Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nalot na obudowie gumowej
Autor Wiadomość
Lech149 
Rozmowny

Wysłany: Sob 06 Lut, 2021   Nalot na obudowie gumowej

Mam lornetkę Opticron 8x32 SRGA . Lornetka jest nowa , nie używana . Nigdy nie była na dworze .
po wyjęciu z pokrowca okazało się , że guma jest pokryta biało-szarym nalotem , który zciera się
pod palcem . Czym ją przetrzeć , żeby odzyskała swój czarny kolor ?

Reklama

Maciek 
Maniak

Wysłany: Sob 06 Lut, 2021   

Jeżeli nalot jest w nówce to jest to na pewno talk lub pozostałości jakiegoś preparatu adhezyjnego z wytłaczarki w fabryce.

Do pielęgnacji gumy poleciłbym preparaty silikonowe stosowane w motoryzacji. Polecane są preparaty Sil firmy K2. Ja ich używam do zabezpieczania opon w rowerze na zimę (trzymam w nieogrzewanym garażu), doskonale podtrzymują elastyczność i chronią przed parcieniem. Do lornetek nie próbowałem gdyż nie miałem potrzeby - no ale guma to guma.

PS. oczywiście najpierw należy usunąć nalot, IMHO mycie wodą z mydłem wystarczy.

TheNewOne 
Rozmowny

Wysłany: Sob 06 Lut, 2021   

Ja ostatnio taki nalot wycierałem suchą szmatką z podeszwy nowych butów, które leżały w magazynie. Jeśli chodzi o lornetki to taki sam nalot miałem na muszlach ocznych w Nikonach EII i SE - wytarłem placem i po sprawie. Jeśli masz to na całej obudowie to wytarłbym to delikatna szmatką, może lekko zwilżoną.

Taki biały nalot pojawia się na niektórych rodzajach gumy. Moja lornetka EII nie miała nalotu przed odłożeniem jej w futerale do pudełka kartonowego w szafie. Po ponad roku. kilka dni temu wyjąłem ją i była z nalotem. Podobnie było z butami, były nowe bez nalotu. Poleżały w dobrych warunkach w pudełku ok. 3 lat i niedawno okazało się, że spodnia część podeszwy (jest warstwowa) jest biała. Prawdopodobnie sprzyjającą okolicznością jest słaba wymiana powietrza bo moje przypadki to właśnie łączy. Wiele lat temu otrzymałem ze sklepu nową zapakowaną fabrycznie lornetką Nikon SE, też był nalot na muszlach ocznych. Wtedy myślałem, że to w skutek przetrzymywania w wilgotnych warunkach, ale to chyba nie to.

Lech149 
Rozmowny

Wysłany: Nie 07 Lut, 2021   

Dziękuję wszystkim . Moja leżała rok , a może i dwa lata . Muszę zobaczyć kartę gwarancyjną .

RoboBat 
Optyczny

Wysłany: Pon 08 Lut, 2021   

Mam ten sam model. Wycierasz zwykłą bawełniana szmatką na sucho. Nalot niestety powraca. Raz na pół roku trzeba przecierać jak leży. Ten typ tak ma.

Lech149 
Rozmowny

Wysłany: Pon 08 Lut, 2021   

Dzięki .

Odpowiedz do tematu