Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 31 Paź, 2021 Lornetka Panorama - nacht und jagdglas 7x50
Witajcie. Mam pytanie. Czy ktoś pomógłby mi w identyfikacji lornetki Panorama 7x50 ? Znajomy podczas rozmowy, poinformował mnie, że jest w posiadaniu takowej. Chciałbym dowiedzieć się, czy warto sobie zawracać głowę tym weteranem z Niemiec. Lornetka jest jak nowa. Całkowicie sprawna. Zaineresowałem się tą lornetką, ponieważ przydałaby mi się taka aparatura, oraz mimo wszystko to kawałek historii, a do tego kolega chce wymienić na rosyjski zegarek, więc koszt symboliczny. Próbowałem wyszukać w google jakichkolwiek informacji dotyczących tej lornetki, ale bezskutecznie. Gdzieś na rosysjkiej stronie, gdzie udało mi się znaleźć zdjęcia tej lornetki, wyczytałem, że to produkt Steiner. Będę zobowiązany za pomoc.
Zdjęcia poniżej, pochodzą z sieci. Zdjęcie od kumpla, które otrzymałem, jest takiej jakości, że nie nadaje się do publikacji. Będąc u niego zapomniałem pstryknąć fotki ..
Nie sądzę, aby markowy Steiner miał interes w sprzedawaniu taniej swoich lornetek pod noname'ową nazwą Panorama.
Dziwi mnie napis ""Made in Werstern Germany" - producenci zwykle pisali "Made in West Germany"
Co do walorów optycznych - jeśli nie jest zakurzona (obstawiam, że jest) i trzyma kolimację, to może być przyzwoita, solidna i wolna w użyciu lornetka.
Szkoda, że nie podano informacji o polu widzenia, ale zapewne około 7 stopni....
Dziękuję pięknie szanowny kolego za Twoją opinię. Już traciłem nadzieję, że ktokolwiek się wypowie. Ja jestem na początku swojej drogi lornetkowej, więc moja wiedza, jest zerowa. Mogę tylko liczyć na pomoc doświadczonych kolegów.
Co do stanu lornetki, to powiem tak. Lornetka wygląda praktycznie jak nowa. Szkła nie mają najmniejszej rysy. Co do kurzu, to w sumie nie zwróciłem uwagi. Nie zaglądałem do tubusów. Mój błąd. Pole widzenia niestety nie jest zbyt duże. Mam wrażenie, że lornetka pokazuje obraz wręcz punktowo, w bardzo wąskim zakresie. Myślę, że 7 stopni to maksimum. Kolimacja osi wydaje się poprawna. Obraz jasny. Mam wrażenie, że o lekkim odcieniu ciepłego żółtego. Obraz w centrum bardzo ostry i wyraźny. Nieostrość pojawia się w okolicach 80%. Tak mi się wydaje. Zauważyłem małe pociemnienia na brzegu pola widzenia. I to tyle ..
Obserwacji dokonywałem w środowisku miejskim z umiarkowaną zabudową. Była chwila przed zmierzchem. Zachodziło powoli słońce. Na dworze jeszcze teoretycznie w miarę widno.
Sama lornetka sprawia bardzo solidnie wykonanej. Jest dość duża. W porównaniu do mojej Chase 10x50, nawet bardzo duża. Ale nie jest przy tym specjalnie ciężka. Dość wygodnie trzyma się w rękach. Jakość wykonania mechanicznego jest bardzo dobra. Regulacja płynna.
Tyle co mogę napisać o tym sprzęcie. Postaram się odwiedzić kolegę niebawem i zwrócę uwagę na tubusy. Postaram się również potestować lornetkę nieco dłużej w różnych warunkach.
Zakurzenie optyki najłatwiej wytropisz świecąc punktowym źródłem światła (dioda LED w smartfonie np...) w okulary i obserwując przez obiektywy z odległości 20-30 cm. Jeśli optyka jest czysta (w co powątpiewam) to wszystko pozostanie klarowne. Ale jeśli jest równomiernie przykurzona, będzie się świecić wewnątrz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9