Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zakupiłem lornetkę Vortex Diamondback HD 10x50 i zastanawia mnie jasna poświata na dole obrazu. Występuje nawet ze słońcem za plecami. Głownie o świcie i wieczorem. W słoneczny dzień ginie na tle kontrastowego obrazu.
Poświata jest bardzo wyraźna na wykręconych okularach lornetki (rekomendowane w instrukcji ustawienie dla osób bez okularów/soczewek) , mniej widoczna przy okularach lornetki wykręconych do połowy. W poprzedniej lornetce Delta Forest II taki problem występował wyłącznie przy słońcu padającym w obiektywy.
Czy może to być wada konkretnego egzemplarza, czy ten model tak może mieć? Może oczekuję za dużo od lornetki tego typu? Model 10x42 miał dużo lepszą ocenę niż posiadanych przeze mnie Forest II, a mimo to poświata sprawia, że lornetka nie jest lepsza od poprzedniej.
Prawdopodobnie ta lornetka tak ma, czyli jest podatna na odblaski. W tym wypadku to efekt związany z okularami, gdzie może akurat u Ciebie są one gorzej dopasowane do twarzy i światlo wpada przez nie bokami od tyłu. Tak miałem też w np. Nikonie Monarchu 10x56 i chyba w Vortexie Viperze 10x42 HD starej serii. W pewnych sytuacjach te odblaski się pojawiały. Przy niskim Słońcu to wysoce prawdopodobne. Musisz sam podjąć decyzję czy lornetka zostaje, czy nie. Calkiem możliwe, że inna lornetka będzie rozwiązaniem. Ale to wychodzi przy oczach, nie na forum 😁
Ustaw muszle tak, żeby odległość była odpowiednia dla Ciebie, a nie dla kogoś kto pisał instrukcję...
Jeśli efekt ten powstaje gdy Słońce masz z tyłu/boku to promienie mogą wpadać przez okular. Spróbuj zakryć dopływ światła bocznego do oka. Można zastosować specjalne osłonki, jeśli to ten problem oczywiście.
Kolega Volver mnie uprzedził Ja tak mam w EL 10x50, ale osłonki boczne całkowicie załatwiły sprawę!
U mnie w EL 10x50 jest tylko pod światło i to w dużo mniejszym zakresie niż w tym Vortex Diamondback HD 10x50. Osłonki boczne przy patrzeniu pod światło, szczególnie przy niskim słońcu niewiele pomagają .
Niestety, lornetki sprzwdza się naocznie i przyocznie. Dlatego należy korzystać z dobrodziejstwa prawa konsumenckiego i szukać w sklepach internetowych tej odpowiedniej. Oglądanie w sklepie fizycznym nie ujawni w pełni jej cech - dobrych i złych.
W EL to jest kwestia szczeliny między okularami a oczodołami, u mnie jest dość duża. Ale problem (bez osłonek bocznych) jest tylko w specyficznych warunkach (mocne słońce ukośnie z tyłu). Efekt jest jednak mniejszy niż w tym Vorteksie. Słońce z przodu też nie daje aż takiego efektu jak tu i tak jak napisał Arek w teście nauczyłem się tak ustawiać okulary w oczodołach, że odblaski właściwie całkowicie znikają.
Dokładnie panowie, właściwe dopasowaniu muszli ocznych do oczodołów w tym aspekcie (odblaski, praca pod słońce) jest kluczowe .
pijanek [Usunięty]
Wysłany: Sro 29 Lip, 2020
Chciałem wszystkim podziękować za zaangażowanie i chęć pomocy. Według sprzedawcy inny sprawdzony egzemplarz daje podobne rezultaty. Sprzedawca twierdzi również, że spotkali się z podobnym zjawiskiem przy innych lornetkach również z wyższej "półki."
