Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam serdecznie.
Kupilem pare dni temu w wysylkowym sklepie lornetke nikon monarch 7 8x30. Obawiam sie czy nie zostala rozkolimowana, badz w inny sposob uszkodzona w transporcie. Mianowicie jak patrze przez nia na odlegly obiekt widze obraz w idealnie jednym kole. Patrzac na obiekt bliski (pare m) widze dwa kola nachodzace na siebie. Obraz jednak jest pojedynczy i ostry. Nie jest ani rozdwojony, ani rozmazany. Nie wiem, czy dobrze to wytlumaczylem.
Czy to normalne?
Jeśli daleko jest OK, to lornetka nie jest rozkolimowana. Spoglądanie na obiekty bardzo bliskie zawsze wiąże się z uciążliwościami, bo tubusy są ustawione równolegle i żeby dobrze widzieć z bliska musiałyby "zezować". Tak więc objawy, które opisujesz są jak najbardziej normalne.
To super. Bardzo dziękuję za odpowiedz.
Lornetka bardzo mi sie podoba, wybralem ja po dlugiej i wnikliwej lekturze tego forum, jak tez testow i innych stron. Jestem zadowolony z zakupu.
Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.
P.S.
Jeszcze mam watpliwosci odnosnie powlok na okularach. Mianowicie jeden po poswieceniu na niego ma zabarwienie zblizone do rozowego (prawy), a lewy niebieskiego.
Czy to takze normalne?
A to już nie. Powinno być tak samo jeśli świecisz tak samo i pod takim samym kątem.
Major88PL [Usunięty]
Wysłany: Czw 21 Lut, 2019
Czyli muszę oddać tą lornetkę?
Ciężko mi to opisać, ponieważ to moja pierwsza lornetka. Jak świece od boku, tak żeby latarka tylko oswietlala okular i nie odbijala sie w nim to odbicia wydaja sie takie same.
Nastepnie jak swiece pod katem 90 stopni z bliska, tak ze latarka odbija sie w okularze to w prawym jej obraz ma rozowe zabarwienie, natomiast w lewym niebieskawe.
Swiecac pod katem oba okulary zdaja sie rozowe.
Czy to mozliwe, ze pocierajac mocno czysta mikrofibra okular zdarlem warstwe?
Pozdrawiam.
Wysłany: Czw 21 Lut, 2019
Niedawno gdy kupowałem lornetkę miałem podobny problem do pierwszego, który wymieniłeś. Q każdej z lornetek do których porównywałem miała tak samo.
Co do drugiej kwestii. Po kilku latach użytkowania małego Nikona Ex zauważyłem, że kolory powłok na okularach są nieco inne. Nie miało to przełożenia na jakość obrazu. Nie wiem czemu ale to się zdarza.
Co do wycierania okularów - zalecam ich delikatne traktowanie bo zetrzeć można, zwłaszcza jeśli robimy to na sucho. Przypuszczam, że ci się to jednak nie udało przy krótkotrwałym użytkowaniu.
Jeśli cię to denerwuje - warto odesłać. Nowa nie musi być identyczna. Zwróć uwagę na odblaski, gdy patrzysz pod światło lub z bocznym światłem, bo to może być bardziej problematyczne niż kwestia powłok.
Nie oddawałbym na twoim miejscu. W Nikonach Monarch to normalne. Nie jesteś pierwsza osoba która opisuje podobna przypadłość. Powiem Ci że np. stare Swifty z przełomu lat 80tych i 90tych też miały różne powłoki w tubusach, podobno potęgowało to efekt 3D. Nawet bez użycia lornetki możesz przeprowadzić pewien test. Patrz na białą ścianę raz lewym raz prawym okiem. Widzisz różnicę? Jedno oko daje tonację zimną, drugie ciepłą. Na podobnej zasadzie działają okulary 3D
Major88PL [Usunięty]
Wysłany: Pon 25 Lut, 2019
Dziękuję bardzo za wszelką pomoc.
Zamówiłem już drugą, taką samą lornetkę. Jutro powinna przyjść. Porównam je i odeślę tę gorzej wykonaną. Czym się sugerować? Czytałem, że ważne jest wyczernienie wnętrza okularów.
