Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Cześć. Rozważam zakup nowej lornetki, o parametrach coś około 10x42. Moją uwagę zwróciły dwa modele: Kowa Genesis 10,4x44 i Nikon Monarch HG 10x42. Zastosowanie: generalnie przyroda, ptaki, obserwacja terenu w dzień. Nie wiem czy się zdobędę na zakup instrumentu za 4000, ale rozważam to Który z tych modeli bardziej byście polecili? I jeszcze - jak nich tle prezentuje się np. taki Vortex Viper HD 10x42? Obecnie używam Nikon Prostaff 7S.
Wysłany: Sob 14 Lis, 2020 Re: KOWA Genesis czy Nikon Monarch HG
Sławek B. napisał/a:
Cześć. Rozważam zakup nowej lornetki, o parametrach coś około 10x42. Moją uwagę zwróciły dwa modele: Kowa Genesis 10,4x44 i Nikon Monarch HG 10x42. Zastosowanie: generalnie przyroda, ptaki, obserwacja terenu w dzień. Nie wiem czy się zdobędę na zakup instrumentu za 4000, ale rozważam to Który z tych modeli bardziej byście polecili?
Może po przestudiowaniu tych wątków co nieco się Waćpanowi rozjaśni:
Każdy kto zaczynał z powiekszeniem 10 x po jakimś czasie szuka bardziej stabilnych lornetek z większą głębią ostrości . To tylko kwestia czasu i doświadczenia .
Ośmielę się napisać moją własną teorię ... Ktoś kto chce kupić dziesiątkę , musi mieć kiepską ósemkę . A wtedy zazwyczaj człowiekowi się wydaje że jak kupi lornetkę z większym powiększeniem , zobaczy więcej . Sam przez to przechodziłem
Każdy kto zaczynał z powiekszeniem 10 x po jakimś czasie szuka bardziej stabilnych lornetek z większą głębią ostrości . To tylko kwestia czasu i doświadczenia .
Co ma doświadczenie do wielkości powiększenia? Innymi słowy co ma piernik do wiatraka?
W kwietniu kupiłem piętnastkę pomimo tego iż posiadam ósemkę, dziesiątkę i dwunastkę. Zakup był w pełni świadomy i przemyślany i nie żałuję wręcz przeciwnie. Ale żeby zrozumieć jaki ma sens zakupu większego powiększenia należy prowadzić dalekie obserwacje wtedy sprawa jest oczywista. Wystarczy choćby popatrzeć na Księżyc i od razu widać różnicę w dostrzegalności szczegółów. Zaczynając od ósemki poprzez dychę i dwunastkę a kończąc na piętnastce widać jak fajnie "rośnie". Wczoraj w ten sposób obserwowałem Plejady w Byku też było SUPER!!!
Wiking69 Facet pyta o konkretne modele a TY namawiasz go na inne powiększenie. To raczej nie pomaga w podjęciu decyzji. Potem będziesz znowu stękał i kwękał że tak mało masz kliknięć pomógł. Ale czy to jest z twojej strony pomoc? Moim zdaniem to coś przeciwnego, to antypomoc.
Ps. Wiking69 najwyraźniej według twoich kryteriów nie mam doświadczenia tyle tylko że mnie to lotto (nie mylić z pewną grą liczbową).
Kocie ... bardzo ambicjonalnie podchodzisz do tego co napisałem . Wygląda na to że poczułeś się osobiście urażony . Przypominam Ci że ja tu nie jestem od pomagania , co najwyżej od poszerzania horyzontów z lekkim przymrużeniem oka . A co ma piernik do wiatraka ? . Tak dziwnie się składa że z każdą następną lornetką mam coraz większe doświadczenie i osobiste przemyślenia . Moim odkryciem po latach obserwacji jest to , że nie potrzebuję dużych powiększeń i uznania ze strony ludzi z małym poczuciem humoru .
Sławku przepraszam że popsuliśmy Twój wątek . Z dziesiątek które wymieniłeś najwyżej oceniam Kowę Genesis . Jakość wykonania i optyka nie budzi najmniejszych zastrzeżeń . To wysokiej klasy lornetka . Serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam .
Wysłany: Nie 15 Lis, 2020
Osobiście Genesis plasuję optycznie wyżej niż HG choć ta druga jest ładniejsza. HG bliżej do Vipera niż Genesis. Druga sprawa - model modelowi nierówny np. Nikon HG 10x30 był bardzo wysoko oceniony w porównaniu do SLC a 8x30 nie budziło już takich emocji... Genesis są cięższe ale mają np. większą aperturę modelu np. 8x33. Większe modele dają niekonwencjonalne powiększenia, np. 10,5. To tylko teoretyczne refleksje na postawie zdobytych informacji ale skoro tak niewiele zostało tutaj napisane na temat więc piszę co wiem.
Tak dziwnie się składa że z każdą następną lornetką mam coraz większe doświadczenie i osobiste przemyślenia . Moim odkryciem po latach obserwacji jest to , że nie potrzebuję dużych powiększeń i uznania ze strony ludzi z małym poczuciem humoru .
Wiking69 napisałem wyraźnie że mnie to lotto a propos urażenia.
Zdobywanie doświadczenia poprzez kontakt z kolejnymi lornetkami to normalna rzecz.
Natomiast fakt że Ty nie potrzebujesz już dużych powiększeń nie oznacza że inni również.
W kwestii poczucia humoru to zależy od dnia, bywają takie że nie mam w ogóle ale są i takie że mógłbym nim Ciebie zabić!
Kocie chcesz mnie ZABIĆ poczuciem humoru ? . Tylko dlatego że nie jestem idealny . Miałem to szczęście w życiu że znałem kilka osób które potrafiły się z siebie śmiać i żartować . To wspaniała cecha , rozładowuje napięcie , wprowadza miłą atmosferę , uczy też szacunku . Cały czas próbuję się tego nauczyć
Nie miałem żadnej z nich. Przypuszczam, że optycznie obie są bardzo dobre. Zwróciłbym jednak uwagę na wagę i rozmiary! To można obiektywnie porównać. Różnica ok. 270g to nie jest mało! Na ebay Nikona można czasem złapać za ok 3000 PLN ale trzeba poświęcić trochę czasu.
TheNewOne, bardzo słusznie prawi. Nikon HG to bardzo zgrabna i poręczna lornetka, o Kowie tego już nie można powiedzieć. Przez Kowę patrzyłem bardzo dawno temu więc trudno mi porównywać do Monarcha, ale ten ostatni zrobił na mnie na tyle duże wrażenie, że wziąłbym jego. Istotnym argumentem jest też pole widzenia i odstęp źrenicy - obie te wartości u Nikona są lepsze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11