Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sob 05 Lip, 2008
Canon 28 f/1,8 czy Canon 50 f/1,4
Autor Wiadomość
ted 
Uczestnik

Wysłany: Pią 04 Lip, 2008   Canon 28 f/1,8 czy Canon 50 f/1,4

Witam wszystkich
Proszę o poradę.
Planuje zakup któregoś obiektywu jak w temacie. do 400D.
Który z nich będzie lepszy do mniejszych pomieszczeń i trochę plener.
Test C 50 f/1,4 jest,natomiast c 28 f/1,8 nie jest przewidywany w najbliższym czasie.
Czy AC Canona 28 f/1,8 jest taka duża jak gdzieś czytałem,czy raczej akceptowalna?

Reklama

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Wysłany: Pią 04 Lip, 2008   

hmmmm, mniejsze pomieszczenia i trochę plener. To powinieneś sobie sprawić obiektyw, który po podpięciu do body będzie dawał ok 30mm ogniskowej. Czyli ten 28 będzie dobry do FF (np Canon 5d) Po podpięciu go do cropa masz już ok 50mm czyli zdecydowanie za wąsko - nie mówiąc o tej pięćdziesiątce którą wspomniałeś. Widzę, że chcesz jasny obiektyw więc kup jasnego zooma - Tamrona konsekwentnie nie radzę ale jest Sigma 18-50 2.8 w wersji z makro i bez a jak chcesz stałki to - Canon EF 20mm f/2.8 USM i po kłopocie albo eLkę 17-35 (a to już nieco wyższy price level) albo 17-55 2.8 IS.

fotomarek.pl 
Nowy

Wysłany: Sob 05 Lip, 2008   

j/w powinineś pomyśleć o zmiennogniskowym obiektywie, niż o stałce

ted 
Uczestnik

Wysłany: Sob 05 Lip, 2008   

Dzięki MichalP może źle napisałem że do mniejszych pomieszczeń.
Interesuje mnie wyłącznie stałka i to bardzo jasna.I właśnie mam dylemat bo skłaniam się w kierunku 28, f/1,8 bo to da standard na cropie tylko nie mogę znaleść opini o tym szkle.Podobno ma dużą CA.Może ktoś kto ma lub miał to szkło coś się wypowie?

ghost7
Nowy

Wysłany: Sob 05 Lip, 2008   canon-board

ted napisał/a:
Dzięki MichalP może źle napisałem że do mniejszych pomieszczeń.
Interesuje mnie wyłącznie stałka i to bardzo jasna.I właśnie mam dylemat bo skłaniam się w kierunku 28, f/1,8 bo to da standard na cropie tylko nie mogę znaleść opini o tym szkle.Podobno ma dużą CA.Może ktoś kto ma lub miał to szkło coś się wypowie?

Jak chcesz informacji na temat c 28 1.8 poszukaj na forum canon-board :)

tkosiada 
Rozmowny

Wysłany: Nie 06 Lip, 2008   

ze względów konstrukcyjnych, trwłości zachowania wysokich parametrów to zdecydowanie 50/f1.4, choc w małych pomieszczeniach moze byc ciasno
ja zrobiłem tak:
kupiłem tamrona 17-50/f2.8, zatem szkło mam do pleneru, portrecik, w pomiesczeniu...
natomiast by miec 2 dziłaki nizej dokupiłem sobie 50/f1.8, tanią, znaną i lubianę stałkę
coprawda 3 egzemplarz dał mi satysfakcjonujące efekty
poza tym wyszedłem z załozenia że nie opłaca mi sie wydac 1100 za dwie działki i juz :razz:
poprostu ponizej 50mm nie inwestowałbym juz w stałkę tylko dobrej klasy zoom,
stałki 50mm i wyzej
pozdro :cool:

[ Dodano: Nie 06 Lip, 2008 01:22 ]
MichalP napisał/a:
Tamrona konsekwentnie nie radzę ale jest Sigma 18-50 2.8 albo 17-55 2.8 IS.

ja znowu odwrotnie
z sigmą maiłem zawsze jakieś ale,
tamron od poczatku zawodowo
canona 17-55/f2.8 tez goraco polecam :cool:

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

tkosiada, z tym zoomem poniżej 50mm to pojechałeś. ZAWSZE warto mieć jeszcze 35L i to w szczególności na pełnej klatce.

tkosiada 
Rozmowny

widząc o jakie szkła pyta założyłem że nie jest jeszcze zainteresowany szkiełkiem za 4000 :lol:
stałka 35L to zawodowe szkło :!:

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

tkosiada napisał/a:
tałka 35L to zawodowe szkło :!:
zawodowe pod względem jakości obrazu i wykonania - zawodowo zarąbiste :)

ted 
Uczestnik

Wysłany: Pon 07 Lip, 2008   

mavierk napisał/a:
zawodowe pod względem jakości obrazu i wykonania - zawodowo zarąbiste

Może i jest zawodowe ale za 4kzł a ja pytam o 28 f/1.8 za 1.5 kzł czy ktoś go używa i może go polecić.

[ Dodano: Pon 07 Lip, 2008 21:39 ]
tkosiada napisał/a:
widząc o jakie szkła pyta założyłem że nie jest jeszcze zainteresowany szkiełkiem za 4000

Ty mnie zrozumiałeś chyba doskonale.
Potrzebuję std na cropa za 1.5 kzł i dlatego pytam właśnie o c 28 f/1.8

tkosiada 
Rozmowny

Wysłany: Pon 07 Lip, 2008   

tak jak napisałem
ja nie kupiłbym 28/f1.8, bo nawet 2.8 mnie nie satysfakcjonuje, nie mówiąc o większym otworze
50/f1.4 to super wybór
tylko zastanawiam sie po co ci taka stałka jęsli masz szeroki kąt :?:
ja używam stałki 50 w domu bez problemowo, w moich szkiełkach 2.8 jest w pełni uzywalne
a tobie brakuje bardzo dobrej f 4, 2.8, 2.0 ...
atakuj z 50/1.4 :cool:
pozdro

Odpowiedz do tematu