Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 16 Lip, 2023 Proszę o pomoc w wyborze pierwszej lornetki
Witam wszystkich serdecznie kłaniam się nisko.
Naszła mnie ostatnio wizja na posiadanie pierwszej w swoim życiu lornetki.
Zrobiłem skromne rozeznanie i wybrałem kilka modeli ale nie wiem który z tych jest najlepszy dla tego też proszę Państwa o doradztwo. Poniżej linki do wybranych przeze mnie lornetek.
Do czego potrzebuje lornetki ? Raczej nie do obserwacji nocnych gwiazd chociaż na księżyc chętnie zerkne jak była by taka możliwość.
Lubię obserwować samoloty startujące jak i lądujące a także po prostu widzieć z daleka to czego oko nie jest w stanie dostrzec tj. jakieś zwierzę w zaroślach, dzięcioły które u mnie są dość często jak i również sąsiadkę w oknie .
Przy kupnie czegokolwiek zawsze sugeruje się stosunkiem jakości do ceny także jak warto dopłacić stówę do o wiele lepszego obrazu to chętnie skorzystam natomiast zbyt wymagający nie jestem bo w końcu to pierwsza lornetka. W razie co statyw mam po laserze budowlanym
Budżet mógłby przekroczyć 200 zł pytanie tylko czy jest sens. Opisy aukcji czytam z przymrużeniem oka a bardziej skupiam się na opiniach ludzi którzy faktycznie je kupili. Z allegro tylko te dwie mają dobre opinie a przeglądałem też droższe w których ludzie narzekali. Podkreślam że to pierwsza lornetka o to też dla mnie punkt zaczepienia bo od czegoś trzeba zacząć.
Jakieś propozycje od Pana czegoś na co warto wydać więcej pieniędzy ?
Wysłany: Nie 16 Lip, 2023
VinyL, te 200 zł na ten złom lornetkowy szkoda pieniędzy.
Lornetka, żeby była "lornetką" to kosztuje minimum 350 zł. Jest to Delta Entry 10x50 za 329 zł. Najtańsza do kupienia i jak trafisz na dobry egzemplarz to może będziesz zadowolony.
Lornetki 16x do 20x itp, wybij sobie z głowy bo do takich lornetek potrzebny jest statyw, ze względu na ich wagę i zbliżenie. 10x50 to lornetka, którą jeszcze możesz utrzymać w rękach i prowadzić obserwacje z ręki, jeżeli ręce Ci się nie trzęsą. Największą "wadą" lornetek 16-20x są bardzo małe pola, rzędu 3*, co powoduje, że złapanie samolotu na niebie lub czegokolwiek co się rusza, i śledzenie go w obrazie jest loterią, zwłaszcza lornetką o wątpliwej jakości optyce, a taka "optyka" jest w tych lornetkach.
Jak napisałem na wstępie, albo Delta Entry 10x50 329 zł, albo taka sama tylko 8x40. W sklepie Delta Optical są w tej chwili i mają nawet dobre ceny bo 8x40 za 280 zł.
Nie są to też cuda optyczne, ale przynajmniej wyrób firmowany przez Polską firmę Delta Optical i raczej lepszy od tych wymienionych przez Ciebie.
Opinie ludzi na Allegro, Amazonie sobie daruj, bo nikt poważny nie wystawiłby dobrej opinii takim wyrobom .
Co do opinii na allegro to uważam że te wystawione pod tymi produktami pochodzą od kompletnych amatorów którzy zobaczyli coś więcej i się cieszą czyli defacto takich jak ja.
Bardzo cenię sobie wspieranie Polskich firm i chętnie zakupię tą lornetkę którą polecasz tylko czy to wszystko nie jest jedno i to samo ? Szczerze nie miałem nawet pojęcia o Polskiej firmie produkującej lornetki ale z tego co się orientuję to obecnie wszelaki sprzęt nie dużych kosztów jest produkowany w Chinach więc jaka będzie różnica ? Te same małe rączki wyprodukowały tą z allegro jak i tą Polskiej firmy chyba że się mylę to czym prędzej przeproszę i wolę kupić Polską lornetkę niż chińską.
Jeszcze taka ciekawostka że prawie każda z tych lornetek ma szkło BAK-4 więc tym bardziej mnie zastanawiają ewentualne różnice skoro wszystko made on ChRL i na tych samych podzespołach.
VinyL, to co jest w opisach specyfikacyjnych tamtych lornetek, to trzeba podzielić przez pół, skąd wiesz kto to pisał i co wymyślił. Chińczyki to sprytny naród, zrobią i napiszą wszystko, zwłaszcza jak ma to brzmieć "światowo". Natomiast to co sprzedaje Delta pod swoją nazwą jest poparte i sprawdzone przez ludzi mających wiedzę na ten temat, min testy na Optyczne. Te lornetki z Allegro, jak masz trochę pieniędzy to możesz kupić na Alliexpres w postaci całej palety (700 szt) płacąc po 5$ za szt. Z tego może 100-200 będzie zdatne do jakiegoś użytku a reszta na śmieci. Myślisz, że za 5$ chińczyk wsadził pryzmaty BaK4 i soczewki ze szkła z powłokami? do tego korpus z alu ?. Myslisz, że to przeszło jakąś kontrolę jakości? Wybij to sobie z głowy. Takie lornetki (z Allegro itp) na zach Europy można kupić w hinduskich sklepach za 10-15eu i to w/g mnie i nie tylko mnie, jest za wysoka cena, za ten złom.
