Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Szanowni! Jestem fotograficznie zielony Poratujcie mnie proszę w takiej sprawie - kupiłem aparat z pełną klatką i wybrałem w ustawieniach najlepszą jakość dla plików jpg. W szczegółach plików zobaczyłem, że zdjęcie w rozmiarze 6240x4160 ma podane 72 dpi. Z kolei na stronie dpreview.com widziałem fotki zrobione tym samym sprzętem w tym samym rozmiarze tj. 6240x4160 i jest podane 300 dpi. W instrukcji aparatu (canon RP) nie znalazłem żadnego wyjaśnienia, ani o co tu chodzi, ani jak to zmienić. Czy może ktoś mnie poratować i wytłumaczyć (albo odesłać do jakiegoś miejsca, gdzie to jest wytłumaczone) o co tu chodzi i w czym różnica?
Wiem, że to dpi ma znaczenie przy jakości wydruków i przy skanowaniu, ale nie mam nawet zielonego pojęcia, jak to jest że zdjęcie może być to w tym samym rozmiarze ppi (6240x4160) a różnym dpi (72 lub 300) i co z tego wynika.
dpi.jpg jedno zdjęcie pionowe, jedno poziome, ale ppi jest to samo, a dpi różne
ten parametr dpi możesz kompletnie olać, jeśli jest podany/znany, to służy do określenia jaki wyjdzie rozmiar fizyczny wydruku jeśli wydrukujesz w takiej rozdzielczości DPI. ten parametr w pliku możesz dowolnie zmieniać, np. programem irfan view.
Jak otworzysz zdjęcie w irfanview, naciśnij na klawiaturze i, aby wyświetlić okno jak na załączonym obrazku.
Jak zmienisz tą wartość dpi, to program przeliczy fizyczny odpowiadający rozdzielczości rozmiar w cm/inch.
to że ktoś z tego samego aparatu ma zdjęcie w innym rozmiarze (piksele) i dpi, to może wynikać że zdjęcie było obrobione/zapisane przez inny program. być może nawet wrzucenie pliku do internetu to spowodowało, np. przetworzone przez program obsługujący tą stronę internetową, czy to w momencie uploadu czy wyświetlania.
irfanview_dpi.JPG zmiana ustawien dpi dla pliku jpg w programie irfanview
Widzę, że dostępne są teraz samouczki wideo, których możesz się nauczyć. Zwykle znajdują się tam instrukcje dotyczące korzystania z urządzenia. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, możesz zapisać się na zajęcia, w których możesz uczyć free games
Fajnie jest uczyć się samemu a potem cieszyć się z efektów - nawet jeśli nie jest to nic wielkiego, ale świadomośc, ,że doszło się do tego samemu jest wielka
Widzę, że dostępne są teraz samouczki wideo, których możesz się nauczyć. Zwykle znajdują się tam instrukcje dotyczące korzystania z urządzenia. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, możesz zapisać się na zajęcia, w których możesz uczyć
Szczerze mówiąc, podziwiam twoją samodyscyplinę i zdolność do osiedlenia się i samodzielnej nauki w dzisiejszym szalonym społeczeństwie. Z niecierpliwością czekam na wyniki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 18