Major88PL [Usunięty]
Wysłany: Pon 25 Lut, 2019
Dzisiaj przyszła nowa lornetka. Porównując obie są praktycznie identyczne. Jedynie delikatna różnica w powłokach. W tamtej tak jak pisałem w jednym okularze latarka odbija się na różowo, a w drugim na niebiesko. W nowej w obu na niebiesko. Która lepsza? ;p Chyba ta bardziej równomierna? Jutro wytestuje jeszcze jak się patrzy pod słońce w obu.
Pozdrawiam!
Major88PL [Usunięty]
Wysłany: Wto 26 Lut, 2019
Wytestowałem obie lornetki. Przez obie widac wszystko bardzo ladnie.
Niestety swiecac do okularu nowej wydac wyrazny brud na wewnetrznej soczewce. ;/
Proszę, doradźcie którą zostawić. W tej starej patrzac pod swiatlo na okulary maja ten sam kolor. Dopiero swiecac latarka do okularu widac, ze w kazdym okularze odbicie latarki ma inny kolor. To odbicie jest z okularu, czy pryzmatu? To najwieksze, srodkowe. Po po bokach jest pelno malych, ktore sa juz w tym samym kolorze w obu okularach. Moze nie jest to wada, jak mowi Widoczek i powinienem ja zostawic?
Bardzo prosze o porade.
W takiej sytuacji postawiłbym na odesłanie tej drugiej - napisałeś "wyraźny brud" (pytanie ile tego i w jakim miejscu?) a to może mieć większy wpływ na optykę niż owe powłoki. Większy - nie znaczy, że zauważalny. Oko nie wyłapie utraty światła na poziomie np. 0,4%.
Myślę, że opisane odbicie pochodzi od zewnętrznego okularu. Tak jak pisałem mam podobnie w jednym z moich Nikonów - zauważyłem to po latach satysfakcjonujących obserwacji więc potraktowałem całkowicie bez emocji.
Widać, że jesteś bardzo dokładny (ja mam podobnie) a to trochę psuje radość użytkowania. Dopiero w lornetkach premium człowiek znajduje oczekiwaną jakość. Za napisem made in China często kryją się drobne niedoskonałości. Jeśli nie mają wpływu na obraz czy pracę mechanizmów warto przymknąć oko. Myślę, że gdy podejmiesz decyzję szybko zapomnisz o problemie, bo jedno i drugie jest niewychwytywalne dla oczu. Potestuj jeszcze jeden dzień - sprawdź, czy nieostrość brzegowa jest na podobnym poziomie (podobnie rozłożona - bardzo często w którymś z okularów różnych lornetek, bywa wyraźnie większa), czy zawiasy i pokrętło ostrości chodzi z należytym, podobnym oporem. Porównałbym także odblaski w obu. To ważniejsze parametry na potem. M7 jest fajną lornetkę i trudno znaleźć w podobnej cenie lepszą.
Major88PL [Usunięty]
Dziękuję bardzo za odpowiedz. Moglbym jeszcze odeslac obie lornetki i kupic trzecia, ale nie mam zadnej gwarancji, ze trzecia bedzie lepiej wykonana od pierwszej. Jesli roznica koloru odbitego swiatla w okularach nie wplywa na obserwacje, to chyba nie ma sensu jej oddawac, prawda?
Co do tego brudu, to jest cos w stylu kawalka odcisku palca na soczewce zaraz pod okularem.
Zaznaczam jeszcze, ze w pierwszej lornetce kolory powlok w obu okularach sa identyczne. Dopiero swiecac na nia latarka odbite swiadlo pod katem 90 stopni ma inny kolor.
Nie miał chłop problemów- kupił se lornetkę Jak głosi chińskie przysłowie, nie ważne czy kot jest czarny czy biały, ważne żeby łapał myszy, taka paralela do koloru powłok.
Major88, ta lornetka co ją kupiłeś to fajna zabawka, ale nic ponadto. Może jak ci spadnie na asfalt nabierzesz właściwego dystansu do tematu, czego ci z dobroci serca życzę, nie oczekując oczywiście zrozumienia z twojej strony ani wyrazów sympatii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11