Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, lada dzień będę świeżym posiadaczem Canona 450D z kitem, a chciałem zapytać co polecacie na początek do makro, czytałem o filtro-soczewkach, konwerterach raynox itp., ale potrzebowałbym opinii na ten temat, wyczytałem że same filtry makro jak np. ten FILTR MAKRO są raczej niewiele warte, a co myślicie np o tym konwerterze albo o tym , no chyba że znacie jakiś tani, w miarę dobry obiektyw (myślę tu o cenie przy której nie opłacało by się wchodzić w te wynalazki powyżej)
No tak, ale sam mi MM swego czasu wyjaśniałeś, że makro z pierścieniami to ciężka sprawa.
Lekko nie jest, ale da najlepszą jakość a z najcieńszym pierścieniem jest dość łatwo i przyjemnie. Zabawa się zaczyna przy najgrubszym, na jazda jest po podłączeniu wszystkich trzech
No tak ,a w przedziale cenowym do 200zł ?, jakoś najbardziej do mnie rzpemawia ten konwerter, używał ktoś tego ? i z jakimi efektami ? może ktoś by miał jakieś fotki wykonane na tym ustrojstwie ? A jeśli już któryś z konwerterów to który ?
No tak ,a w przedziale cenowym do 200zł ?, jakoś najbardziej do mnie rzpemawia ten konwerter, używał ktoś tego ? i z jakimi efektami ? może ktoś by miał jakieś fotki wykonane na tym ustrojstwie ? A jeśli już któryś z konwerterów to który ?
A wiesz jaki masz rozmiar obiektywu i na co pasuje ten konwerter który chcesz kupić?
Jak kupił z kitem to ma 18-55.
Pierścienie kenko jest sens stosować powyżej 50 mm.
Zapomnij o soczewkach +2D, +4D, +10D.
Próbowałem z C450D i Oly 570. Ostre wychodza tylko w centrum kadru (jakieś 50% kadru).
Wokół coraz bardziej gęstniejąca mgiełka.
GO taka mała, że sanki by sie przydały
No niby na zdjęciach makro wydaje mi się że to centrum kadru by wystarczyło, przynajmniej tak jak to sobie wyobrażam, czyli wyostrzone na jakiegoś robala na kwiatku, a w koło rozmazane. A obiektyw jak pisałem - kit czyli 18-55 IS
MM, a czy jest sens stosować pierścienie z obiektywem Canon 100/2,8 Macro? Czy da to jakieś dodatkowe możliwości i czy jest w ogóle możliwe? Pierścienie chyba skracają odległość obiektywu od obiektu, więc przy 31cm dla Canona 100/2,8 niewiele już pozostanie do skrócenia... Ale może z którymś? Widziałem, że można kupić pojedyncze pierścienie.
A ja myślę nad dokupieniem pierścieni ale na M42 do mojego Zeissa 135 - przy nim akurat przydałoby się skrócić dystans. W domu przy ostatniej wizycie znalazłem tez mieszek na M42, ale bieganie w teren z nim byłoby dość dziwne.
(Wystarczy mi, że tu ludzie nawet dziwnie reagują na widok wysuniętego tele)
Wyczytałem o technice odwracania obiektywu, mam takie leciwe szkiełko Tessar Carl Zeiss Jena 50mm f/2.8, czy można z niego zrobić jakiś użytek ? wiem że mocowanie M42 wymaga adaptera do canona, ale do odwrócenia obiektywu i tak potrzeba jakiegoś pierścienia..
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Nie 22 Cze, 2008
tak, tessar jest fajny do macro, bo z tego, co pamiętam, jest pieruńsko ostry + przymyka się do f22
a do odwrotnego mocowania potrzebujesz przejściówkę, co z jednej strony ma gwint na obiektyw, a z drugiej mocowanie bagnetowe
MM, a czy jest sens stosować pierścienie z obiektywem Canon 100/2,8 Macro? Czy da to jakieś dodatkowe możliwości i czy jest w ogóle możliwe? Pierścienie chyba skracają odległość obiektywu od obiektu, więc przy 31cm dla Canona 100/2,8 niewiele już pozostanie do skrócenia... Ale może z którymś? Widziałem, że można kupić pojedyncze pierścienie.
Od tygodnia mam nowke Canona 100mm 2.8 USM. Super.
Jedyny problem to przy 1:1 piekielnia mala glebia. Trzeba domknac F-ke.
Bez statywu nie ma szans.
Poza tym swietne szklo portertowe. Ostrosc wysmienita. Przy 5.6 - max. Bardzo fajne trzymanie jest z 30D.
Naped USM po ograniczeniu szybki no i zero szmeru.
Wykonanie bardzo dobre.
Fajnym rozwiazaniem jest to ze to szklo ma mechanizm MF, który mozna zastosowac gdy szlo jest w trybie AF. Zawsze to jakas opcja korekty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11