Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 31 Gru, 2012 Problem w odczytaniu obrazka
Witam. Ostatnio przeglądając aukcje internetowe natknąłem się na jedną w której widniała taka informacja:
Nie rozumiem jej, nie wiem co autor chciał osiągnąć wklejając do niej taki obrazek. Pytanie w czym te informacje mają mi właściwie pomóc? Autor wkleił takie coś, przeczytałem jakieś "zasady" i co dalej? Jak ta wiedza ma mi teraz pomóc w fotografowaniu? Mam wrażenie jakby rozpoczął on jakieś zagadnienie, napisał o nim sam wstęp i koniec.
1. Moglibyście mi wyjaśnić co z tego, że słońce wędruje po niebie?
2. Co ma niby znaczyć strzałeczka z kątem prostym na obrazku? (że niby mamy aparat przechylać w dół lub w górę? To nam się kompozycja obrazu zmienia. Co to w ogóle za dziwaczny nakaz?)
3. Co chciał nam powiedzieć przez wklejenie czegoś takiego do swojej aukcji filtra autor?
Jedyna istotna informacja z tego, to taka, że użycie polara przy foceniu krajobrazu jest najbardziej widoczne gdy oś obiektywu jest prostopadle ustawiona do osi słońca, tzn. jak pstrykasz, to słoneczko musi być z boku.
Zresztą jak już założysz filtr na obiektyw i zaczniesz nim kręcić, to zobaczysz w czym rzecz.
Ten rysunek w ogóle jest durny, bo sugeruje, żeby robić krajobrazy, gdy Słońce jest w zenicie ;P
W takim razie istota posiadania takiego filtra nie ma kompletnie sensu
Bo jak nie jest w zenicie, a więc lepsze ujęcie w kadrze to wtedy filtr nie zadziała.
Cytat:
Jedyna istotna informacja z tego, to taka, że użycie polara przy foceniu krajobrazu jest najbardziej widoczne gdy oś obiektywu jest prostopadle ustawiona do osi słońca, tzn. jak pstrykasz, to słoneczko musi być z boku.
Nie rozumiem do końca. Mówisz, że z boku a na obrazku jest centralnie nad aparatem.
I tak w ogóle to co mam rozumieć pod pojęciem "oś obiektywu z boku". Oś obiektywu z boku czyli jak? Jak przebiega oś obiektywu? Przecież cholera, RÓWNOLEGLE to nie może być bo byśmy albo fotografowali swoje stopy ale mieli obiektyw skierowany w górę do słońca.
h205267@rppkn.c, ale żeby celować prostopadle do słońca, to nie musi być ono w zenicie. Np. w trakcie zachodu możesz focić północ lub południe. Generalnie to głównym zastosowaniem polara nie jest "zaniebieszczanie nieba"
h205267@rppkn.c, nie chodzi o to, że powinniśmy, tylko o to, że w tych kierunkach pociemnienie nieba będzie największe. Nie oznacza to, że w innych obszarach użycie polara nie będzie miało sensu.
Filtr polaryzacyjny - blokuje światło spolaryzowane,obrazowo łatwo zrozumieć o co chodzi np. kierując obiektyw na samochód oświetlony słońcem i kręcąc polarkiem - znikają odbicia światła na lakierze i szybach.
Najłatwiej jest poeksperymentować,zakładasz polara na szkło i patrzysz co ci daje za efekt,ale w fotografii krajobrazu to rzeczywiście najczęściej używa się polara do nasycania kolorów krótko ujmując.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11