Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
Od niedawna zacząłem chodzić sporo po górach i postanowiłem sobie kupić jakieś dobre kompaktowe lornetki.
Przyjaciel polecił mi model Delta Optical, a konkretnie Forest II 12x50.
W tej cenie (600zł) dałoby się znalezc coś jeszcze lepszego z większym powiększeniem? Nie ukrywam, że ma to dla mnie największe znaczenie, oczywiście w podobnych wymiarach.
Fatalny wybór.
Zoom - jak najdalej od zoomów.
12x50 w góry? Za duże powiększenie, za ciężka.
600 zł? Kowa 8x30 YF.
http://wzrokowiec.com/archiwa/969
Przyzwoity obraz, pole widzenia, lekka (więc będzie używana, można nosić na szyi I nie przeprowadzić akcji pt. 1.stop 2.zdjąć plecak 3.wygrzwbać lornetkę 4.obserwować 5.schować lornetkę 6.założyć plecak 7.ruszamy). Powiększenie 8x dobre i wygodne z ręki. 12x potrzebuje statyw.
Duże powiększenie to pułapka dla nowicjuszy.
Wszystko powyżej 10x potrzebuje statywu albo stabilizacji. Inaczej obraz lata. W góry bardzo dobre powiększenie to 8x. Wygodne z ręki.
W góry lekka lornetka a nie ciężki grzmot.
Żadnych zoomów to na pewno.
Posiadam Deltę 12x50, o której piszesz. To nie jest lornetka w góry. Wąskie pole, dość ciężka, dobrze zbudowana. Góry to zmęczenie a dwunastka to trzęsiawka. Zobaczysz mniej niż w ósemce. Weź 8x42, lub jakąś 8x32. Niektórzy rzeczywiście wożą w góry dziesiątki. Jak się jest młodym, kto wie? Lornetka w góry powinna być lekka, na pasku, na szyji. Preferuję 8x30 porro.
Pozdr. Ch.
Wysłany: Sob 04 Lip, 2020
Szukasz dużego powiększenia - proponuję 10x... Wiele lat temu zaczynałem od 16x, potem 12x choć większość radziła 10x.
10x to uniwersalne, duże powiększenie.
Propozycje luźne:
DO Forest 10x42
Nikon P7 10x30 lub 8x30
Nikon Aculon 10x42
Vortex Raptor 8,5 x32...
Bardzo ważna w turystyce jest waga lornetki - warto mieć to na uwadze.
Bez przesady, to tylko 700G, a lornetka będzie przenoszona w nerce.
Ten Nikon P7 całkiem fajny, ale cena ponad budzet i to sporo.
Aculon z kolei troszkę większy w wymiarach.
Mam kilka lornetek.
Z mojego doświadczenia 700g a poniżej 500g to różnica. Te 500g da się nosić długo na szyi a 700g już mnie osobiście po pewnym czasie uwiera (chyba że na specjalnych szelkach). Mam powiększenie 8x, 10x i 15x (stabilizacja) i najczęściej używam właśnie 8x (waga, gabaryty, pole widzenia).
Podobnie jak z aparatemfotograficznym - w góry u mnie wygrał mniejszy, lżejszy i łatwiej dostępny w marszu. I'm bardziej, głębiej się go schowa tym rzadziej używany.
Lornetka w góry jest tylko częścią ekwipunku . Dlatego wielkość i waga ma kluczowe znaczenie . Polecam klasę 8x25 , a w szczególności Zeissa Victory Pocket 8x25 ( waga 290 g ) . Jeżeli ktoś jest tak szalony i nierozsądny że idzie w góry tylko z lornetką , bez prowiantu , wody , małej apteczki , itd ... wtedy może zabrać dowolny model lornetki o parametrach 8x56 . Jednak doświadczeni piechurzy ważą swoje plecaki przed wyjściem na szlak , mają swój maksymalny limit wagowy zapewniający komfort w czasie marszu . Dla kogoś może to być 9 kg , dla kogoś innego 15 kg , łącznie z wodą i prowiantem .
