Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 11 Gru, 2020 Jaka lornetka do obserwacji ptaków i przyrody
Witam serdecznie
Poszukuję lornetki (lub lunety) do obserwacji ptaków i przyrody. Myślełem o wyborze pomiędzy tymi dwoma modelami (samo powiekszenie x10 to jednak zbyt mało)
Ja do takich celów używam właśnie wyłącznie lornetek 10x i to o średnicy obiektywów 42 mm, bo większe są po prostu zbyt wielkie i ciężkie do dłuższej obserwacji. A już ta Delta 15x70 to chyba jedynie ze statywu i to na baaardzo rozległych, otwartych przestrzeniach, jak bagna biebrzańskie, Słońsk ew. dolina Noteci lub nad dużymi jeziorami. Ta DO 10-22x50 wygląda nieźle, ale ja nie mam zaufania do lornetek-zoomów (całkiem odwrotnie niż w przypadku obiektywów)
Sprecyzuj jakiego charakteru mają być te obserwacje? Częste i wielogodzinne, na pieszo czy sporadyczne, krótkotrwałe i z zasiadki?
Póki co, mogę ci powiedzieć o czym ja bym myślał w tym budżecie. Rozumiem, że zależy ci na Delcie? Dodaję jeszcze Bushnella, bo oprócz Delty ForestII 10x42 mam też właśnie Bushnella i z obydwu jestem zadowolony. No więc spójrz:
moja propozycja
Wysłany: Pią 11 Gru, 2020
10x to już duże powiększenie. W zasadzie chyba maksymalne aby podążać za lecącym ptakiem w lesie. Tutaj lepiej sprawdza się 8x. Bardzo duże powiększenia są do zdefiniowanych i mało ruchliwych przedmiotów. Jeśli zdecydujesz się na 15x (oczywiście, że się przyda i da frajdę) radykalnie zaważysz uniwersalność obserwacji - na spacery się nie nadaje. Lepiej kupić lornetkę 10x a potem dokupić małą lunetę lub większą lornetkę. Można zrobić też odwrotnie.
Taki docelowy zestawik to: 8x30, 10x42 (lub 50) i 15x70 (lub luneta). Zaczynamy zazwyczaj od jednej więc wybieramy coś co nas pociąga.. a na początku prawie zawsze jest to powiększenie choć rozsądek każe sięgnąć po tę w środku.
Też uważam, że lornetki 10x42 są najbardziej uniwersalne do codziennych obserwacji przyrody i krajobrazu, a w lesie to nawet powiększenie 6x wystarcza, bo w odległości +/- 60-80 metrów zaczyna się zwarta ściana pni drzew, spomiędzy których na ułamek sekundy migają sylwetki ptaków czy zwierzaków, więc w takich warunkach i tej odległości ważniejsze jest szersze pole widzenia niż duże powiększenie.
A jeżeli kruku71 szuka czegoś w granicach 400 zł, to radziłbym to traktować jako zakup tymczasowy, bo MZ prędzej-czy-później, gdy zaoszczędzi trochę więcej kasy, to i tak nabierze apetytu na coś z wyższej półki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11