Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 18 Kwi, 2020 Poprawa rozdzielczości w lornetkach
Jak wszystkim wiadomo ostrość w obiektywach fotograficznych zwiększa się wraz z przymykaniem przysłony . W praktyce rozdzielczość osiąga swoją maksymalną wartość po przymknięciu o 2-3 działki . Teoretycznie mając jasną lornetkę np. 8x56 i używając ją w jasny słoneczny dzień . Moglibyśmy stracić trochę światła nie tracąc jasności obrazu a zyskując wyższą rozdzielczość i kontrast . Widziałem na birdforum że niektórzy eksperymentują ze zmniejszaniem średnicy obiektywu . Ale myślę że w tym wypadku poprawa kontrastu i ostrości , ma związek z bocznym światłem którego na pewno miej wpada . Zdejmijcie już maski i napiszcie co o tym myślicie ?
To działa tak samo jak w obiektywach. Odcinasz obszary daleko od osi optycznej, które wprowadzają najwięcej wad. Pamiętam, że gdy kiedyś obserwowałem Jowisza przez zwykły achromat i obraz planety świecił kolorkami aberracji chromatycznej, ograniczałem ją wprowadzając przesłonę przed obiektyw.
NoVik ... małe lornetki są ciemne . Można powiedzieć że robią zdjęcia na pełnej dziurze . Mając dużą średnicę obiektywu masz pole manewru , możesz przymknąć przysłonę zyskując wyższą ostrość i kontrast . Z Zeissa 8x42 SF możesz zrobić Zeissa 8x32 SF .
Przyciemnienie obrazu podbija kontrast, ale traci na tym rozdzielczość. Ciemne teleskopy, czyli np. długoogniskowe refraktory z F rzędu 12 -15 dają lepszy kontrast niż ich krótkoogniskowe odpowiedniki w związku z czym są bardziej predestynowane do obserwacji drobnych szczegółów choćby na powierzchniach planet.
Często porównuję moje BPC5 8x30 z Deltą One 8x32. Delta jest średnia optycznie (podobnie jak BPC), ale dużo jaśniejsza, bo jak wiadomo radzieckie lornetki zażółcają obraz, ale pomimo tego, a może właśnie dlatego, że BPC jest ciemniejsza w dzień lepiej pokazuje szczegóły - Delta jakby prześwietla obraz a BPC przyciemnia go i podbija kontrast.
Oczywiście poprawa kontrastu realnie nie zwiększa rozdzielczości, która zależy od średnicy obiektywu, ale pozwala lepiej wyłapać szczegóły z otoczenia.
Ostatnio zmieniony przez anatol1 Nie 19 Kwi, 2020, w całości zmieniany 1 raz
anatol1, to nie jest dobre porównanie. One pewnie nie ma powłok fazowych na pryzmatach S-P i przez to jej obraz dostaje po głowie w stosunku do lornetki Porro, która powłok fazowych nie potrzebuje.
anatol1, to nie jest dobre porównanie. One pewnie nie ma powłok fazowych na pryzmatach S-P i przez to jej obraz dostaje po głowie w stosunku do lornetki Porro, która powłok fazowych nie potrzebuje.
Być może, ale różnica w jasności obrazu jest bardzo duża to też musi mieć wpływ na różnice kontrastu.
Z ONE jest ten problem, że jest bardzo ciężko złapać ostrość a na dodatek głębia ostrości praktycznie nie istnieje. Jeśli używać jej do szybkiego spojrzenia na jakiś obiekt to jest ok, ale jakakolwiek dłuższa obserwacja obnaża jej braki. Prawdopodobnie brak tych powłok w największym stopniu powoduje rozmycie obrazu.
A czy przypadkiem to nie jest powodem powstania dość powszechnie spotykanej opinii, że w dzień lornetki o mniejszych obiektywach z tej same serii dają obraz "lepszy" od swych większych odpowiedników?
Kiedy pierwszy raz brałem do ręki Zeissa 8x56 FL , myślałem że widok powali mnie na kolana . Ogromne soczewki w obiektywach dawały nadzieję na ekstremalne przeżycia dla mojego zmysłu wzroku . Wspaniałe powłoki T* miały magiczny kolor a dzień był bardzo słoneczny . Widok był faktycznie wyśmienity , chociaż lornetka była bardzo duża i dosyć ciężka . Po kilku minutach miałem już w rękach Zeissa 8x32 FL , widok był równie wspaniały , pole widzenia większe , a wielkość i ciężar idealne .
Niewątpliwie lornetka 8x32 jest mniejsza i lżejsza od 8x56
W 8x56 rzadko robią duże pola. Kiedyś 7 stopni to był tam dobry wynik, tymczasem w maluchach 8 było raczej standardem. Na szczęście to się zmienia i teraz nowe 8x56 mają już pola wyraźnie większe od 7 stopni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10