Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 21 Kwi, 2021
Przez kilka ostatnich lat za nr 1 uchodziła seria EL.. dziś wydaje sie że nowa seria Swarovskiego jest o włos lepsza ale lornetki produkowane są w różnej aperturze i przybliżeniu więc naturalnym są pewne roszady. Na liscie testowanych 10x42 nr 1 zajmuje dziś Pure https://www.optyczne.pl/r...etek-10x42.html
Najdroższa lornetka o uniwersalnych parametrach to Nikon WX https://www.ceneo.pl/56756221 W teście uzyskała 160 pkt. Pozostają jeszcze opinie użytkowników... ale tutaj niewiele się zmienia. Swarovski, Zeiss i Leica oraz najlepsze modele Nikona " rządzą "...
W wielu obszarach sprzętowych (audio, moto, zegarki itd.) niemożliwe jest zdefiniowanie produktu najlepszego, bo wybór jest ogromny i w grę wchodzą miliony monet.
W dziedzinie lornetek do ręki i na szyję, sprawa jest prosta, bo piramida jest spiczasta.
Obecnie rozważania kręcą się wokół:
- Swarovski seria NL Pure - najlepsze odwzorowanie kolorów i największe pole widzenia
- Zeiss seria SF - najlepiej opanowana aberracja chromatyczna w całym polu widzenia, pole widzenia również ogromne, ale mniejsze niż w Swarovskim NL
- Leica seria Noctivid - najmniejsze pole widzenia z trójki, lornetka dla mnie odpadła ze względu na zauważalną (choć oczywiście bardzo małą) aberrację chromatyczną nawet w centrum pola (nie powinno to mieć miejsca w lornetce za takie pieniądze)
Moim zdaniem do niedawna czczony przez wielu Nikon EDG pozostał technologicznie z tyłu za w/w trójką.
Osobiście w dosyć długiej przygodzie z optyka, która de facto trawa już około 20 lat poszukiwań tej najlepszej z przykrością stwierdzić muszę że takiej nie ma
Na rynku mamy sporo wyśmienitej optyki, lecz niemożliwym jest by wybrać jedną jedyną, której można dać miano zwycięscy. Tutaj w grę wchodzą osobiste preferencję użytkownika, każdy widzi podobnie lecz nie identycznie, podobnie jak z myśleniem, postrzeganiem, zachowaniem.
Polecałbym przeglądnąć oferty Swarovski, Leica , Zeiss.
W szczególności warta uwagi jest seria EL Swarovski. Bardzo dobre wykonanie w połączeniu z niesamowicie jasną i rozdzielczą optyką + świetne warunki serwisowe. Na dzień dzisiejszy ceny lornetek EL sporo spadły, ma to związek z wprowadzeniem nowej serii lornetek Swarovski NL Pure.
Jak dla mnie to by był dzisiejszy numer jeden. Posiadam dwa modele 10x50 oraz 10x42 .
Obie lornetki niejednokrotnie były stawiane naprzeciw najlepszej optyce jaką mamy w sklepach i naprawdę wyszły z tych pojedynków rewelacyjnie. A były to lornetki m.in.
( Noctivid, Ultravid, Victory HT/SF, Victory FL )
Odnośnie Nikona EDG.
W przeszłości miałem dwa egzemplarze I Moim skromnym zdaniem są to bardzo dobre urządzenia optyczne, lecz nie zasługą na miejsce w pierwszej trójce. Mechanicznie urządzenia te prezentują się rewelacyjnie. Optycznie już słabiej, obraz jest znacznie ciemniejszy jak u konkurencji, brak z nim blasku! brak życia ! Co prawda wady optyczne są rewelacyjnie korygowane, ale co z tego jeżeli obraz jest niczym martwy, i nie ma nam nic wyjątkowego do zaoferowania. Gdyby Ktoś nie wiedział o co chodzi, to proponuje podjechać do najbliższego sklepu z optyka i porównać sobie np. Ultravida - EDG . Raczej każdy powinien zauważyć jak bardzo różnią się optycznie te dwa urządzenia. Leica po prostu maluję ! Piękne delikatne ocieplone kolory tworzą niesamowity efekt. EDG z pięknego słonecznego dnia potrafi zrobić mało żywą przestrzeń.
