Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
8x cz 12x powiększenie w góry?
Autor Wiadomość
Marcelixt 
Rozmowny
Marcelixt

Wysłany: Sob 29 Maj, 2021   8x cz 12x powiększenie w góry?

Jaką lornetkę zabrać w góry 8x czy 12 razy powiększającą?

Reklama

Chomsky 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 29 Maj, 2021   

Dla mnie 8x. Widzę szerzej. Zmęczony nie potrafię z przyjemnością oddać się obserwacji. Latają mi ręce. Widzę mniej na12x niż na 8 x. 8x jest mniejsza, lżejsza, ma mniejsze AC.
To typowa lornetka dla podróżnika. Uniwersalna.
Pozdr. Ch.

Marcelixt 
Rozmowny
Marcelixt

Wysłany: Sob 29 Maj, 2021   

Super dzięki.Krótko,konkretnie i rzeczowo.Biorę 8x.

Arek 
Redaktor

Wysłany: Sro 02 Cze, 2021   

Też bym wziął 8x. Tym bardziej, że 8x może mieć średnicę obiektywu 32 mm i będzie OK. Lekko, szeroko i przyjemnie. Takie 12x32 to byłaby ciemnica, nie mówiąc o stabilnym chwycie. Żeby zapewnić dobrą jasność obrazu należałoby zabrać 12x42, a to już zauważalnie większa waga, co w górach ma znaczenie.

Jan55 
Optyczny
amator

Lornetka 8x32 jako instrument podróżniczy to jest to co jest dla mnie kwintesencją dźwigania i obserwacji w podróży. Do tego szerokie pole / min.8*/ z dobrze korygowaną aberracją i nic więcej mi nie potrzeba. Zawsze można ją mieć pod ręką czy to w kieszeni czy wiszącą na szyji. Kiedyś miałem 8x25 ale dopiero jak kupiłem 8x32 to zobaczyłem jak wiele straciłem "bawiąc" się małą zabawką, różnica jak dla mnie była wielka.

Marcelixt 
Rozmowny
Marcelixt

Jaką była różnica w obrazie między 8x25 a 8x32??

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Czw 03 Cze, 2021   

Przede wszystkim jasność i szerokie pole dobrej jakości, czego nie spotkałem w 8x25. Te 25 nadają się do popatrzenia a nie do oglądania i delektowania się widokiem. Oczywiście te najdroższe 25 prawdopodobnie mogą być porównywalne z 32 ale cena jaką trzeba za nie zapłacić jest kosmiczna w porównaniu do świetnych lornetek 32-42. A ergonomia i komfort patrzenia przez 32-42 jest nie do porównania z 25.

Arek 
Redaktor

Święte słowa!

Marcelixt 
Rozmowny
Marcelixt

Jestem właśnie w górach wziąłem dwie lornetki bpc 5 8 x 30 i Nikon Sport ex 8 x 25.W dzień kolor obrazu to różnica troszkę większe pole na korzyść Nikona.Przez Nikona nie zauważyłem ludzi na śniegu na górze. W Bpc 5 zauważyłem od razu.Może to przez ten ciepły obraz. W nocy w bpc 5 widać więcej gwiazd.

Jan55 
Optyczny
amator

Nikon Sport ex to lornetka niestety słaba optycznie, ma szerokie pole,chociaż tego nikt nie zmierzył, ale w 50% od środka pola już ostrość spada i do tego jest ciemniejsza od BPC więc już masz tutaj odpowiedż. Jak chcesz małą /typu Nikona/ lornetkę ale żeby przez nią było widać i ostro i jasno i pięknie to musisz zacząć składać kasę na Swarka,Zeissa lub Leice /generalnie to od 3000 zł w górę/. No chyba, że masz tyle kasy to kup od razu a tamte dwie, które masz, odłożysz wtedy do lamusa. Wszystko w klasie cenowej tego Nikona, Kowy itp to zabawki do podpatrywania a nie oglądania. BPC jest dobra optycznie w porównaniu z tymi zabawkami, ale jak ją porównasz np. z porro Opticrona Adventurer /400 zł/ albo jakąś dachówką nawet Deltą Forest II/500zł/, to już taka dobra nie jest. A są to lornetki, można rzec, tanie. :mrgreen: Przerabiałem to tak jak Ty teraz, też BPC i jakąś w stylu tego Nikona, dopiero jak spojrzałem przez współczesną 8x32 to zobaczyłem jaka jest różnica i komfort patrzenia na świat. :grin:

Arek 
Redaktor

Dla mnie jedyny maluch godny rozważenia to Zeiss Victory 8x25. Ale to nadal namiastka lornetki, którą taki malutki i poręczny Swarek CL Companion zawstydzi na każdym polu.

Jan55 
Optyczny
amator

Masz rację. Wydanie 3000 czy 4000 zł na takie "g....nko" to profanacja w czasie kiedy za to można kupić lornetkę, która przyniesie 300% więcej satysfakcji i radości z oglądania. No chyba,że nie przyniesie. Mnie by przyniosła.

Marcelixt 
Rozmowny
Marcelixt

Jeszcze mam pytanie .Czy w tej lornetce bpc5 dokręcając tą śrubę pośrodku między to busami patrząc od strony obiektywów Czy jeżeli za mocno ją dokręcę Czy mogę jakoś przesadzić i rozkolimować lornetkę?Odkręciłem mocno do oporu i jeszcze trochę bo lubię jak jest spory opór w regulacji rozstawu obiektywów.

Jan55 
Optyczny
amator

Lornetki typu BPC itp. mają właśnie to do siebie,że maja prostą konstrukcję mechaniczną i DOKRĘCENIE Z CZUCIEM tej śruby powoduje dociśnięcie zawiasu.Kiedyś też to stosowałem ale zawias co jakiś czas się luzował.Starałem się nie używać za często rozkładania i składania tubusów tak , że przez kilka lat miałem spokój a później ją sprzedałem.

Marcelixt 
Rozmowny
Marcelixt

Wysłany: Pią 04 Cze, 2021   

Jeszcze coś Wam powiem.Podczas pobytu w górach spotkałem tylko dwie osoby z lornetkami.A góry to przecież takie świetne miejsce do lornetkowania.

Odpowiedz do tematu