Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
lornetka do 150 zł
Autor Wiadomość
gbr 
Nowy

Wysłany: Pon 20 Kwi, 2020   lornetka do 150 zł

Hej,
Jaką polecacie lornetkę do 150 zł (tak wiem, strasznie mało jak sobie trochę o nich czytałem...) do zabrania w góry, do lasu, na rower. Jest sens kupować za tak małą kwotę? Dodam, że będę z niej korzystał kilka razy w roku. Ale z drugiej strony fajnie sobie popatrzeć na krajobraz przez lornetkę? :)

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 20 Kwi, 2020   

W tej cenie to BPC 8x30. Solidna, rosyjska optyka. Trochę zażółca obraz, ale da radę.

https://allegro.pl/listing?string=bpc%208x30&bmatch=baseline-al-product-cl-eyesa2-engag-dict43-uni-1-2-0318

gbr 
Nowy

Dzięki za zaangażowanie.
Kurcze, nie lubię kupować używanych rzeczy.
A coś nieużywanego?

A i czy w tej cenie znajdę z pokrowcem czy już za duże wymagania mam? :)
Wiecie, nie będę zajmował się tym zawodowo i trochę szkoda mi kasy po prostu.

Abs 
Optyczny

Za ceną idzie jakość. Korzystając z lornetek z biegiem czasu widzimy niedoskonałości obrazu. W starych rosyjskich lornetkach BPC obraz był na tyle dobry że przez lata nie czułem potrzeby zmian. W latach dziewięćdziesiątych wszedłem do sklepu z lornetkami w Zakopanem - nowe, ładne, made in China. Pani sprzedawczyni spojrzała przez BPC i powiedziała, że tak dobrej tutaj nie kupię. Tak to jest z tanimi lornetkami ale coś tam względnego można wysupłać:
DO Entry 8x42
DO Discovery 8x40
Olympus dps 7x35
https://www.optyczne.pl/1...a_lornetki.html
a tak naprawdę polecam jakiś model Nikona Aculona, np. 7x35 lub 8x42 albo kieszonkową Nikon Sportstar 8x25. Dla mnie to najniższy wartościowy poziom optyki.. podobnie Pentax SP, np. TU
Można też duża 10x50 ww firm ale ciężej się to nosi.

Discovery -warunkowo na początek przygody np. TU

Wiking69 
Optyczny

Szkoda kasy ? :( . Zmysł wzroku pozwala nam poznawać , odkrywać , podziwiać . Widząc piękno odczuwamy silne emocje , czujemy radość życia . Nie chcesz korzystać z daru natury ?

Arek 
Redaktor

gbr, znaczna większość osób na tym forum nie zajmuje się zawodowo.

A Ty chcesz kupić lornetkę za kwotę, w której w sklepie optycznym nie kupisz dobrych okularów do czytania.

Obserwatorek 
Rozmowny

Wysłany: Wto 21 Kwi, 2020   

gbr..., mam lornetkę Nikona 8x30 za 2,5 tys
https://www.ceneo.pl/362375
ale i mam jej tani rosyjski odpowiednik czyli właśnie BPC5 z Allegro za 150 zł,
A więc różnica w cenie 16 razy! A różnica w jakości na tyle mała że jeździ ze mną wszędzie tam gdzie boję się brać lornetkę Nikona, żeby się nie obijała, nie ukradli jej, nie gniotła się wciskana na siłę do bagażu podręcznego w Ryanairze.
Z rosyjską lornetką nie mam takich obaw, bo jest wytrzymała, tania i dobra! :-)
I w miarę podręczna, bo przy niej Nikon z serii EX, np. 8x40 to cegła...

Najlepiej jakbyś znał kogoś kto ją ma w domu (a jest ich w Polsce chyba dziesiątki tysięcy)
i mógł parę minut sie nią pobawić żeby ocenić czy taka jakość obrazu cię zadowoli.

