Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 28 Sie, 2008 Canon 450D dla redakcji serwisu WWW i tygodnika lokalnego
Witam
Zostałem fotoreporterem w redakcji oficjalnego serwisu internetowego naszej malutkiej miejscowości. Fotki będą szły na stronę WWW i niektóre też do lokalnego tygodnika. Od ok 2 tygodni przegladam testy, fora, opinie ludzi i wkońcu udało mi się złożyć zestaw. Teraz chcialbym tylko upewnić się jeszcze czy moje wybory sa trafne.
Do tej pory prywatnie używałem Sony DSC R1 - wygodny duży korpus, dobra jakość fotek, niezły zakres ogniskowych i światło od 2,8 a przy tym katastrofalna szybkość ostrzenia/pracy i bezużyteczny tryb zdjęć seryjnych.
Czasami miałem też pożyczonego Canona 400D.
Do nowej pracy postanowiłem zamienić R1 na lustro głównie ze wzgledu na wizjer, szybkość pracy i fotki seryjne.
Focić będę głównie:
- mecze piłki nożnej naszej miejscowej drużyny, troche innego sportu jak biegi, tenis ziemny i siatkówka
- różnego rodzaju spotkania/imprezy/bankiety i inne takie zgrupowania ludzi w pomieszczeniach
- msze w kościele odprawiane przy różnych miejscowych okazjach
- imprezy na wolnym powietrzu
Czas na istotę tego tematu: czy rozpisany poniżej zestaw sprawdzi się w w/w zadaniach czy waszym zdaniem lepiej coś wymienić na inne elementy (całość tak w granicach 5500zł) ?
1. Canon EOS 450D + Sandisk SDHC 4 GB Extreme III - korpus tani aby zostało więcej na osprzęt, a przy tym nie jest taki najgorszy
2. Canon BG-E5 BatteryGrip - Grip wybrałem oryginalny Canon. W sieci znalazłem sporo sprzecznych informacji na temat zamienników - od zachwytów "bo tylko 160zł" do przekleństw "bo już 4 sztuka w ogóle nie działa". Jakie jest wasze zdanie ? Są jakieś zamienniki, które nie sprawiają problemów i pod względem jakości nie odstępują za bardzo od oryginalnego ?
3. KIT 18-55 IS - podstawowy obiektyw do fotek. Wiele dobrego o nim można przeczytać a przy tym jest bardzo tani w zestawie z body.
4. Canon 70-200 mm f/4.0L EF USM - a to jest powód oszczędności na obiektywie "krótkim". To miałby być podstawowy obiektyw do focenia sportu. Z pożyczonym 400D testowałem tańsze tele pokroju Sigmy 70-300 i jakość zdjęć z nich jest stanowczo niezadowalająca. Szczególnie na meczu piłki nożnej, gdzie trzeba działać szybko i precyzyjnie bo akcja ucieka. Tutaj moje pytanie: dobrze robie oszczędzając na krótkim i biorąc tą L'ke czy raczej powinienem wziąć tansze tele (np. chwalony Canon 55-250IS) i KITa zamienić na coś innego ?
5. Canon Speedlite 430EX II - Lampa zewn. do pomieszczeń. Kupić tą czy można na luzie popatrzeć za zamiennikiem innych firm ? W sieci na ten temat też sa głosy bardzo podzielone.
Mam nadzieję, że w końcu rozwiejecie moje wątpliwości i obawy o słuszność wyborów. Od 2 tygodni nic nie robie tylko czytam opinie i testy, a od nich to tylko coraz bardziej miesza sie w głowie
Jak ma byc sport to warto dołożyc do Canona 40D, zwłaszcza, że body nawet za 2400 jest chyba do dostania. Myślę, że w reporterce przewaga tego korpusu nad 450D będzie wyraźnie widoczna.
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Czw 28 Sie, 2008
imo wszystko ok, ale będzisz pracował tym sprzętem-tak?
więc zamiast kita 17-70 lub cos podobnego o f2.8 sigmy lub tamrona - na pewno czytaleś fora i wszyscy je polecają - to do kościoła
zamiast 70-200 f4 (fajne szkło) podobne ale z f2.8 sigmy - lekko droższe ale do meczy i imprez na powietrzu bardziej sie nada
430ex mam i polecam, ale ty kup 580ex bo jeśli pracujesz to twój wybór musi być właściwy. ostatnio robilem zdjęcia w kaplicy koscielnej (powiedzmy) i było ok ale na krótką metę.
ogólnie b.dobrze myslałeś
Wszystko jest w miarę poprawne, ale ZDECYDOWANIE musisz wywalić kitowy obiektyw. Taki Tamron 17-50/2.8 to podstawa. Kup też jasną stałkę 50/1.8. Kosztuje grosze a przyda się choćby na jakiś koncert robiony po ciemku.
Hass [Usunięty]
Tak - sprzęt do pracy głównie, chociaż prywatnie też sporo będzie chodził. Ale w tym to nei ma problemu - jak sie sprawdzi w pracy to prywatnie bedzie aż nadto.
Praca taka "z doskoku" będzie, na 1/2 etatu - jak będzie potrzebny fotograf to dzwonią i śmigam. Mieścina też malutka więc nie mamy tutaj arcyważnych wydarzeń, raczej takie nasze, lokalne.
