Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W moim NH, który ma powłoki hydrofobowe "STEINER NANO PROTECTION" po czyszczeniu optyki na obiektywach zostają smugi, a na okularach jest pięknie - bez żadnych smug. Czy ja coś źle czyszcze, czy coś jest nie tak z lornetką, konkretnie z jej obiektywami?
Już znalazłem odpowiedź dlaczego
To była moja wina - obejrzałem film zeissa o tym jak czyścić tym zestawem, no i robiłem jedną rzecz źle. Teraz już wiem co
Przecierałem wilgotną szmatką i na tym kończyłem sprawę. A według instrukcji zeissa po przetarciu wilgotną częścią potem trzeba jeszcze "przejechać" po optyce suchą częścią, aby nie zostały smugi. Wyczyściłem mojego NH według tej instrukcji i rzeczywiście smug nie ma. Jeśli chodzi o zestaw Swarovskiego to oni mówią inaczej, ale to może jest jakiś inny płyn, nie wiem.
Dlatego ja nie czyszcze optyki firmowymi plynami lub prawie nie czyszcze,ale zauwazylem ze plyn do czyszczenia matryc od aparatow dslr nie zostawia smug,by najmniej na matrycy nie zostaja smugi.
Zazwyczaj bardzo czysta i dobrej jakosci szmatka i delikatne chuhanie para z ust zalatwia cale moje czyszczenie,uwazac na drobiny kurzy itd. na szmatkach,czasem LensPen uzywam,to wszystko,delikatnie czyscze,nie uzywam sily zbyt.
toomkoo7474, a jakiej szmatki używasz? Jeśli mogę wiedzieć
Orginalna od Swarovskiego EL,naprawde sa dobrej jakosci,kiedys mialem dobra z Vanguarda Endeavour 2,a mam jeszcze jedna z zestawu-Baader Optical Wonder™ Set (Cleaning Fluid and Cloth) ta tez spoko jest.
wlasciwie to mam dwie od szmatki od Swarka-jedna z zestawy czyszczacego a druga co z lornetka przyszla,oprocz tej czarnej.
częste mycie skraca życie ...
nie wiem czy Baader nie jest za mocny do szkiełek lornetowych > 7 tys.zl ?
Takahashi do swoich refractorow wyprodukował swój płyn o przeznaczeniu ogólnym z naciskiem na fluoryt a w instrukcji jest inf. by po każdym myciu owym płynem jak i innym spłukiwać woda destylowana cala pow. soczewki.
Płyn Takahashi jest o wiele delikatniejszy mniej inwazyjny w usuwaniu brudu od np. Baadera co powoduje ,ze ostro zabrudzona soczewkę musisz myc 3x a nie 1x by osiągnąć podobny efekt.
Czy wypadkowa "czyszczeń" będzie wówczas mniej inwazyjna dla warstw ? wątpię... ale może są inne procesy chemiczne ,które w przypadku użycia mocniejszych środków czyszczących bardziej degradują warstwy niż powtórne "pocieranie".
Generalnie uważam ,ze jeśli : nie skaczesz z drzewa do bajora, nie czołgasz się po lesie albo nie uciekasz przed dzikiem w zaroślach nie musisz myc jej często... jeśli w ogóle, może raz na 5-6 lat . Ważne jest natomiast przechowywanie lornetki w suchym miejscu jak i pilnowanie czy mimo to nie powstały drobne grzybki, pleśń, etc. które nie zejdą już żadnym płynem.
Mój znajomy ma trochę szkła uranowego, które z powodzeniem stosuje do ochrony lornetek przed grzybkami
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,22 sekundy. Zapytań do SQL: 15