Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ostatnio czyściłem soczewki w mojej lornetce. Zauważyłem ciekawe zjawisko. Mianowicie patrząc w lornetkę od strony obiektywów wszystko jest oddalone. Jednak jak się coś blisko podsunie pod okular to lornetka działa jak lupa. Linie papilarne na palcach można sobie oglądać w powiększeniu. Całkiem przypadkowo to odkryłem. Ktoś to potrafi wytłumaczyć?
Wysłany: Wto 21 Lut, 2023
Myślę, że zasadę działania najlepiej wyjaśni Arek. Ja od siebie dodam, że w instrukcji do mojej pierwszej "zachodniej" lornetki czyli Tasco 8x25 była informacja o możliwości użycia odwróconej lornetki jako mocnej lupy, był to pewnie 1989 - 1990 rok. Nie wiem dlaczego teraz producenci nie informują o tej jakże pożytecznej funkcji lornetki.
W późniejszym czasie tę funkcję prezentował w swoich programach David Attenborough (nota bene fanatyk Lajek).
Heh. Aż się dziwię, że w czasach agresywnego marketingu sprzęty takie nie są reklamowane jako lornetko-lupa. A Arek w swoich testach powinien zacząć testować w lornetkach funkcję lupy 😀
W przypadku lornetek, których „pole widzenia nie ma granic” (przykład takiej lornetki zaprezentowano niedawno na forum), uzupełnienie materiałów reklamowych o taką informację może i miałoby sens, ale renomowanym firmom nie radzę tego robić. Ta „lupa” jest do niczego…lepiej spisuje się pod tym względem szkiełko powiększające breloczka do kluczy. To jest oczywiście moje zdanie i nie każdy…itd.
Wysłany: Czw 23 Lut, 2023
Binokularnik napisał..."Ta „lupa” jest do niczego…lepiej spisuje się pod tym względem szkiełko powiększające breloczka do kluczy. To jest oczywiście moje zdanie i nie każdy…itd."
Ja się z tym zdaniem zgadzam, ponieważ "lupkę" w odwróconej lornetce, można (trzeba) potraktować jako ciekawostkę, a nie jako przedmiot użytkowy, w postaci normalnej lupy, dającej dużo większy komfort powiększenia i widzenia obrazu . Być może, taka "ciekawostka-lupka" może być wystarczająca dla kogoś, kto nie potrzebuje nic lepszego do powiększenia, np jednej literki w tekście, ale na pewno nie do normalnego użytku .
Wysłany: Wto 28 Lut, 2023
RoboBat napisał/a:
Słońce wyszło. Muszę sprawdzić czy da się tą lornetko-lupą ognisko rozpalić. Nigdy nie wiadomo kiedy człowiekowi taka funkcjonalność może się przydać.
We wspomnianej wcześniej instrukcji do lornetki Tasco było też ostrzeżenie, żeby nie patrzeć przez nią na słońce. Teraz też o tym nie piszą w instrukcjach
Ale jutro jak będzie słonecznie to też spróbuję coś odpalić.
Lornetka może też być niezłym rzutnikiem obrazu Słońca ba biały ekran. Powiększenie zależy od powiększenia lornetki ale także... od odległości ekranu. Wielokrotnie obserwowałem w ten sposób słońce i nawet robiłem zdjęcia tego rzucanego obrazu. Można w ten sposób obserwować zaćmienia, plamy, tranzyty itp. A tak na szybko, bez porządnego statywu, ekranu i zaciemnienia jak również nieprecyzyjnemu ostrzeniu i kiepskiej lornetce, wyglada dzisiejszy obraz Słońca:
Powiększenie obrazu w lornetce patrząc od strony obiektywu, najbardziej prosto można wytłumaczyć, że lornetka to dwie soczewki. Obiektyw - słaba a okular silna. Jeśli patrzymy od obiektywu na obiekt znajdujący się daleko to lornetka daje pomniejszony obraz bo wtedy obiektywem jest silniejsza soczewka a okularem słabsza. Jeśli zbliżamy obiekt to w pewnym momencie (kiedy odległość zbliża się do długości ogniskowej tej silniejszej) powiększenie robi się 1:1 a wpływ tej słabszej jest niewielki. Po przekroczeniu granicy ogniskowej w dół, sama soczewka silniejsza zaczyna się zachowywać jak lupa. Wpływ tej słabszej jest niewielki.
W lornetce "galileusza" to zjawisko nie występuje bo "lupką" będzie soczewka ujemna (pomniejszająca).
We wspomnianej wcześniej instrukcji do lornetki Tasco było też ostrzeżenie, żeby nie patrzeć przez nią na słońce. Teraz też o tym nie piszą w instrukcjach
Ale jutro jak będzie słonecznie to też spróbuję coś odpalić.
cytat z instrukcji do terry ed zakupionej w 2021 roku:
Do not under any circumstances look through the binoculars at the
sun or laser light sources! Serious eye injury may result.
Never leave the binoculars in the sun for extended periods of time
without the protective lens cap. Extreme exposure to direct sunlight
through the objective lens and eyepiece can function as a burning
glass and damage the interior components
Preskaler - Łał. Lepszy z Ciebie MacGyver niż ja. I nic się w lornetce nie stopiło? Bo Binokularnik trochę mnie wystraszył tym cytatem z instrukcji od Terry.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11