Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetki w góry
Autor Wiadomość
NowhereThere 
Nowy

Wysłany: Sob 04 Lip, 2020   Lornetki w góry

Witam
Od niedawna zacząłem chodzić sporo po górach i postanowiłem sobie kupić jakieś dobre kompaktowe lornetki.
Przyjaciel polecił mi model Delta Optical, a konkretnie Forest II 12x50.
W tej cenie (600zł) dałoby się znalezc coś jeszcze lepszego z większym powiększeniem? Nie ukrywam, że ma to dla mnie największe znaczenie, oczywiście w podobnych wymiarach.

W oko wpadły mi również jakieś lornetki firmy "Tasco", kompaktowe i z olbrzymim powiększeniem (8-25x), ale czy to nie jakiś chiński badziew? Cięzko mi uwierzyć, że można dostać takie parametry w takiej cenie.
Tutaj link https://allegro.pl/oferta/lornetka-tasco-essentials-8-24x25-porro-9454092805

Reklama

Piotr_0602 
Rozmowny

Wysłany: Sob 04 Lip, 2020   

Fatalny wybór.
Zoom - jak najdalej od zoomów.
12x50 w góry? Za duże powiększenie, za ciężka.
600 zł? Kowa 8x30 YF.
http://wzrokowiec.com/archiwa/969
Przyzwoity obraz, pole widzenia, lekka (więc będzie używana, można nosić na szyi I nie przeprowadzić akcji pt. 1.stop 2.zdjąć plecak 3.wygrzwbać lornetkę 4.obserwować 5.schować lornetkę 6.założyć plecak 7.ruszamy). Powiększenie 8x dobre i wygodne z ręki. 12x potrzebuje statyw.

Duże powiększenie to pułapka dla nowicjuszy.
Wszystko powyżej 10x potrzebuje statywu albo stabilizacji. Inaczej obraz lata. W góry bardzo dobre powiększenie to 8x. Wygodne z ręki.
W góry lekka lornetka a nie ciężki grzmot.

Chomsky 
Entuzjasta

Żadnych zoomów to na pewno.
Posiadam Deltę 12x50, o której piszesz. To nie jest lornetka w góry. Wąskie pole, dość ciężka, dobrze zbudowana. Góry to zmęczenie a dwunastka to trzęsiawka. Zobaczysz mniej niż w ósemce. Weź 8x42, lub jakąś 8x32. Niektórzy rzeczywiście wożą w góry dziesiątki. Jak się jest młodym, kto wie? Lornetka w góry powinna być lekka, na pasku, na szyji. Preferuję 8x30 porro.
Pozdr. Ch.

Abs 
Optyczny

Szukasz dużego powiększenia - proponuję 10x... Wiele lat temu zaczynałem od 16x, potem 12x choć większość radziła 10x.
10x to uniwersalne, duże powiększenie.
Propozycje luźne:
DO Forest 10x42
Nikon P7 10x30 lub 8x30
Nikon Aculon 10x42
Vortex Raptor 8,5 x32...
Bardzo ważna w turystyce jest waga lornetki - warto mieć to na uwadze.

NowhereThere 
Nowy

Wysłany: Nie 05 Lip, 2020   

Bez przesady, to tylko 700G, a lornetka będzie przenoszona w nerce.

Ten Nikon P7 całkiem fajny, ale cena ponad budzet i to sporo.
Aculon z kolei troszkę większy w wymiarach.

Piotr_0602 
Rozmowny

NowhereThere napisał/a:
Bez przesady, to tylko 700G, a lornetka będzie przenoszona w nerce.

Ten Nikon P7 całkiem fajny, ale cena ponad budzet i to sporo.
Aculon z kolei troszkę większy w wymiarach.

Mam kilka lornetek.
Z mojego doświadczenia 700g a poniżej 500g to różnica. Te 500g da się nosić długo na szyi a 700g już mnie osobiście po pewnym czasie uwiera (chyba że na specjalnych szelkach). Mam powiększenie 8x, 10x i 15x (stabilizacja) i najczęściej używam właśnie 8x (waga, gabaryty, pole widzenia).
Podobnie jak z aparatemfotograficznym - w góry u mnie wygrał mniejszy, lżejszy i łatwiej dostępny w marszu. I'm bardziej, głębiej się go schowa tym rzadziej używany.

Wiking69 
Optyczny

Lornetka w góry jest tylko częścią ekwipunku . Dlatego wielkość i waga ma kluczowe znaczenie . Polecam klasę 8x25 , a w szczególności Zeissa Victory Pocket 8x25 ( waga 290 g ) . Jeżeli ktoś jest tak szalony i nierozsądny że idzie w góry tylko z lornetką , bez prowiantu , wody , małej apteczki , itd ... wtedy może zabrać dowolny model lornetki o parametrach 8x56 . Jednak doświadczeni piechurzy ważą swoje plecaki przed wyjściem na szlak , mają swój maksymalny limit wagowy zapewniający komfort w czasie marszu . Dla kogoś może to być 9 kg , dla kogoś innego 15 kg , łącznie z wodą i prowiantem .