Pozdrawiam
@GAPiK Słusznie zauważyłeś, że widzimy podobnie ale nie tak samo. Niedawno zamówiłem z zamiarem kupna dwie lornetki Nikon EDG 7x42 i Swarovski EL 8.5x42. Nie zauważyłem jakiejś znaczącej różnicy w obrazie na "plus". Jak dla mnie obraz z Nikona nie był martwy, oddanie bieli podobnie dobre jak EL (EL ciutkę chłodniejszy - daję plus), CA mniejsza. EL gorzej pracowało pod światło, nocą na latarniach EDG dawała wyraźne "spajki" ale EL znowu łapał mroczki i tworzyła się "mgiełka" obniżająca rozdzielczość. Gdyby nie to, że EDG miała mniejsze powiększenie i sama ciekawość sprzętu Swarovski, Nikon zostałby u mnie. Na plus dla Nikona jest mniejsza waga i chyba bardziej poręczna obudowa, a deklasuje EL (i każdego innego Swarovskiego) jakością mechaniki. Jeśli pozostałe modele EDG są podobnej jakości to jest to również ekstraklasa. Problemem na dziś jest to, że Nikon chyba odpuścił najwyższą półkę i dlatego nie ma nowych wcieleń EDG ze szkodą dla klientów.
Każdy producent chyba stara się złapać klientów w grupie o określonych preferencjach idąc na jakieś kompromisy w kwestii jakości obrazu i budowy/wagi lornetki. Dla każdego coś miłego ale nie obiektywnie idealnego
Czytam ten wątek z zaciekawieniem bowiem postanowiłem kupić raz, a dobrze coś topowego. Myślałem że będzie łatwo - po prosty cokolwiek drogiego i po problemie. Na ale im więcej czytam tym wiem, że będzie coraz trudniej. Na szczęście/nieszczęście muszę jeszcze długo zbierać na taki duży wydatek, więc mam czas.
Na razie w tych wstępnych teoretycznych rozglądaniach EL jest w czołówce, choć kusi przejść kroczek i już blisko seria NL - tu rodzi się pytanie czy NL jest ostrzejsza od EL ? Też Nikon EDG jest zagadką.
Gdyby była jakaś lornetka topowa o parametrach 6x30 pewnie brałbym bez zastanowienia lubię takie małe stabilne powiększenie.
No i zaciekawiło, a właściwie zaniepokoiło mnie to stwierdzenie (zwłaszcza słowo deklasuje):
TheNewOne napisał/a:
a deklasuje EL (i każdego innego Swarovskiego) jakością mechaniki
Czy to oznacza, że Swarek ma jakieś kłopoty z wykonaniem, materiałami ? Rozumiem słowo subtelne różnice, ale deklasuje? - proszę o rozwinięcie i wyjaśnienie tego stwierdzenia.
@GÓRAL Nie, nie ma. Mechanika w EL pracuje bardzo dobrze, używam tej lornetki z przyjemnością - jak najbardziej polecam, super lornetka pod wieloma względami. Ale gdy miałem jedną i drugą jednocześnie to praca mechaniczna EDG powaliła mnie z nóg. Dla mnie EL w tej kategorii nie miała szans. W EDG pokrętło pracuje - brakuje mi trochę słów - aksamitnie miękko i ultra precyzyjnie. Opór dość dużego pokrętła (to jest pozytyw) jest w sam raz, pokrętło daje się bardzo precyzyjnie prowadzić niemalże krawędzią paznokcia i jednocześnie nie jest "zestrojone" za lekko. Efekt jest taki, że trzymając jedną ręką lornetkę 42mm (prawie 800gr) mogłem b.swobodnie i precyzyjnie ostrzyć, nie trzeba było kręcić prawo-lewo w celu złapania optymalnej ostrości - pełna kontrola. W EL (miałem trzy egzemplarze rękach 8.5x42, jedną 8x32 EL) mechanizm pracuje bardziej "sucho", też jedną ręką daje radę ale trzeba bardziej skupić się na ostrzeniu. Wcześniej myślałem, że tylko lekko pracujące mechanizmy o dużej ilości obrotów pozwalają na szybkie i precyzyjne ustawienie ostrości, ale kontakt z EDG zmienił moje wyobrażenie. Niestety Nikon odpuścił EDG, w sklepach ciężko ją dostać a jeśli już to cena powyżej 10 tyś PLN - sprowadzają z magazynu w Holandii.
Stwierdzenie "deklasuje" może jest za mocne i pewnie oburza wielu "fanów" Swarovskiego (na czym mi nie zależy), ale z drugiej strony takie mam wspomnienia. Przewaga EL na EDG w kwestii obrazu to były jak dla mnie subtelne detale (testowałem przez dwa dni i tylko z balkonu bez wychodzenia w teren!!!) a w niektórych kategoriach jak AC przegrana, ale przewaga EDG nad EL w kwestii mechaniki to już nie subtelności. Po prostu byłem zachwycony na tyle, że rozważałem zakup EDG 8x42 na ebay z Japonii (6000 PLN + vat) - ryzyko związane ze importem i chęć przetestowania w praktyce lornetki Swarovskiego przeważyły. Poza tym uwzględniłem też dobry serwis i czar marki Swarovski co może mieć znaczenie gdy będę chciał sprzedać, żeby kupić np. Pure NL
Na koniec zaznaczę, że porównywałem modele EDG 7x42 i 8.5x42 EL.
