Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Hej zastanawiam się nad kupnem lornetki ale wciąż nie mam pewności czy zdecydować się na typ 20x50 czy 10x50. Wiem że pierwszy parametr odpowiada za powiększenie jednak z drugiej strony wiem, że te parametry nie zawsze odzwierciedlają rzeczywiste wartości w lornetkach. Na allegro znalazłem dwie lornetki, które wydają mi się najfajniejsze.
1. LORNETKA IAN 10X50 120M/1000M
2. LORNETKA BAIGISH 20x50 150M/1000M
3. LORNETKA BAIGISH 10x50 150M/1000M
Pierwsza z nich jest używana za około 80, druga nowa za około 110. Domyślam się, że w rzeczywistości druga z nich nie będzie miała przybliżenia 20 a raczej mniej. Ma za to większy zakres widoczności bo aż 150m. Lornetka służyć będzie głównie do obserwowania przyrody, zwierząt, ludzi, widoków na wycieczkach itp. Nie zależy mi, żeby była mała i podręczna wolę, żeby miała dobre przybliżenie, jasność i zakres widoczności powyżej minimum 120m. Słyszałem opinie, że 20x to za dużo do celów turystycznych jednak czytałem też takie, gdzie ludzie używają 20x na co dzień i nie mają problemów z latającym obrazem itp. Proszę o o pomoc w wyborze (która z tych 3 była by najlepsza, czy ktoś może używał BAIGISHA?) lub ewentualnie polecenie czegoś nawet używanego z podobnymi parametrami: 10x50, ~130M/1000M w cenie do 150zł. Ewentualnie jakieś rady co do powiększenia 10x i przykłądy takich lornetek w tej cenie.
mimo, że 115 metrów widoku i szkła BK-7? Jestem amatorem ale sporo naczytałem się o parametrach lornetek i np. ta LORNETKA BAIGISH 10x50 150M/1000M wydaje mi się lepsza i tańsza. Coś jest z nią nie tak?
Papier przyjmie wszystko
Delta discovery ma dobry obraz, zważywszy na bardzo niską cenę. Dodatkowo jest to polski producent, więc gdyby okażało się że jest cos nie tak z mechaniką, możesz oddać do naprawy w ramch 2-letniej gwarancji. Pokrętło CF w tych lornetkach lubi chodzić swoimi ścieżkami
Ja doradzam ci to co znam i o czym mam dobrą opinię. Co kupisz to będziesz miał.
Nawiasem mówiąc Discovery pole ma piękne i w realu też jest odczucie przestrzeni.
A szklem bk 7 to bym się przejmował na samym końcu. Sprawdź czy wszystko sie kręci tak jak trzeba a lornetkaa trzyma kupy. W tym przedziale cenowym kontrola jakości nie istnieje
Z doświadczenia wiem że lepiej się nie napalać na konkretną lornetkę . Jeżeli ktoś nie ma doświadczenia , najlepiej pojechać do porządnego sklepu i samemu porównać z innymi lornetkami . Na papierze wszystko może być super , w testach Arka może dostać 170 punktów ! . A po przyłożeniu do oczu ... czar pryska . Samemu musisz poczuć że to ta jedna jedyna . Za pół roku i tak będziesz myślał o innej . W najgorszym wypadku zostaniesz szczęśliwym kolekcjonerem .
Wysłany: Wto 04 Cze, 2019
Z tymi lornetkami trochę tak jak z okularami do czytania - w marketach mamy za ok. 9 zł sztuka a u optyka nie da się zejść poniżej 300 zł. Loretki za stówkę wyglądają jak prawdziwe lornetki i zazwyczaj powiększają obraz. Pierwsze, sklepowe wrażenie amatora jest często pozytywne a po czasie przychodzi refleksja. Powiększenie jest ale brakuje rozdzielczości czyli detale zanikają. Po krótkim czasie zazwyczaj coś odpada, np. oprawa okularu. Raz miałem "Lidletkę" i ta stanowiła pewien wyjątek - miała dobrą rozdzielczość ale szybko się rozsypała. Z tanich okularów do czytania korzystam choć też się rozpadają ale z tanich lornetek już dawno nie. Nie znam przytaczanych egzemplarzy ale sam bym nie zaryzykował. nawet na prezent dla kogoś. Lornetka dla amatora na poziomie podstawowych zaczyna się od Delt - Entry, Discovery (od ciężkiej biedy Voyager) a tak naprawdę godny poziom początkowy to Nikon Aculon ewentualnie Olympus, np.
https://www.ceneo.pl/22553594 https://www.ceneo.pl/32994727
Warto zerknąć na testy, w klasie budżet np.
https://www.optyczne.pl/2...very_10x50.html https://www.optyczne.pl/2...A211_10x50.html
DO Discovery ma bardzo konkurencyjną cenę...ale wynik Aculona w teście wyraźnie lepszy.
Już tylko patrząc na fakt że 2 lornetki BAIGISH o powiększeniu 10x i 20x mają podane takie samo pole widzenia świadczy że coś tu śmierdzi ...
Miałem w ręku kilka minut Baigish 20x50 i pierwsze wrażenie było właśnie takie, że jest to w rzeczywistości 10x, tylko "producent" sobie pofantazjował z parametrami, bo zawsze znajdą się tacy którzy rzucą się na 20x, bo przecież jest "2 razy lepsze" niż 10x.
Więc już to świadczy jak podchodzić do wyrobów tej "firmy".
Nie ma siły, 2 soczewki do normalnych okularów kosztują 100 zł, albo i 1000, więc jeśli cała lornetka ze skomplikowanym układem optycznym ma kosztować 100 zł, to musi być zabawką, lub "wyrobem "lornetkopodobnym".
Tu masz słynny opis takiego obiektu lornetkopodobnego :
PS: co do spodziewanej jakości obrazu, że przecież jednak COŚ będzie widać..., to dobrym porównaniem będzie puszczanie obrazu z VHS na TV 60 cali, owszem, COŚ widać, tylko co ...
A ktoś kto nie będzie miał postawionego obok drugiego TV z obrazem z Bluray'a, będzie nawet twierdził że taka jakość mu wystarczy!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10