wystarczy 2 godzinki poświęcić żeby zacząć się orientować chociaż trochę w temacie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12