Piotr_0602 
Rozmowny

Wiking69 napisał/a:
Lornetka w góry jest tylko częścią ekwipunku . Dlatego wielkość i waga ma kluczowe znaczenie . Polecam klasę 8x25 , a w szczególności Zeissa Victory Pocket 8x25 ( waga 290 g ) .

Tak, ale prócz Zeissa Victory za circe 3 tysia nie bardzo widzę inne sensowne 8x25. Te maleństwa to mnóstwo kompromisów. A tu człowiek ma 600 zł.
Stąd zaproponowałem Kowę 8x30 YF, prawdziwą lornetkę 8x30 a nie malucha z kompromisami, w budżecie, i waga poniżej pół kilo.

W góry, czy ogólnie jakiś trekking, ale nawet i na dłuższy spacer im lżejsza lornetka tym częściej używana i w ogóle zabierana. W dodatku mamy tu typowe początkowe pożądanie jak największego powiększenia. x12, albo i więcej. Czyli w góry coś praktycznie nie do użytku bez statywu albo oparcia o coś.

Wiking69 
Optyczny

Lornetka w góry niczym się nie różni od lornetki do lasu . To ta sama lornetka :) . I w górach i w lesie trzeba mieć kondycję i głowę na karku . Człowiek mądry , doświadczony i roztropny potrafi przewidywać różne sytuacje , dlatego zabiera plecak z odpowiednim wyposażeniem . Co do samej lornetki ... znam ludzi dla których wydanie 3000 zł za jedną lornetkę to szczyt głupoty i próżności . A jednocześnie Ci sami ludzie co roku powiększają swoją kolekcję o kolejną lornetkę za 600 zł , czując później niedosyt i brak satysfakcji . Jeżeli chce się mieć coś dobrego , trzeba od razu kupić coś dobrego .

Abs 
Optyczny

Wysłany: Pon 06 Lip, 2020   

Lornetka to wbrew pozorom trudny temat. Miło jest mieć większą lornetkę na domowym tarasie czy balkonie ale w podróży słabo się sprawdza. Z własnego doświadczenia - jest wiele innych priorytetów a lornetka to fajny dodatek, który zajmuje u mnie miejsce "w drugim rzędzie" i dlatego cenię "maluchy" (klasa 25 mm) bo zawsze mam taką pod ręką. W domu rzadko po nią sięgam. Jakiś kompromis to taki Nikon P7 lub ta Kowa. Oczekujesz większego powiększenia - można wziąć 10x (obroni się).

Arek 
Redaktor

Broni się jeszcze to:
https://www.optyczne.pl/3...Prime_8x32.html
małe, poręczne i w budżecie. Poza tym nie jest dziurką od klucza i normalnie się to trzyma.

Abs 
Optyczny

Najlepiej mieć dwie lornetki i większość ze stałych bywalców forum ma tak co najmniej. Każdy z nas ma nieco inną sytuację - ale gdy w ręku rowerek, materac, parasol plażowy i torba oraz dwójka dzieci do przypilnowania - lekka i mała lornetka przy pasku to max. Przy jednej lornetce chyba nie wychodziłbym poza aperturę 32 mm a to i tak niemało. Ten Bushnell jest tutaj dobrą opcją. W górach chwalą sobie także Vortexa Raptora 8,5x32 ale podobno trudno go dostać. Jest też w wersji 10x32 .

NowhereThere 
Nowy

No fakt, chorobliwie zależy mi na powiększeniu, szczególnie gdy popatrzyłem sobie przez właśnie Delte znajomego, nie drżało jakoś specjalnie.

Odnośnie Bushnelli, dlaczego mają tak wielki rostrzał cenowy? (Domyślam się, że optyka i te technologie w Prime)

Tutaj np jakiś kompakt 12x25 za 130zł
https://www.militaria.pl/...1225_p13632.xml
Jedynie 300G, a podróba raczej to nie jest, szczególnie że sprzedaje to militaria.

Wiking69 
Optyczny

Parametry 12x25 ! . To daje źrenicę wyjściową 2,1 mm :( . Kupuj i jedź z nią w góry . Ja osobiście wolałbym 6x25 :) ale Ty jesteś tak napalony ...

koraf 
Optyczny
Koraf

Wiking69 napisał/a:
Parametry 12x25 ! . To daje źrenicę wyjściową 2,1 mm :( . Kupuj i jedź z nią w góry . Ja osobiście wolałbym 6x25 :) ale Ty jesteś tak napalony ...

Z reguły się nie wtrącam w takie dyskusje, ale szkoda mi NowhereThere, gdyż na pewno nie rozumie praw fizyki optyki i wynikających z tego praktycznych dla obserwatora skutków:
lornetka 12x25 to jest coś (nie lornetka) przez co niewiele widać pomimo powiększenia 12x, nie mówiąc o innych parametrach, jak AC, ostrość w centrum i na brzegu, oddanie kolorów, itp.
Koledzy dobrze radzą lepiej zdecydowanie jest wziąć w góry 8x32 lub minimum 10x30 gdyż tym można coś zobaczyć i optyką zdecydowanie powali 12x25 :mrgreen: , no ale jeżeli ktoś lubi uczyć się na własnych błędach ... :cry:

Odpowiedz do tematu