Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przywiązanie do jednej marki
Autor Wiadomość
Wiking69 
Optyczny

Wysłany: Sob 22 Maj, 2021   Przywiązanie do jednej marki

Czytając birdforum zauważyłem że niektórzy deklarują przywiązanie do jednej marki . I są jej wierni przez całe życie :) . Ktoś zaczynał swoją lornetkową przygodę z Zeissem Dialytem , w miarę wypuszczania na rynek nowych modeli , dokupował FL , HT , SF . Ktoś inny zasmakował w Swarovskim SLC , po pewnym czasie zamienił na EL , teraz kupił NL Pure . Niektórzy są zakochani w Leice , inni zmieniają marki , modele , powiększenia . Ja po 20 latach eksperymentowania wybrałem Zeissa , nie dlatego że jest najlepszy . Ale chyba dlatego że mam ogromny sentyment do tej marki . Przez wiele lat amatorsko fotografowałem obiektywami Zeissa ... Plenarem , Distagonem , Sonarem , Tessarem . Ta magiczna literka na obiektywie ... T* :) zawsze dawała mi poczucie że fotografuję obiektywem najwyższej klasy . To zaufanie przeszło na lornetki :) . A jak jest z wami koledzy ? .

Reklama

kot Sylvester 
Maniak

Wysłany: Nie 23 Maj, 2021   

Jedna marka przez całe życie to trochę tak jakby jeść jedną potrawę. Nawet jeśli smakuje to z czasem się przeje. Przywiązanie to może nieść spore niebezpieczeństwo związane z trafieniem na wadliwy egzemplarz a wtedy cały szacunek dla marki może lec w gruzach pozostawiając niesmak i olbrzymie rozczarowanie.

Ciągłe zmiany marek to również moim zdaniem nic dobrego bo w którymś momencie można się pogubić i zatracić cel.

Dlatego zmiany raz na jakiś czas nie są złe. Należy jak zawsze i ze wszystkim pamiętać o zagadnieniu umiaru. Amen!

Jan55 
Optyczny
amator

kot sylwester.Dobrze kolego napisałeś. Zachowanie umiaru przede wszystkim.

Wiking69 
Optyczny

Umiar w jedzeniu i piciu to rozumiem . Ale szukając najlepszej lornetki dla swoich oczu , można eksperymentować bez umiaru :) . Jest kilka firm z tradycjami i tak bogatą ofertą , że bez problemu można trzymać się jednej stajni . Niektórzy lubią kibicować jednej drużynie , inni zmieniają kluby jak rękawiczki . Ja będę już wierny Zeissowi .

kot Sylvester 
Maniak

Wiking69 napisał/a:
Jest kilka firm z tradycjami i tak bogatą ofertą , że bez problemu można trzymać się jednej stajni .

Dla mnie to trochę zamykanie się w skorupie i hermetyzacja. Poza tym zakładanie że tylko ci co mają tradycje potrafią najlepiej. Według mnie to BZDURA!!! To odmawianie konstruktorom z innych firm pomysłów. Inni też mózgi mają a dzięki wyrównanemu poziomowi technicznemu i dostępowi do technologii również mogą zaoferować coś dobrego.

Poszukiwać należy nie tylko wśród znanych i uznanych. Firmy które zdobywają swoją renomę a mają ambicje muszą zaoferować towar równie dobry ale znacznie tańszy, dlatego czasem warto zaryzykować.

Ps. Wiking69 jeżeli zamierzasz być wierny Zeissowi to wolnoć Tomku w swoim domku.

koraf 
Optyczny
Koraf

Przywiązany będę do jakości optyki, która mi odpowiada :roll: . Przywiązanie co do marki, to raczej ma dla mnie drugorzędne znaczenie. Dzisiaj trudno wyrokować, która marka/ firma będzie produkować odpowiadającą mi optykę w przyszłości. Kultowość firm i ich doświadczenie mają na pewno istotne znaczenie i będzie to na pewno wpływało na przyszłą/ obecną optykę.
Co do obiektywów zeiss, których jestem fanem, dla mnie obecnie są najlepsze na rynku, ale mam również obiektywy canon i 1 sigmę :razz: .

Wiking69 
Optyczny

A już miałem nadzieję że ktoś napisze ... Najlepsza jest Leica , a to że nie umie pływać nie ma żadnego znaczenia :( . Nie każdy musi mieć kartę pływacką :) .

koraf 
Optyczny
Koraf

Brak umiejętności pływania lornetek dla firmy Leica na pewno zabrało jej trochę fanów :mrgreen: .

