Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Lornetki są niedoceniane , zmysł wzroku jest jednym z najważniejszych elementów naszego instynktu przetrwania . Dostrzec w porę niebezpieczeństwo to szansa na przeżycie kolejnego dnia , dla nas i naszych rodzin . Obserwować zbliżające się zagrożenie , to bezcenne informacje które pomogą nam podjąć właściwą decyzję , zostać czy uciekać . Lornetka pozwoli nam z odległości kilku kilometrów wybrać właściwy kierunek , pozwoli nam zrozumieć fakty tu i teraz i ocenić szansę na powodzenie naszych wyborów . Czy ja się dobrze czuję ... NIE . Zawsze kiedy słucham relacji świadków z okresu II Wojny Światowej , a zwłaszcza z Wołynia , jestem bardzo przybity . To prawda , dawno nie było wojny na Polskiej ziemi , jesteśmy usypiani zapewnieniami o naszym bezpieczeństwie i sojuszach . Wmawia się nam że zawsze możemy zadzwonić pod 112 ... . Ale każdy rozsądny człowiek znający historię tej ziemi wie , że historie lubią się powtarzać . A nasza Polska ziemia jest przesiąknięta krwią zaskoczonych i przerażonych ludzi . Skoro skutecznie ograniczają nam dostęp do broni palnej , i tak naprawdę nie mamy się czym bronić . To chociaż doceńmy sokoli wzrok , jaki daje nam lornetka .
Lornetki są niedoceniane , zmysł wzroku jest jednym z najważniejszych elementów naszego instynktu przetrwania . Dostrzec w porę niebezpieczeństwo to szansa na przeżycie kolejnego dnia , dla nas i naszych rodzin . Obserwować zbliżające się zagrożenie , to bezcenne informacje które pomogą nam podjąć właściwą decyzję , zostać czy uciekać . Lornetka pozwoli nam z odległości kilku kilometrów wybrać właściwy kierunek , pozwoli nam zrozumieć fakty tu i teraz i ocenić szansę na powodzenie naszych wyborów . Czy ja się dobrze czuję ... NIE . Zawsze kiedy słucham relacji świadków z okresu II Wojny Światowej , a zwłaszcza z Wołynia , jestem bardzo przybity . To prawda , dawno nie było wojny na Polskiej ziemi , jesteśmy usypiani zapewnieniami o naszym bezpieczeństwie i sojuszach . Wmawia się nam że zawsze możemy zadzwonić pod 112 ... . Ale każdy rozsądny człowiek znający historię tej ziemi wie , że historie lubią się powtarzać . A nasza Polska ziemia jest przesiąknięta krwią zaskoczonych i przerażonych ludzi . Skoro skutecznie ograniczają nam dostęp do broni palnej , i tak naprawdę nie mamy się czym bronić . To chociaż doceńmy sokoli wzrok , jaki daje nam lornetka .
Jarek, czy trochę nie przesadzasz...?
Żyję już szóstą dekadę i nigdy nie potrzebowałem broni palnej, ani białej. Nie słyszałem również nigdy od znajomych ( a trochę ich jest ), o takiej sytuacji.
Ludzie z teoriami spiskowymi w głowach, powinni bardziej zwracać uwagę na to, co oglądają w mediach...
Jeśli odziedziczy się nazwisko "Sulejmani", to wtedy może trzeba bardziej oglądać się za siebie, chadzając dumnie po ulicy. Ale my, małe szaraczki ?
Wojnę mamy już od dawna, ale polega ona na przepływie zer i jedynek w globalnej sieci.
Jeśli dojdzie do konfliktu zbrojnego, to raczej obawiałbym się latających dronów i rakiet, a nie oddziałów specjalnych z kałasznikowami...
A jeśli nawet, to jeden pistolecik przeciw oddziałowi zawodowców...
Jak mawiał Linda: Życie to nie film, każdego czeka emerytura...
Nie przesadzajcie, mnie się ten temat podoba:) no może nie obawiam się obcych wojsk, choć może w obecnej sytuacji (Rosja-USA-Iran) to wszystko nie jest już takie oczywiste...
Ale z sokolim wzrokiem na wyciągnięcie ręki zgadzam się w 100% Może się przydać na przykład w Bieszczadach gdzie coraz częściej dochodzi do spotkań z niedźwiedziami... I ciągle nie mogę zrozumieć dlaczego większość ludzi nie ma lornetki...? Przecież to naprawdę sokoli wzrok w kieszeni nawet za pare stówek:)
3mnich . Adamie bardzo się cieszę że w ciągu 55 lat swojego życia , nikt Cię nie napadł , nie okradł , nie pobił , nie zgwałcił , nie zabił . Ale gwarantuję Ci że miliony ludzi na całym świecie nie miało takiego szczęścia . Jak myślisz w ciągu ostatnich 55 lat ilu ludzi zostało zamordowanych , zgwałconych , pobitych , kilka milionów , kilkanaście , a może kilkaset . Kiedyś znany dziennikarz przez przypadek poznał statystyki zaginięć dzieci w jednym z cywilizowanych krajów . Ta liczba tak nim wstrząsnęła że zaczął jeździć po świecie i prowadzić własne śledztwo . Okazało się że bez względu na to czy był to wysoko rozwinięty kraj , czy też kraj trzeciego świata . Procent zaginięć dzieci w stosunku do liczby mieszkańców jest wszędzie taki sam . Tych dzieci nigdy nie odnaleziono . Teoria spiskowa ? . Po wyzwoleniu Obozu Koncentracyjnego który był na terenie Niemiec , amerykańscy żołnierze zgonili wszystkich dorosłych mieszkańców którzy mieszkali w odległości kilku kilometrów od obozu . Żeby im pokazać to co tam zastali i wszyscy mieszkańcy pięknych malowniczych wiosek mówili że o niczym nie wiedzieli . Są o tym filmy na You Tube .
Zdaję sobie sprawę i mam tego pełną świadomość , że poznanie prawdy o naszym świecie jest ciężarem nie do udźwignięcia . Sam proces jest bolesny i niebezpieczny dla naszej psychiki . Chociaż Jezus powiedział że prawda nas wyzwoli . Wielu ludzi postradało zmysły próbując tego dokonać . I jeżeli ktoś mi napisze że pieprzę głupoty bo skończył studia i nie zwariował , to ja się go zapytam ... czy zaprowadziłbyś małe dziecko do rzeźni żeby mu pokazać jak kończą małe owieczki , z którymi dzieci najchętniej biegałyby po łące i przytulały się do nich . Albo cielaczki z wielkimi pięknymi oczami , nie chcesz wytłumaczyć dziecku skąd bierze się cielęcinka . Na szczęście nasza psychika ma zawór bezpieczeństwa , dzięki temu można mieszkać koło Obozu Koncentracyjnego i udawać że wszystko jest OK
Jeżeli ktoś nie czuje się na siłach żeby co jakiś czas porozmawiać na poważne tematy , rozumiem to . Jeżeli ktoś poczuł dyskomfort po tym co napisałem ... bardzo przepraszam .
Jarek,
to, o czym piszesz, to są fakty i trudno z nimi polemizować.
Podłość człowieka pojawiła wraz z pojawieniem się jego samego, jakieś kilkaset tysięcy lat temu...
Osobiście wierzę, że większość populacji to dobrzy ludzie, a ta mniejszość ci "źli ludzie", są dla utrzymania równowagi w ekosystemie.
Jarek, czy Ty osobiście lub ktoś z Twoich znajomych przeżył coś, co można by określić jako działania wojenne ?
Jeśli nie, w takim razie, zamartwianie się problemami innych nie rozwiąże ich sytuacji.
Ja też czuję współczucie, i nie raz zapłaczę na losem pokrzywdzonych - nie tylko ludzi - ale natura świata ma swoją tajemnicę, i jeszcze nie poznałem nikogo, kto miałby dobre rozwiązanie na wszystkie kryzysy...
Zdarzyło się kiedyś, dawno temu w odległej galaktyce... że planeta bliźniaczo podobna do Ziemi, na skutek działania jej mieszkańców utraciła swoją orbitę w układzie planetarnym i wyruszyła w przestrzeń, zmierzając w nieznane... Po dłuższym czasie podróży w niekończącej się przestrzeni spotyka inną planetę, która również została pozbawiona swojej orbity i wędrowała chaotycznie po galaktyce szukając "szczęśliwej gwiazdy", gdzie mogłaby się podczepić i spędzić resztę żywota pod ochroną światła i ciepła... Ta planeta widząc towarzyszkę na swej drodze, pyta: Miło spotkać kogoś w tej pustce, długo tak wędrujesz ? Bo wyglądasz nieco blado i chorowicie... Na co Ziemia odpowiada: wiesz... złapałam infekcję... Tak? pyta ta druga, a co to jest, jeśli wolno zapytać ? Homo-sapiens... odpowiedziała Ziemia. Aaaa!! krzyknęła z radością ta druga planeta, też to miałam ! Ale nie przejmuj się, to przechodzi....
Przypuszczam, że istnieje coś takiego jak wyższy porządek, nie wierzę w przypadkowość i widzę jak tworzy się "karma" u ludzi patrząc na ich poczynania...
Nie wiemy czym jest ciemna materia, a stanowi podobno 90% całości. Nie wiemy jakie są zasady gry, ukryte pod zasłoną tak zwanej "Siły Wyższej".
Obserwując wszystko od dziecka, doszedłem do wniosku, że mam wybór. Albo będę się zamartwiał losem innych, albo przeżywał własne życie. Koniec, kropka.
Złoty środek, współczucie dla innych, ale koncentracja na własnym życiu.
Wierzcie mi, gdyby martwienie się, mogło choć odrobinę poprawić ten świat, to zamiast medytować, robiłbym właśnie to !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10