Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Co tak realnie znaczy, podawany przez niektórych przy okazji pokazywania zdjęć, dopisek - crop 100%? To skala odwzorowania fragmentu? Czy dobrze rozumiem, że jeżeli z fotki o wym. 800x600 wybiorę fragment i powiększę go również do wymiarów 800x600 to będzie znaczyło crop 100% ????
Oznacza to, ze ogladasz dany fragment zdjecia wlasnie w takim 100% rozmiarze, a nie np. scisniety tak, zeby miescil sie caly na 17 lub 19 calowym monitorze.
Czyli inaczej mówiąc autor wycina część obrazu i umieszcza na stronie tak, aby pixel na ekranie odpowiadał pixelowi zdjęcia. Zauważ, że jak przeglądasz zdjęcia jakimkolwiek programem, to w przypadku gdy zdjęcia mają rozdzielczość większą niż ekran, program je odpowiednio skaluje tak, aby były całe widoczne. Przybliżając zdjęcie, w którymś przybliżeniu masz "crop 100%", ale widzisz tylko jego wycinek.
Wysłany: Pią 20 Cze, 2008
IMO oznacza to raczej, że dany plik został zapisany w rozdzielczości 1pixel matrycy=1pixel obrazu w pliku, czyli nie był przeskalowywany. To jak się wyświetla to inna sprawa.
maziek, nie. To jak się wyświetla, zależy od jego wielkości. Crop=wycinek - jeśli jest na tyle mały, by wyświetlić się 1:1, to tak się wyświetli, niezależnie od tego jakie parametry ma zapisane.
Czyli, że jak np. PS w lewym dolnym rogu obrazka pokazuje mi 33% i go powiększę lupką tak, żeby pokazywał tam 100% a potem zrobię wycinek z tego czy to jest właśnie crop 100% ??
To co tam jest pokazane, to są tylko parametry podglądu. Jeżeli wytniesz coś o konkretnej rozdzielczości (np. 500x500 px), to taki wycinek ma szanse wyświetlić się każdemu w rozdzielczości 1:1 (czyli jeden piksel pliku będzie odpowiadał jednemu pikselowi na ekranie). Całe zdjęcie w oryginalnym rozmiarze byłoby zazwyczaj zbyt duże.
Ale to, czy będzie wycinał w widoku 33%, czy 200% nie ma najmniejszego znaczenia - jak powiedziałem, to są tylko parametry podglądu. Chodzi o to, żeby innym pokazać widok 100% - po to zazwyczaj robi się cropy...
Ja tam nie wiem i nie wiem, czy ktokolwiek to definiował ale IMO mało istotny jest sposób wyświetlania (zależnie od posiadanego monitora, rozdzielczosci ekranu itp dany plik moze być bardzo różnie wyswietlany u różnych uzytkowników, wcale nie 1:1, natomiast w wiekszości programów można każdy plik wyświetlić piksel do piksela na życzenie). Za to jak zapiszesz plik z matrycy 3000x2000 jako plik 1500x1000 to na pewno nie obejrzysz go 1:1. Jak ktoś prosi o kropa to raczej chodzi mu o kawałek oryginału zapisany własnie 1:1 bez resamplingu.
Ale w sumie to nie chcę mieszać, bo nigdy się nad tym wczesniej nie zastanawiałem i być może tkwię w błędzie.
A ja się zawsze głowię jak np. wyciąć w PS-ie ze zdjecia kawałem dajmy na to 400x400 pikseli. Jak to zrobić, żeby "ramka" którą rozwinę obejmowała tylko i wyłącznie taki obszar większego fragmentu zdjęcia.
Jeśli masz wybrane zaznaczenie to u góry w pasku są trzy opcje rozwijane:
- Zwykły
- Stałe proporcje
- Określony rozmiar
Czyli w tym wypadku ta ostatnia - podaje się w zależności od tego jakie mamy jednostki ustawione
kozidron [Usunięty]
crop jest to wycinek kadru, zapisany(exprtowany) w skali 1:1 z nominału (bez żadnej ingerencji w wielkość obszaru). Może być oglądany w skali 1:1 (czyli tak zwanych 100%) niezależnie od rozdzielczości monitora za pomocą oprogramowania, które pokazuje nam w danej chwili w jakim powiększeniu znajduje się obszar podglądu. Przykładowo PS, czy Photo Paint, bądź wiele innych programów informują nas w danym momencie na jakim "przybliżeniu" obecnie się znajdujemy, .................przykładowo ( w kółeczku).
Tak mi się wydaje ......czyli krótko, kadrujemy z nominału i zapisujemy bez zmiany wielkości a dopiero oprogramowanie pokazuje nam "wielkość przybliżenia", mam nadzieje że się nie myle....hehe
Każde zdjęcie może być oglądane w 1:1. Crop to po prostu wycinek większej całości.
Robi się to by móc pokazać fragment zdjęcia najczęściej dla oceny jakości.
Za to jak zapiszesz plik z matrycy 3000x2000 jako plik 1500x1000 to na pewno nie obejrzysz go 1:1. Jak ktoś prosi o kropa to raczej chodzi mu o kawałek oryginału zapisany własnie 1:1 bez resamplingu.
To oczywiste. Ale jak wytniesz obszar 1500x1000, to będzie to również crop, ale na wielu monitorach wyświetli się przeskalowany, bo nie bedzie się np. mieścił w obszarze ekranu... Cropy 100% robi się w takim rozmiarze, by każdemu wyświetliły się 1:1.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11