Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 26 Lut, 2021 Przerobienie lornetki na okulary
Witam.
Mam pytanie do znawców,posiadam lornetkę 8x21,chciałbym ja przerobić na okulary do precyzyjnego montażu elementów elektronicznych obraz miałby być w 3D.a odległość ok 30cm ( to przestrzeń na dłonie i lutownicę)
Obecnie na lornetce najmniejsza odległość to 3 m,dalej konstrukcja już nie pozwala skręcić więcej,musiałbym ją rozbiera i coś kombinować.
Czy taka zabawa da oczekiwany rezultat czy raczej nie.
Pozdrawiam.
Zapomnij o takich przeróbkach.
Potrzebujesz mikroskopu stereoskopowego, a nie przerobionej lornetki.
Nawet jeśli lornetkę udałoby Ci się przerobić, żeby dało się ustawić ostrość z takiej odległości, to w większości przypadków (jeśli nie zawsze - zależy od lornetki) byłby problem ze zbyt dużą odległością między tubusami i w efekcie pola widzenia prawego i lewego toru optycznego by się nie pokrywały + nie masz żadnej gwarancji, że osiągniesz jakkolwiek sensowną jakość obrazu.
Z drugiej strony zastanawia mnie, jak w takim zastosowaniu sprawdziłyby się lornetki Pentax PAPILIO. 0,5 m odległości wydaje się być w pobliżu granicy komfortowego zasięgu pracy. Muszę w końcu przy jakiejś okazji wziąć to cudo do ręki
Obawiam się, że to nie ma sensu. Są natomiast gotowe fabryczne gogle/okulary z lupami, używane przez zegarmistrzów, jubilerów, przyrodników itp. Miałem kiedyś nawet taką na twarzy Na allegro jest tego trochę (wyrzucało parę sztuk nawet pod hasłem lupa), można też znaleźć te rzeczy po sklepach ze sprzętem dla tych profesji. Poszperaj w tym kierunku.
Pozdrawiam
-J.
P.S. Są modele o małych powiększeniach 1.5-3.5x jak i takie przekraczające 10x. Są też takie z oświetlaczem LED. Do wyboru, do koloru... a wrzuciłem tylko w allegro hasło "lupa okulary". Nie trzeba tam akurat kupować, za to można się zorientować, co jest na rynku.
Dzięki za odp.
Czyli daję sobię spokój z tym pomysłem ,no może jak kiedyś trafi mi się jakaś kieszonkowa za parę groszy to spróbuję pomajsterkować,tak dla własnej ciekawości.
Wiem że sprzęt jest do kupienia ,ale 8x w 3D jest drogi i sięga kilkaset zł.pomijam tu wynalazki na jedno szkło czy jedno oko za kilka dych.
Pozdrawiam wszystkich
Wysłany: Pon 01 Mar, 2021
Tak przy okazji. Dachówka typu 8x21 ~ 25mm doskonale nadaję się na prowizoryczną lupę. Wystarczy przyłożyć oko do obiektywu a do okularu dosunąć obserwowany przedmiot. Uzyskiwane powiększenie to wg mnie 6-10x. Wadą jest małe pole widzenia względem lupy (np. zegarmistrzowskiej) i konieczność przysunięcia przedmiotu na niewielką odległość, ale jak nie mamy lupy pod ręką to jak znalazł. Fajnie jest pokazywać to małym dzieciom zachęcając do korzystania z lornetki. Będą zaskoczone tym, że lornetka służy zarówno do obserwowania światu w skali makro - ale też nie widzialnych gołym okiem fragmentów roślin czy owadów.
Dzięki za odp.
Wiem że sprzęt jest do kupienia ,ale 8x w 3D jest drogi i sięga kilkaset zł.pomijam tu wynalazki na jedno szkło czy jedno oko za kilka dych.
Sprawdź może dokładniej. Z tego co pamiętam, to były tam wynalazki z 10-20x na oboje oczu, możę nie za kilka dych, ale za stówę z okładem najwyżej.
Pomijając fakt,że chyba żadna lornetka nie nada się do przeróbki ze wzgledu na minimalna odległość ostrzenia na poziomie metrów, a nie decymetrów, to sam koszt komponentów do takiej samoróbki będzie większy lub porównywalny.
Pozdrawiam
-J.
P.S. Zapomniałem o tym, co wyżej Maciek napisał. Jeśli odwrócona lunetką/lornetką oglądamy przedmiot z bliska, to obraz nie będzie pomniejszony, jak dla obiektów dalekich. Nawet sprawdziłem z wrakiem mojej 10x25. Faktycznie racja, z bliska powiększa. Niestety: pole widzenia tragiczne, dystorsja takoż. Odległość robocza rzędu centymetra lub mniej
Mam taki wynalazek za parę dych 10/15/20/25 x na dwoje oczu-ale praktycznie to można tylko jednym okiem nie uzyskasz 3D,odległość jest też w kilku cm - czyli odpada.
To co zapodał kol.ryszardo -Pentax Papilio no to jest super 3D, 45-50 cm przestrzeni,tylko cena niemała.Ale jak znajdę używaną-kto wie
Jeśli bierzesz pod uwagę zakup takiego Pentaxa do opisywanych zastosowań, to koniecznie sprawdź głębię ostrości przed podjęciem decyzji.
Czytałem opinie, że jest mała, ale nie wiem jak mała i czy będzie wystarczająca do pracy z elektroniką.
Przy czym podkreślam jeszcze raz - osobiście nigdy tych lornetek w ręku nie miałem, więc wszystko co piszę oparte jest na specyfikacji i opiniach znalezionych w internecie. Zdecydowanie warto przed zakupem zweryfikować to osobiście.
I jeśli się zdecydujesz, to koniecznie podziel się wrażeniami
No trudno wyrwać P.Papilio z drugiej ręki w sensownych pieniążkach.
Póki co powalczyłem ze zwykłą lornętką 8x21 i rewelacja ,wyciągniecie obiektywów o 3-4 cm spowodowało obserwcję z odl. 30 cm ,stożkowe ustawienie tubusów dało pełny efekt 3D obrazu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10