Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 07 Kwi, 2020 APM 10X50 ED APO vs Vortex Viper. Wybór lornetki
Obecnie użytkuję lornetkę DO Titanium 8x56 ED. Z racji wieku szukam czegoś innego z mniejszą źrenicą. Interesuje mnie porównanie głównie w zakresie obserwacji przy słabym oświetleniu lornetki APM 10x50 vs Vortex Viper 10x50 vs DO Chase. Interesują mnie również sugestie w wyborze lornetki do 2500 PLN która sprawdzi się w wieczorem.
Serdecznie pozdrawiam wszystkich użytkowników
Jeśli nie boisz się wagi i indywidualnego ostrzenia klonów Fujinona takich jak właśnie APM, DO Extreme czy WO to zdecydowanie warto je polecić. Trudno będzie Ci znaleźć lepsze 10x50 w budżecie do 2500 zł.
Wysłany: Wto 07 Kwi, 2020
Nie znam marki APM choć wysoka cena jest jakimś tam gwarantem. Majac jednak do wyboru tańsze, bliźniacze (nie wykluczone że z tej samej fabryki) o świetnych recenzjach - WO, TS Marine, DO Extreme może nie warto przepłacać za pewną niewiadomą?
Arek ma rację co do klonów Fujinona ale te 1,600 kg warto rozważyć. Relacja jakości i ceny będzie bardzo dobra podobnie jak w Titanium, która nie była tak ciężka. Dla mnie waga ma znaczenie i postawiłbym na Vipera. Są jeszcze w ofercie lornetki 10x56 np. Kowa Prominar ED. Jej mniejszy brat (8x32) miał rewelacyjny wynik w teście Optyczne.pl - może warto pomyśleć? Samo powiększenie 10x z biegiem lat także staje się mniej komfortowe. Jest świetna lornetka 8,5x45 MGK Ecotone ( wg recenzji sprawdza się w trudnych warunkach oświetleniowych http://wzrokowiec.com/archiwa/2103 ). Natomiast różnica między 8x56 a 8 5x45 jest spora w kwestii zbierania światła. Tyle na papierze a prawda o sprzęcie wyjdzie w terenie...
Indywidualna regulacja ostrości w klonach Fujinona w nocy może być faktycznie kłopotliwa (obserwacje na różnych odległościach) wiec pozostaje mi wybrać pomiędzy DO Chase 10x50 a Viperem
Właśnie w nocy sprawdza się indywidualna regulacja ostrości. Kręcenie kołem centralnym niewiele w nocy daje. Natomiast przy indywidualnym ustawieniu nie wpatrujesz się w ciemność tylko ustawiasz pokrętła na pamięć i korzystasz z głębi ostrości. Po krótkim czasie poznajesz lornetkę i bez większego trudu dwoma ruchami masz ustawioną ostrość na potrzebną Ci odległość.
Pozdr. Ch.
W takim razie zaryzykuję i zamówię APO 10x50 ED lub LUNT Engineering 10x50.
APO to ponoć klon Lunta lecz wyposażony w szkła ED (Fk61) i waga jest niższa w porównaniu DO Extreme i WO (1340g)
P.S
Czy w klasycznym Porro (APO, Lunt) odczuję widoczną różnicę w jasności podczas obserwacji nocnych np. osób czy zwierząt (niebo mnie nie interesuje)
Pozdrawiam
To co używasz, czyli DO Titanium 8x56 będzie jaśniejsze niż 10x50 jakiejkolwiek firmy. Po co więc zmieniasz? Pytasz w ostatnim zdaniu czy będzie jaśniejsz? Masz już jaśniejszy.
Pozdr. Ch.
Teoretycznie tak powinno być i tak było gdy nabyłem Titanium. Obecnie lat przybyło i porównując DOT z Nikonem EX czy DO Silver znajomych widzę więcej i lepiej. Pewnie zbliżenie x10 też robi swoje.
Pozdrawiam
w jasności podczas obserwacji nocnych np. osób czy zwierząt (niebo mnie nie interesuje)
eh, uważaj jednak, bo w takich zastosowaniach gdzie zmieniasz czesto dystans obserwacji krótki daleki to osobne ustawianie ostrości jest mega upierdliwe, sam oceń czy w swojej aktualnej lornetce musisz czesto korygować ostrość...
Wysłany: Wto 14 Kwi, 2020
Ppv ma rację, W zasadzie indywidualne ustawienie ostrości najwygodniej ustawić raz na plus nieskończoność. Takie rozwiązanie jest dobre do astronomii. Nie wiem jaką głębie ostrości ma Titanium ale w np. 8x32 czy 10x42 w lesie ogniskuje się noc stop. - tu dzięcioł na drzewie tam sarna... Minimalna ostrość ostrzenia to 6m - w obserwacjach przyrody tak sobie. Sam myślałem nad Extreme ale w związku z powyższym chyba bliżej mi do Chase choć nie cierpię spajków od pryzmatów na jasnych obiektach nieba to suma sumarów dla zastosowań przyrodniczych - wygrywa. Viper byłby ze swoim polem i uznaną renomą najlepszy ale ta cena...
To co jeszcze możesz rozważyć, to zakup używanej Leiki Trinovid BN 10x50. Choć trzeba zaznaczyć, że model w dobrym stanie trudno będzie kupić poniżej 3000 zł. Ale pomiędzy 3000 a 4000 zł już się da.
Na dzienne obserwacje centralny fokus jest ok, ale strażnik z tego co rozumiem preferuje wieczorne i nocne obserwacje. Indywidualny fokus sprawdza się w kiepskich warunkach, ciemno, mgła, deszcz, zaparowania optyka, dalsze odległości, tak powyżej 20-30 metrów. Rzeczywiście na bliskie odległości i dzień jest kiepsko.
Pozdr. Ch.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10