Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 23 Gru, 2023 Spotkanie warszawskie 07.01.2024
Koledzy,
w kontynuacji watku z naszego ostatniego spotkania zapraszamy na kolejne w dniu 07.01.2024 w Green Caffe Nero tutaj poswiecone tym razem planom (nie mylic z postanowieniami) na nowy lornetkowy rok oraz zadumie nad jakoscia wspolczesnych dachowek, ktorych zbierzemy sporo. Bedzie wiec przez co popatrzec i poszerzyc horyzonty.
Tymczasem raz jeszcze zyczenia spokojnych Swiat i wielu okazji do inspirujacej turystyki lornetkowej.
Ciekawe parametry, 9x45. Powiększenie takie w sam raz, jeszcze do obserwacji z ręki ale nie za duże. Obiektywy też nie czyniące z lornetki giganta, ciekawe ile waży?
sprawność optyczna trzeba bedzie przetestować w terenie w porównaniu do innych topowych lornetek ale juz wiem ,ze nie trzyma ostrości jak NL jak i nie klei się tez tak do oka jak NL,EL.
pokrętło chodzi ze stosownym oporem, dla mnie wyważenie jest w miarę optymalne, ostrość inaczej spada w górnych obszarach soczewki a inaczej w dole... cos jest jeszcze ze zmiana barwy w górnych obszarach soczewki - ale może mi się wydawało.
ktoś ma breloczkowy "leserek"?
to moglibyśmy na miejscu sprawdzić czy w środku jest fluoryt czy jak zwykle szkło nisko dyspersyjne.
Lornetka wyposażona jest w okulary HD. Oddawanie barw jest ciepłe, intensywne i olśniewające. Na osi optycznej lornetka jest bardzo ostra i kontrastowa. Obiektywy 45 mm częściowo kompensują lukę w jasności systemów dalmierzowych w porównaniu z produktami z obiektywami 40 mm.
...Miałem okazję porównać go o zmierzchu i w środku nocy (obserwując oświetlony krajobraz) z parą Top of the Range 42 mm i muszę potwierdzić, że nie jest w stanie zapewnić ich przepuszczalności światła...
Wysłany: Pią 29 Gru, 2023
Prawdę powiedziawszy, z pkt widzenia, zwykłego obserwatora lornetkowego, gdybym miał do wyboru tą Deltę i Genessisa 8,5x, to bez zastanowienia wybrałbym Kowę, która optycznie i mechanicznie "przebija" tą Deltę.
Lornetki typu Range to lornetki bardziej specjalistyczne niż obserwacyjne, ale może się mylę .
Krolowac pewnie nie, ale nie taka jest jej rola. Rola lornetki aspirujacej i uzytkowej (a za taka ja uwazam) jest, tylko i az, zajmowac wlasciwe miejsce w drabince cenowej. Obecnie RF puka w okienko na pietrze zajmowanym przez Nikona HG i to jest bardzo ambitne zadanie, nawet jesli uwzglednimy dodatkowy atut dalmierza. Na koniec dnia bowiem mniej liczy sie suma atutow lornetki, a suma dyspozycyjnych banknotow w portfelu.
Obecnie RF puka w okienko na pietrze zajmowanym przez Nikona HG i to jest bardzo ambitne zadanie, nawet jesli uwzglednimy dodatkowy atut dalmierza
Chyba nie rozumiem... Masz na myśli Monarch HG 10x42? To dobra lornetka, ale trochę przewartościowana (marza za markę, koszty pracy, etc.). Jak kupowałem Genesis 10.5x (stacjonarnie) to sprzedawca prawie wcisnal mi ją do porównania. Gorsze wykonanie, gorsza optyka (zwłaszcza AC wyłażąca w środku pola) i ta sama cena. Przykre, że to jest obecny top tak renomowanego producenta ja Nikon. Nie mam pojęcia co prezentuje sobą ta Delta, ale nie stawiałbym Nikona HG jako wysokiej poprzeczki na tym pułapie cenowym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,3 sekundy. Zapytań do SQL: 18