Arek 
Redaktor

I wszystko w temacie :)

Bio-Expert 
Nowy

Arek napisał/a:
W tej cenie to BPC 8x30. Solidna, rosyjska optyka. Trochę zażółca obraz, ale da radę.

https://allegro.pl/listing?string=bpc%208x30&bmatch=baseline-al-product-cl-eyesa2-engag-dict43-uni-1-2-0318

W tym budżecie to jedyna sensowna propozycja. Nowe konstrukcje za 150zł to nieporozumienie.

gbr 
Nowy

Cytat:
A Ty chcesz kupić lornetkę za kwotę, w której w sklepie optycznym nie kupisz dobrych okularów do czytania.

Wiadomo, że na zdrowie, wzrok nie żałuje pieniędzy :)

Cytat:
NIKON 8X30 E II

Kurcze, fajna. Nigdy nie patrzyłem przez żadną lornetkę... a za takie pieniądze na pewno obraz jest piękny.

No tej rosyjskiej to mało ogólnie na sprzedaż jest.

Dzięki za porady!

adaher 
Maniak

Arek napisał/a:

W linku Arka jest ich przecież masa...
gbr, koledzy dobrze radzą, za 150 nic lepszego, nowego nie kupisz, a to coś nowe za rok będzie pewnie w gorszym stanie niż moja 40letnia bpc 8x30
Dodam tylko, że w komplecie do tej lornetki masz futerał, którego nie uświadczysz w lornetkach 10x droższych...
Oczywiście trzeba kupić zadbany egzemplarz, poprawnie skolimowany:)

Za te pieniądze polecam i ja!

Abs 
Optyczny

...można tez zwiększyć budżet i kupić coś nowego.. Bardzo fana mała ale droga nieco to Nikon Prostaff 7 - niemalże idealna przy dobrej rynkowej cenie ok. 600 zł
https://www.optyczne.pl/2...ff_7s_8x30.html

...ale linkowane przeze mnie tańsze Nikony też są ok. Kieszonkowy Nikon Sportstar Ex 8x25, nie za bardzo doceniany na forum, optycznie dawał obraz lepszy od BPC (a miałem obie). Dziś nieco droga - ja kupiłem za ok. 290 zł (dobrze ją wspominam).

Patrz też na rozmiar - nie każdą lornetkę dobrze się nosi. BPC 600g - nie tak źle ale Prostaff ma już 480 g a Sportstar 280 g (około - piszę z pamięci)

goornik 
Optyczny

Wysłany: Sro 22 Kwi, 2020   

gbr napisał/a:
Dzięki za zaangażowanie.
Kurcze, nie lubię kupować używanych rzeczy.
A coś nieużywanego?

A i czy w tej cenie znajdę z pokrowcem czy już za duże wymagania mam? :)
.

Nikon Sportstar EX 8x25

Problem w tym, że w tej półce cenowej "stare dobre" lornetki sprzed 30 lat są o wiele trwalsze od fabrycznie nowych chińskich atrap. Czyli jeśli wydasz - powiedzmy 250 zł na lornetkę Zeissa z Jeny, jest szansa, że dobrze Ci posłuży przez kolejne 20 lat. Jesli tę samą kasę wydasz na chińską lornetkę, po 3 latach będzie ona niezdolna do użytku, szczególnie w górach, gdzie plecak, wstrząsy, uderzenia, wilgoć itp.

ppv 
Rozmowny

adaher napisał/a:
Za te pieniądze polecam i ja!

ja również polecam tego BPC, jest zółty troche obraz, bez tragedii jednak, widoki są zaskakująco dobre

za 100zł czesto kupic mozna zupelnie nową, ale 100% plastikową "lornetkę", w tym plastikowe soczewki, totalna tandeta, oczy bolą od patrzenia wiecej niż 30 sekund, podawane parametry kompletnie nie majace nic wspolnego z rzeczywistoscia, wręcz czasem moze wogole nic nie przyblizac, dosłownie atrapy

widoczek 
Optyczny

Jeśli kupujesz używaną starszą optykę to patrz na opis i przede wszystkim zdjęcia optyki.
W przypadku używanych lornetek z lat 80tych czy starszych wszystko zależy od stanu zachowania. Ja bez dobrych zdjęć nie kupuje.

Odpowiedz do tematu