Nie wiem co masz na myśli pisząc "kroczek" w cenie między EL i NL. Ale rzeczywiście EL można dostać nową w cenie kilka tysięcy niżej od ceny "katalogowej". Warto poszukać i popytać. Wtedy to już nie będzie kroczek. Pozdrawiam.
Wysłany: Wto 27 Kwi, 2021
Czasem jakiś forumowicz wrzuci jakąś EL-ę na sprzedaż...
Mimo że lubię i cenię lornetki to posiadanie egzemplarza w cenie 3-4 krotnie wyższej od średniej krajowej jest jakąś formą przekalibrowania.. no w Japonii czy Emiratach a nawet w Niemczech - rozumiem (jest hobby, jedną pensję można dać...). Ok.. różnie zarabiamy, prawo nie zabrania, więc chcemy to możemy... ale czy to potem trzymać w wacie, czy ubezpieczać? Zdarzało mi się zostawić gdzieś lornetę i jej szukać, zgubiłem już jakąś.. i nie przejmuję się bo mówię że kupię sobie lepszą.. ale z takim NL miałbym problem
No taka refleksja mi wyszła...
Czasem jakiś forumowicz wrzuci jakąś EL-ę na sprzedaż...
Mimo że lubię i cenię lornetki to posiadanie egzemplarza w cenie 3-4 krotnie wyższej od średniej krajowej jest jakąś formą przekalibrowania.. no w Japonii czy Emiratach a nawet w Niemczech - rozumiem (jest hobby, jedną pensję można dać...). Ok.. różnie zarabiamy, prawo nie zabrania, więc chcemy to możemy... ale czy to potem trzymać w wacie, czy ubezpieczać? Zdarzało mi się zostawić gdzieś lornetę i jej szukać, zgubiłem już jakąś.. i nie przejmuję się bo mówię że kupię sobie lepszą.. ale z takim NL miałbym problem
No taka refleksja mi wyszła...
Nie żartuj. Gdy kupisz NL, nie będziesz jej zostawiał gdzie popadnie;-)
Może trochę się rozpędziłem z oceną EDG, może to wynika z okoliczności, w których testowałem poszczególne lornetki. Miałem obok siebie NL i EDG. Ta druga po patrzeniu przez NL wydała mi się nijaka, choć nie można powiedzieć absolutnie nic złego na temat jakości wykonania EDG i świetnie skorygowanej optyki.
Z kolei Noctivida testowałem innego dnia (bez bezpośredniego porównania z pozostałymi). Obraz wydawał mi się przyjemny, plastyczny, ale zauważyłem AC w centrum na cienkich gałęziach na tle jasnego nieba. Nie ma mowy, żebym miał zapłacić 10 K za taką wpadkę.
Ze wszystkich wybieram NL, bo przyjemność, jaką daje tak duże pole widzenia, przy pozostałych właściwościach porównywalnych z innymi instrumentami z najwyższej półki, jest dla mnie argumentem wystarczającym. Nic w tym wniosku odkrywczego. Mnóstwo ludzi na świecie uważa tak samo, a ja tylko potwierdzam, bo patrzyłem przez NL 8x, 10x i 12x.
@Abs Jeśli ktoś kupuje sprzęt po katalogowych cenach to z założenia decyduje się na dużą stratę - opcja dla zamożnych. Ale jeśli kupujesz markowy sprzęt w promocji to po kilku latach przy odsprzedaży tracisz niewiele albo wcale. Warto poobserwować np. ebay, żeby sprawdzić po ile chodzi używany sprzęt. Kilka lat temu kupiłem nowego Zeiss Conq. HD i niedawno sprzedałem go kilka stówek drożej - bywa i tak Trzeba szukać w Internecie okazji i unikać nowości, które zawsze są wysoko wycenione i na promocję nie ma co liczyć.
Osobiście nie czuje, że stać mnie na sprzęt klasy premium ale hobby robi swoje. Trzymając się powyższego raz kiedyś (licząc w latach )pozwalam sobie na lepszy sprzęt a ponieważ o niego dbam zawsze mogę liczyć na odzyskanie znacznej części zainwestowanej kwoty. Dodatkowo sprzęt renomowanych producentów aż tak nie traci na wartości i znajdują się na niego chętni. W podsumowaniu, z założenia jeśli kupuje sprzęt optyczny, który nie jest mi niezbędny do życia, robię to tak, żeby dało się odzyskać większą część pieniędzy, gdy coś mnie w życiu przyciśnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11