Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 22 Sie, 2024 Pomoc w wycenie lornetki Nikon 10x35 WF
Witam. Zakupiłem kiedyś na olx lornetkę jak w tytule. Stan lornetki wydaję się być dobry. Regulacja ostrości działa, regulacja dioptrii działa Kolimacja ok. Widok przez lornetkę dobry, obraz ostry, kontrastowy jednakże w lewym okularze u samej góry widać kropkę, paproch? Wygląd zewnętrzny jak na zdjęciach. Lecz rozstania nadszedł czas i nie wiem ile taka lornetka może kosztować? Pomożecie wycenić?
Wysłany: Czw 22 Sie, 2024
_13_jacek...Z tego co widać w internecie to taka lornetka w stanie "sklepowym" i w pełnym komplecie, wyceniana jest na max 200 funtów (1000 zł).
Twój egzemplarz, patrząc na zdjęcia, jest w stanie nie wiadomym dla kupującego , bo co dla Ciebie jest w dobrym, optycznie stanie, niekoniecznie będzie dobre dla kupującego, poobcierana obudowa,do tego futerał zmasakrowany (do śmieci) , poobcinane muszle oczne i na dodatek jakaś kropka (grzyb ?) w okularze.
MZ, lornetka jest w max dostatecznym stanie, zakładając, że optyka jest faktycznie dobra i nie ma grzyba. Ja wyceniłbym ją na 300 max 350zł i to tylko jeżeli trafi się jakiś fan, egzemplarza w takim stanie.
To jest moje zdanie i nie musisz się z nim zgadzać .
Czy ten futerał to jest to „japońskie arcydzieło sztuki kaletniczej” (cyt. za optyczne.pl) z którego słynął kiedyś Nikon EII?. Na oko wygląda(ł) podobnie.
Lornetka w jednym ręku, telefon w drugim ręku i pod kątem bo paproch przy samym brzegu. Się namęczyłem żeby zrobić ten paproch. Jest tam i się nie powiększa, nie przesuwa od kiedy mam lornetkę. Normalnie patrząc na wprost czasem go widać a czasem nie.
Czy ten futerał to jest to „japońskie arcydzieło sztuki kaletniczej” (cyt. za optyczne.pl) z którego słynął kiedyś Nikon EII?. Na oko wygląda(ł) podobnie.
Nikon EII miał inny chinski. Ten jest Nikon E https://www.optyczne.pl/2...n_8x30E_II.html Lornetka w temacie to Nikon E późniejsza wersja z powlokami wielowarstwowymi. Znalazłem info po numerze seryjnym i kolorze powłok.
To tylko paproch, ale denerwujący, a czyszczenie kosztuje. Jeśli nie ma nalotu ani grzyba, a mechanicznie ok, to moim zdaniem maks 1/3 ceny egzemplarza w stanie idealnym (raczej 1/4). Nie wiem po ile te Nikony, bo akurat mnie nie ciekawiły.
Ok, dziękuję za wyjaśnienie. Chyba dobrze się stało, że w przypadku futerału do nikona EII zdecydowano się na wyrób chiński. Nie jest on ze skóry, ale czy tamten jest? Tylny zawias i pasek do zameczka pewnie są skórzane, a reszta? Hmm...
Wysłany: Pią 23 Sie, 2024
Binokularnik...Wbrew temu jak wygląda ten futerał, to materiał (eko skóra)z którego został wykonany nie był zły.
Wygląd tego egzemplarza świadczy o tym, że był masakrycznie eksploatowany, prawdopodobnie w wilgotnych warunkach i następnie suszony na słońcu, a do tego ktoś może go konserwował przed wilgocią, pastą do butów i to ona spowodowała takie zniszczenie.
Są w sprzedaży, na portalach, te lornetki, nawet używane, z futerałami jak ze sklepu, więc to dowodzi, ze jednak wytrzymują bieg czasu tylko właściciele obchodzili się z nimi "delikatniej" .
Widać że poprzedni właściciel intensywnie używał. U mnie lornetka też nie miała lekko Jak na ponad 40-letnią intensywnie używaną to mz optyka i mechanicznie całkiem ok bo futerał to lipa. Co przez nią popatrzyłem to moje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,93 sekundy. Zapytań do SQL: 31