Lornetka w góry jest tylko częścią ekwipunku . Dlatego wielkość i waga ma kluczowe znaczenie . Polecam klasę 8x25 , a w szczególności Zeissa Victory Pocket 8x25 ( waga 290 g ) .
Tak, ale prócz Zeissa Victory za circe 3 tysia nie bardzo widzę inne sensowne 8x25. Te maleństwa to mnóstwo kompromisów. A tu człowiek ma 600 zł.
Stąd zaproponowałem Kowę 8x30 YF, prawdziwą lornetkę 8x30 a nie malucha z kompromisami, w budżecie, i waga poniżej pół kilo.
W góry, czy ogólnie jakiś trekking, ale nawet i na dłuższy spacer im lżejsza lornetka tym częściej używana i w ogóle zabierana. W dodatku mamy tu typowe początkowe pożądanie jak największego powiększenia. x12, albo i więcej. Czyli w góry coś praktycznie nie do użytku bez statywu albo oparcia o coś.
Lornetka w góry niczym się nie różni od lornetki do lasu . To ta sama lornetka . I w górach i w lesie trzeba mieć kondycję i głowę na karku . Człowiek mądry , doświadczony i roztropny potrafi przewidywać różne sytuacje , dlatego zabiera plecak z odpowiednim wyposażeniem . Co do samej lornetki ... znam ludzi dla których wydanie 3000 zł za jedną lornetkę to szczyt głupoty i próżności . A jednocześnie Ci sami ludzie co roku powiększają swoją kolekcję o kolejną lornetkę za 600 zł , czując później niedosyt i brak satysfakcji . Jeżeli chce się mieć coś dobrego , trzeba od razu kupić coś dobrego .
Wysłany: Pon 06 Lip, 2020
Lornetka to wbrew pozorom trudny temat. Miło jest mieć większą lornetkę na domowym tarasie czy balkonie ale w podróży słabo się sprawdza. Z własnego doświadczenia - jest wiele innych priorytetów a lornetka to fajny dodatek, który zajmuje u mnie miejsce "w drugim rzędzie" i dlatego cenię "maluchy" (klasa 25 mm) bo zawsze mam taką pod ręką. W domu rzadko po nią sięgam. Jakiś kompromis to taki Nikon P7 lub ta Kowa. Oczekujesz większego powiększenia - można wziąć 10x (obroni się).
Wysłany: Pon 06 Lip, 2020
Najlepiej mieć dwie lornetki i większość ze stałych bywalców forum ma tak co najmniej. Każdy z nas ma nieco inną sytuację - ale gdy w ręku rowerek, materac, parasol plażowy i torba oraz dwójka dzieci do przypilnowania - lekka i mała lornetka przy pasku to max. Przy jednej lornetce chyba nie wychodziłbym poza aperturę 32 mm a to i tak niemało. Ten Bushnell jest tutaj dobrą opcją. W górach chwalą sobie także Vortexa Raptora 8,5x32 ale podobno trudno go dostać. Jest też w wersji 10x32 .
Parametry 12x25 ! . To daje źrenicę wyjściową 2,1 mm . Kupuj i jedź z nią w góry . Ja osobiście wolałbym 6x25 ale Ty jesteś tak napalony ...
Z reguły się nie wtrącam w takie dyskusje, ale szkoda mi NowhereThere, gdyż na pewno nie rozumie praw fizyki optyki i wynikających z tego praktycznych dla obserwatora skutków:
lornetka 12x25 to jest coś (nie lornetka) przez co niewiele widać pomimo powiększenia 12x, nie mówiąc o innych parametrach, jak AC, ostrość w centrum i na brzegu, oddanie kolorów, itp.
Koledzy dobrze radzą lepiej zdecydowanie jest wziąć w góry 8x32 lub minimum 10x30 gdyż tym można coś zobaczyć i optyką zdecydowanie powali 12x25 , no ale jeżeli ktoś lubi uczyć się na własnych błędach ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11