To, że lornetki Delty są produkowane w Chinach , nie jest żadną tajemnicą, bo wiele światowych firm optycznych, zleca produkcję sprzętu w Chinach. Tylko, że jeden produkt tam wyprodukowany nie jest równy innemu markowemu , też tam wyprodukowanemu.
Nie spiesz się zanadto bo pośpiech jest złym doradcą. Poczytaj trochę o 2 lub 3 typach. Może jakiś test na Optyczne.pl. Zwróć uwagę na wagę lornetki - może nie potrzebna ci "cegła". Krok wyżej Delty jest Nikon Aculon...
https://www.optyczne.pl/2...ntry_10x50.html https://www.optyczne.pl/2...A211_10x50.html
Jest różnica w cenie ale także w punktacji końcowej na korzyść Nikona. Jestem niemalże pewny, że nie potrzebujesz apertury 50 mm, która podnosi wagę lornetki. Z Nikona warto zwrócić uwagę na parametry 10x42 lub 8x42 - lżejsze, tańsze. Na tutejszej giełdzie jest przyzwoity Bushnell 8x32 https://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=576063&sid=43715be35e4b9ff5345483c7dd638311#576063 także testowany https://www.optyczne.pl/3...rime_8x32.html. Jeszcze mniejszy od Nikonów. Jak trochę poczytasz, pomyślisz, pewnie dojdziesz do nowych wniosków, że np. warto dołożyć nieco do puli i mieć coś markowego i satysfakcjonującego, co posłuży trochę czasu a nie rozpadnie się po miesiącu sporadycznego używania. Ja już to przerabiałem. Jest oczywiście jeszcze sporo propozycji niż podajemy powyżej. Warto dać sobie parę dni przed ostatecznym wyborem. Powodzenia.
Abs, 8x32 do samolotów to raczej nie, chyba, że przy lotnisku, natomiast co do Nikonów, to jeżeli ktoś chciał kupić "lornetkę " za 200 zł na Allegro, to widać, że nie interesowały go lornetki 2-3 x droższe.
Masz rację, dla równowagi powinien spojrzeć na coś ciut lepszego od Entry, z tym, że nie sądzę, aby tą lepszość zauważył, będąc laikiem w tej kwestii. Aculony do cudów optyki też nie należą, bo są słabsze od starych Actionów VII.
VinyL, to co proponuje Ci Jan55 to jest absolutne minimum, poniżej którego wchodzimy w strefę zabawek lornetkopodobnych. Oczywiście każda stówka dodatkowo do budżetu na pierwszą lornetkę warta jest dołożenia, zwłaszcza właśnie w segmencie tych najtańszych lornetek, spośród których chcesz wybierać tę pierwszą dla siebie.
Tak a'propos na co można liczyć za ok. 200 zł to muszę Ci powiedzieć, że kiedy niedawno kupowałem nowe okulary do pracy z komputerem, to za same tylko dwie soczewki do nich - wcale nie najdroższe jakie były u optyka - zapłaciłem 1200 zł po opuście, więc sam rozumiesz czego można się spodziewać od gadżetu udającego lornetkę za 200 zł?
Żeby Ci trochę rozjaśnić o czym mówimy, pozwolę sobie w tym miejscu przytoczyć moją autorską klasyfikację lornetek w zależności od ceny. Klasyfikacja dotyczy w miarę aktualnych cen lornetek "dachówek" o powiększeniu 8-10x i średnicy obiektywu 40-50mm. No więc:
1) do 500 zł - zabawki lornetkopodobne,
2) 500 do 1200 zł - klasa podstawowa,
3) 1200 do 3000 - klasa średnia,
4) 3000 do 5000 zł - klasa wyższa,
5) powyżej 5000 zł - biżuteria lornetkowa (dla kolekcjonerów).
Oczywiście im niższa kategoria cenowa tym większa rozpiętość jakościowa i jeżeli się wie gdzie i czego szukać, to można znaleźć coś sensownego, jak np właśnie to, co proponuje Jan55.
No to powodzenia.
Zgadzam się z Janem. Pytanie czy jest sens się pakować w drogą lornetkę jak mogę nie zauważyć różnicy będąc kompletnym amatorem. Do czego w ogóle ją porównam skoro to moja pierwsza. Myślę że wydając ponad 500 zł mógłbym popełnić błąd. Tak to chociaż "coś" będę miał i będzie to jakiś punkt zaczepienia w przyszłości jakby jednak bardzo spodobały mi się obserwacje i stwierdził bym że potrzebuje lepszego sprzętu.