Słońce z boku/tyłu nie ma tu znaczenia - zgodnie z sugestiami przetestowałem wszystko raz jeszcze zakrywając lornetkę i głowę recznikiem. Bez zmian. Zauważyłem natomiast, że poświata zmniejsza się jeśli średnica oka ustawiona jest idealnie na wprost okularu. Jeśli lornetkę trzymam nierówno lub spojrzę delikatnie w dół lub na boki poświata nasila się. Poświata zanika również, gdy lekko przymknę powieki. Czy jest zatem możliwe, że poświata to refleks światła padającego z okularu na oko i w wyniku cząstkowego odbicia ponownie na okular?
Zrobiłem dziś test słoneczny i jakoś nie byłem w stanie uzyskać odblasków... bardzo mi przykro tylko przy bardzo specyficznych warunkach "odpowiednich" kątach padania promieni mogłem uzyskać BARDZO delikatnie odblaski (nie dziś:). Od jakiegoś czasu po prostu cieszę się widokiem, a nie szukam dziury w całym...
Z Chase 10x50 będziesz bardzo zadowolony, z innych formatów z serii Chase z resztą też byś był
pijanek [Usunięty]
Wysłany: Czw 30 Lip, 2020
Wsparcie Vortexa wyjaśniło problem. Fizyki się nie oszuka:
Cytat:
What we see here is a likely combination of improper eye-relief, as well as poor centration - or centering - behind the eyepiece. As your eyeball moves off axis, you will begin to see the "white-out" effect. The eye-relief would be just that, how far your eye-balls are from the surface of the lens, and it may take a little experimentation to find out where the optimal spot is for your facial-structure.
Zapewne w poprzednich lornetkach moja źrenica znajdowała się w obszarze, gdzie projekcja obrazu była nieco większa od wielkości źrenicy dlatego delikatnie odchylenia oka od pozycji centralnej nie powodowały takiego efektu. W Vortexie zapewne mam idealne dopasowanie obrazu projekcji do źrenicy, dlatego jeśli tylko oko odchyli się od pozycji centralnej tracę obraz.
Mam wrażenie, że Vortex trochę zaniżył eye-relefie czyli odległość źrenicy. Podają 16-17mm, a mi się wydaje że jest mniej. Czy można to jakoś zmierzyć (domowymi sposobami lub w serwisie?)
Lornetki mają wady przypisane swojej klasie czyli w praktyce - cenie (nawet EL-ce się jakieś zdarzają). Z doświadczenia wiem, że w takich sytuacjach warto odesłać lornetkę (jeśli można) bo szkoda naszego zdrowia. Zignorować lub przyzwyczaić się do wady która nam przeszkadza to wariant mniej wygodny, zalecany w sytuacji gdy nie mamy prawa zwrotu. Z tą często występującą poświatą można żyć ale po co jeśli nie trzeba? Chase też ma swoje wady ale chyba jest optycznie na wyższym poziomie. Miałem okazję spojrzeć - pozostawiła bardzo dobre wrażenie.
Niefajny efekt,nie chcial bym zatrzymac takiej lornetki dla siebie,
W moim el 10x50 od 2 lat praktycznie nie zauwazam odblaskow natomiast w cl campion 10x30 sa bardzo duze odblaski pod slonce.
pijanek [Usunięty]
Lornetka wymieniona na Chase Obraz w Chase w słoneczny dzień wydaje mi się nieco bardziej wyblakły, ale problem poświaty nie występuje. Panowie ze sklepu po wspólnych testach potwierdzili, że poswiata na Vortexie faktycznie jest zbyt uciążliwa, więc to nie był typowo subiektywny mankament.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc!
"Wyblakły" obraz to może być efekt lepszej transmisji, przy mniejszym kontraście. Pamiętam jak porównywałem kiedyś Nikona 10x50 do małego Nikona 8x25. Duży był optycznie lepszy ale w słoneczny dzień to maluch miał bardziej nasycony obraz. Jak trochę potestujesz Chasea (10x50?) napisz nieco więcej o tej lornetce...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14