Dlatego sprzęt składałem tak aby stosunek jakości/możliwości do ceny był jak najbardziej rozsądny, bo wszystko z własnej kieszeni kupuje. Przez pierwsze miesiące to zarobie na tym tyle, co akurat bede spłacał sprzęt.
Dlatego m.in. 580EX nie brałem pod uwagę tylko dwukrotnie tańszego 430EX.
Chciałbym zmieścić się ze wszystkim w 5.500zł, no max 6.000zł, i do takiej ceny wybrać zestaw jak najbardziej rozsądny do moich zastosowań.
EDIT:
MM - tak, stałke 50mm 1.8 też mam w planach w następnym miesiącu.
A co do KITa to mam najwięcej wątpliwości właśnie.
Chciałem na nim zaoszczędzić aby wziąć lepsze tele, bo z własnych doświadczeń wiem, że znacznie trudniej zrobić dobre foty w szybkiej piłce nożnej z dużej odległości i w pochmurny dzień niż jakieś statyczne zebranie rady gminy czy coś takiego.
Uważasz, że nei warto brać tego KITa nawet pomimo, że jest lepszy od starego ?
Stary KIT z 400D dawał gorszej jakości foty niż moja hybryda R1. Zdecydowanie gorszej jakości. Ale nowy jest chwalony i tą myślą sie podpieram uzasadniajać sam sobie wybór
Ostatnio zmieniony przez Hass Czw 28 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz
krisv740 [Usunięty]
Hass, jaad ci wytłumaczy dokłądnie dlaczego potrzebujesz mocnej lamy-ja nie umiem z lampa robic zdjęć, ale wierzę mu, bo jak pisałem miałem już doświadczenie w jednym przypadku.
MM poleca sałkę i 17-50 i to już wystarcza za wszelką rekomendację
ja tylko dodam/powtorzę - imo - 70-200 2.8 sigma zamiast canon f4
co do górnego limitu, lepiej go przekrocz i miej spokój, niz odwrotnie
Hass [Usunięty]
Widze, że mocno sprowadzacie mnei na ziemię
Ok, to KITa wywalam już z zestawu. Od razu będę patrzył za wspomnainym 17-50.
Stałka 50mm 1.8 też będzie, ale to już w przyszłości (jakiś miesiąc/dwa).
Na Sigme 70-200 2.8 też patrzyłem. Cena jest o 900zł wyższa od 70-200 4L, dlatego nie byłem pewny czy jest sens przy takiej różnicy cen. Wydawało mi się, że teraz 70-200 f4 jest bezkonkurencyjny w kwestii jakość/cena. Jakby jeszcze był czarny to już w ogóle super by było. Biały za bardzo rzuca się w oczy.
Skalkuluje wszystko od nowa i przemyslę to jeszcze. Zobacze jak wyjdzie wszystko cenowo bo w razie czego to chyba lepiej do lampy dołożyć niż do sigmy 70-200 zamiast canona 70-2000, co nie ?
Zawsze można kupić Tokinę 50-135/2.8 lub Sigmę 50-150/2.8. Zakres i światło na cropie dla fotoreportera świetny, tylko to wykonanie... no nie jest to L-ka.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
MM napisał/a:
tylko to wykonanie... no nie jest to L-ka.
No tokina z wykonania jest jak elka, problem w sumie tylko z AF...
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pią 29 Sie, 2008
z lampy nie rezygnuj. zastosuj to co MM ci podpowiada. dla ciebie wybór to tylko 580
Hass [Usunięty]
Wysłany: Pią 29 Sie, 2008
Stosując się do waszych uwag poskładałem teraz takie coś:
1. Canon EOS 450D - zostanę przy tym. 40D nie biorę pod uwagę. Ewentualne rezerwy kasy poszły już w szkła i lampe
2. Canon BG-E5 BatteryGrip - Grip aby było za co trzymać aparat. Mam duże ręce i korpusiki pokroju Canona 400D są strasznie niewygodne. Sprawdzałem 450D w sklepie i z Gripem jest idealnie.
3. Tamron 17-50 2.8 - podstawowy obiektyw. Chociaż boję się troche problemów z FF/BF
4. Canon 50mm 1.8
5. Canon 70-200 f/4.0 EF USM lub Sigma 70-200 f/2.8
6. Canon Speedlite 580EX
450D body kosztuje 1777zł a z KITem 1950zł - uważacie, że warto dopłacić te 200zł i mieć zapasowy obiektyw, czy KITa olać całkiem i samo body wziąć ?
A moze nikon d80, tamron 17-50/2.8, sigma 70-200/2.8, sb-800.
Aparat jest solidniejszy/wygodniejszy od 'wydmuszki' canona i w podobnej cenie. Szkoda, ze odpuszczasz 40d. To lepszy wybor niz 450d z gripem. Uchwyt z gripem niby wiekszy, ale wciaz zbyt ciasno i trzeba wbijac palce miedzy gripa a obiektyw, jesli zalozysz cos wiekszego niz kit, czy nawet tamron. Troche to niepowazne.
Zapasowa baterie rownie dobrze mozna nosic w kieszeni.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10