Także mówicie że pasowało by coś lepszego od entry to w takim razie budżet 500 zł powinien być wystarczający. No dobra jakby na prawdę ale to na prawdę było warto to jestem skłonny wydać 600. Ale to już musi być różnica warta tych 100 zł
Co do lornetki to rozglądałem się za modelami 10x50 bo w mojej ocenie wyglądają jak lornetki i jakoś mi to odpowiada. Wszystkie inne "małe" albo o jakiejś prostokątnej budowie wyglądają dla mnie dziwnie ale co ja Panowie wiem skoro nigdy lornetki w rękach nie miałem. Raczej nie będzie mi przeszkadzało że będzie duża bo w razie co statyw jest a i nabiore trochę wiedzy praktycznej i w przyszłości może stwierdze że lepiej mieć małą lornetkę ? Nie dowiem się tego póki jakiejś nie kupię.
Prosiłbym was serdecznie o jakieś propozycje lornetki do 500 zł chyba że warto dać 600 to niech będzie za 600.
Dziękuję
Zgadzam się z Janem. Pytanie czy jest sens się pakować w drogą lornetkę jak mogę nie zauważyć różnicy będąc kompletnym amatorem. Do czego w ogóle ją porównam skoro to moja pierwsza. Myślę że wydając ponad 500 zł mógłbym popełnić błąd. Tak to chociaż "coś" będę miał i będzie to jakiś punkt zaczepienia w przyszłości jakby jednak bardzo spodobały mi się obserwacje i stwierdził bym że potrzebuje lepszego sprzętu.
Także mówicie że pasowało by coś lepszego od entry a ta kosztuje w granicach 350 zł to w takim razie budżet 500 zł powinien być wystarczający. No dobra jakby na prawdę ale to na prawdę było warto to jestem skłonny wydać 600. Ale to już musi być różnica warta tych 100 zł
Co do lornetki to rozglądałem się za modelami 10x50 bo w mojej ocenie wyglądają jak lornetki i jakoś mi to odpowiada. Wszystkie inne "małe" albo o jakiejś prostokątnej budowie wyglądają dla mnie dziwnie ale co ja Panowie wiem skoro nigdy lornetki w rękach nie miałem. Raczej nie będzie mi przeszkadzało że będzie duża bo w razie co statyw jest a i nabiore trochę wiedzy praktycznej i w przyszłości może stwierdze że lepiej mieć małą lornetkę ? Nie dowiem się tego póki jakiejś nie kupię.
Prosiłbym was serdecznie o jakieś propozycje lornetki do 500 zł chyba że warto dać 600 to niech będzie za 600.
Dziękuję
Pytanie czy jest sens się pakować w drogą lornetkę jak mogę nie zauważyć różnicy będąc kompletnym amatorem
→Po pierwsze, powinieneś zmienić myślenie: 600 zł to nie jest "droga lornetka".
→Po drugie: jasne że dopóki nie będziesz miał z czym porównać, dopóty będzie Ci się wydawało że wszystko jest OK, ale prędzej czy później okazja do porównania się pojawi i wtedy zaczniesz żałować. Wiesz, ja namówiłem kolegę z pracy do zakupu małej lornetki klasy 8x32. Dałem mu kilka propozycji, z których on nie wiedzieć czemu wybrał najtańszą, poniżej 500 zł (Meade Wilderness), choć bez problemu stać go było na znacznie droższą. Kiedy mi ją dał i spojrzałem przez nią - zaniemówiłem: obraz faktycznie mdły i nie dało się go do końca wyostrzyć. Gdybym wiedział że akurat tę wybierze, to słowo honoru bym jej nie proponował (Mea culpa), choć z wyglądu jest sympatyczna i mechanicznie sprawia wrażenie przyzwoitej, ale patrzenie przez nią nie jest zachęcające. Pewne wrażenie niedającej się usunąć nieostrości będzie istniało nawet dla kogoś, kto pierwszy raz patrzy przez lornetkę.
→No i po trzecie: jeżeli już wchodzimy w strefę 600 zł, to rozważ tę DO Forest II 8x42 . "Naprawdę ale to naprawdę warto" Mam taką od blisko 9 lat (fakt że w wersji 10x42) i używam naprzemiennie z innymi, znacznie droższymi lornetkami. Poza tym jest to konstrukcja polska, ze sprawnym serwisem, więc w razie czego (upadek lornetki i rozkolimowanie, obłamanie pokrywy obiektywu itp) nie będzie problemu z szybką naprawą/wymianą elementu, czego sprzęt z allegro za 200 zł Ci nie zapewni. Te z allegro za 150-200 zł to w zasadzie jednorazówki.
Pzdr.
Wysłany: Pon 17 Lip, 2023
VinyL, tak jak proponuje kolSoniak10, Delta Forest II 8 lub10x42 i nic lepszego w takiej cenie nie kupisz, lornetka idealna na pierwszą i nawet jedyną. Lornetka uniwersalna, nie mała i nie duża, bardziej mobilna niż klocki typu porro 10x50, które swoimi gabarytami i wagą, zniechęcają do noszenia na wycieczki czy spacery. Ciężkie i duże lornetki porro, bardziej nadają się na balkon czy taras a nie do użytku terenowego.
Tak więc rozważ to co piszemy a powinieneś być zadowolony z zakupu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10