Jan55 
Optyczny
amator

kot Sylwester.Masz rację,że poszukiwać należy, bo ja tak właśnie zrobiłem. Zaryzykowałem zakup lornetek firmy GPO /była akurat okazja/ i nie żałuję. Lornetki są jak dla mnie świetne. Zresztą mają bd recenzje w USA. Ponieważ mam swoje lata i binocholizm mi nie grozi więc doszedłem do wniosku, że nie będę zbierał kasy na jedną lornetkę "alfa" tylko kupię dla swoich potrzeb dwie, trzy a może i cztery tańsze a nie odbiegające znacznie jakością od tych drogich. Nie przywiązuję się do żadnej z firm. Dla mnie, amatora, to wystarczy i jak napisał kolega Koraf, przywiązanie się do jednej marki ma dla mnie drugorzędne znaczenie. Jak widać każdy ma swoje upodobania i preferencje.

NoVik 
Rozmowny

Ciekawy jestem kto w was nurkuje z Leicą tak jak na filmach promocyjnych np. Steinera Commandera :roll:
Leica nie do takich zadań jest stworzona i nikt jej pewnie tak nie katuje.
Swoją drogą w temacie - ja akurat staram się pozytywnie spoglądać na firmę Zeiss. Choć ostatnio stoję przed dylematyem - ostatnia FL 10x32 czy może zaufać pierwszy raz Swarovskiemu i kupić EL z nadzieją na przychylność w przyszłości serwisu... :roll:

Wiking69 
Optyczny

Są na tym świecie pasjonaci i to z siwymi włosami na głowie . Którzy przez ostatnie 50 lat używali tylko lornetek firmy Leitz /LEICA :) . I możecie im naskoczyć :)

Wiking69 
Optyczny

Wiesz NoVik :) , świadomość że Steinera Commandera używają na statkach kapitanowie Żeglugi Morskiej i to u tych lepszych armatorów . Na pewno działa na wyobraźnię i popyt :) . Natomiast mając do wyboru Zeissa FL 10x32 oraz EL 10x32 . Zdecydowanie wolałbym Swarka , na pewno lepsza optyka , oraz większy komfort obserwacji pozwalający ogarnąć całe pole widzenia , wynoszące 120 metrów . Odległość oka od źrenicy wyjściowej u Zeissa wynosi tylko 16 mm , Swarovski ma aż 20 mm . Porównywałem obie lornetki dzięki życzliwości Mnicha .

Wiking69 
Optyczny

A tak przy okazji :) ... Pozdrawiam Mnicha . Mam nadzieję że szybko wróci z Tybetu , zanim go wykończy choroba wysokościowa :( . No ... ale widoki to ma piękne , przez nowego SLC 8x42 :) .

Maciek 
Maniak

W kwestii przywiązania do marki mam nieco inne zdanie. To marka powinna dbać o rzesze swoich fanów i oferować zadowalający ich produkt. W efekcie klient będzie wracał wiedząc, że jakość i zadowolenie z użytkowania ma zapewnione. Ja dla przykładu jestem fanem Zeissa. Począwszy od czasów CZJ w latach osiemdziesiątych aż do teraz można mieć pewność, że dostanie się u nich produkt najlepszy. Wprawdzie jak dla mnie Zeiss zaliczył wpadkę z muszlami ocznymi do Conquesta HD - ale wyszedł z tego z twarzą.

Zresztą takie przywiązanie do marki to jest też wygoda, nie trzeba za każdym razem analizować czy sprawdzać. Podam przykład motoryzacyjny: od prawie 20 - lat jeżdżę samochodem Toyota Corolla. Raz za razem kupowałem kolejne sztuki (kupuję 3-4 latki a po 5 latach sprzedaję). Nie zawracałem sobie głowy innymi markami, podczas gdy moi koledzy wertowali katalogi, jeździli po salonach a potem szukali w internecie dwumas, dpf-ów i innych części, które nawalały i uziemiały ich auta na tygodnie. Dla odmiany wszystkie moje Corolle były bezawaryjne, ekonomiczne i poza zainteresowaniem złodziei - czego więcej oczekiwać od samochodu?
Niestety obecna moja Corolla jest ostatnia, gdyż nie wiedzieć czemu Toyota zaniechała montażu silników Diesla na rzecz dewastujących i niszczących środowisko hybryd. Ale co tam, nie wszystkie firmy uległy tej zgubnej halucynacji i u konkurencji znajdę sobie jakiegoś dizelka :razz:

koraf 
Optyczny
Koraf

Maciek szanujące się marki lornetkowe raczej dbają o swoich klientów, no może
kilka się wyłamało :wink: . A co do auta, też miałem przez ponad 20 lat bardzo dobre zdanie o Toyocie, ale je zmieniłem, na markę zdecydowanie lepszą ... pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu