Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 21 Kwi, 2025 Jaka lornetka dla 9 latka ? ( prezent na I komunie)
W prezencie dla chrześniaka na I komunię chce kupić jakąś lornetkę do 700 zł do obserwacji terenu. Jestem kompletnie zielony w temacie i proszę o pomoc w wyborze. Bardziej się dla mnie liczy ostrość obrazu niż szerokie pole widzenia. Zauważyłem że nie ma wielkich różnic w wadze pomiędzy lornetkami o średnicy 30 mm a 40 mm tylko czy te 40 mm to nie będą za duże dla 9 latka ? Wstępnie zastanawiam się nad takimi modelami:
Dużo pozytywnych komentarzy bo pewnie jest dłużej na rynku od Nikonów P3 i P7. Ma ładny zielony kolor i znaczek jelenia więc chrześniakowi z wyglądu się bardziej spodoba niż czarna bo on lubi rzeczy w wojskowym/ myśliwskim stylu. Niestety nie ma wejścia na statyw
Lornetka Delta Optical One 8x32 https://allegro.pl/oferta/lornetka-delta-optical-one-8x32-16768942169
Ta już droższa od pozostałych ale jest zielona i nie ma dużego napisu Made in China jak w przypadku Nikonów. Wynika z opisu że ma wejście na statyw:
Po kolei:
1. W podanych przykładach są lornetki o powiększeniu 10x i 8x. Dla dziecka lepsze będzie 8x (8x30 lub 8x32 to dobry wybór, bo może być mała, lekka i z dużym polem widzenia)
2. Nie kupuj Prostaffa P3. Ma dużo gorsze od serii P7 powłoki (chyba w ogóle na niektórych powierzchniach nie ma) i daje dużo gorszy kontrast.
3. Nie kupuj DO One. To bardzo zgrabna, kompaktowa lornetka, ale na tym jej zalety się kończą. Optycznie jest słaba. Zdecydowanie nie polecam
4. Prostaff P7 i Diamondback HD to chyba przyzwoite lornetki w tej klasie i raczej podobne jakościowo.
Będą nieostre na brzegu pola widzenia, ale w tej cenie to nieuniknione. Gdybym jako dzieciak dostał taką lornetkę, to chyba bym zwariował z radości.
Wysłany: Wto 22 Kwi, 2025
Trzeba pamiętać, że jakość materiałów użytych do obudowy i mechaniki P7 jest zdecydowanie niższa niż do Vortexa. Gwarancja Vortexa jest VIP a P7 10 lat. Vortex jest zdecydowanie pewniejszą lornetką od P7, zwłaszcza pod względem mechaniki (pierścienie ostrości i dioptrii) i do tego ma zdecydowanie lepszą ergonomię, zwłaszcza dla dziecka. Optycznie podobne, ale P7 ma większe nieostrości brzegowe od Vortexa.
Jeszcze jedno, dla dziecka, to tylko lornetka max 8x32, jak napisał kol ryszardo.
Pawelski
Dwie kluczowe sprawy. Dowiedz się koniecznie (zdjęcie z linijką) jaki rozstaw źrenic ma dziecko. Musi mieścić się w zakresie ustawień lornetki, bo inaczej nie zejdą się obrazy z obu obiektywów i obserwacje będą bardzo niewygodne. Diamondback HD 8x32 ma od 55 mm, P7 8x30 od 56 mm. Mój 8-latek ma 60 mm, więc mógłby używać obu, ale starszy 9-latek właśnie ma tylko 53 mm - żadna z tych lornetek nie będzie dobra
Druga sprawa, jeśli dziecko obserwuje w okularach, to parametr zwany odstęp źrenicy mu być przynajmniej 15 mm, tutaj obie spełniają ten warunek.
Parametry to moim zdaniem maksimum 8x32 - większe powiększenie będzie dla dziecka zbyt niestabilne, a większa apertura to za duża masa. Pół kilo dla dziecka bym nie przekraczał.
Rozstaw źrenic ma 61 mm i nie nosi okularów. Czyli do wyboru zostały dwie lornetki. Bardzo dziękuję za pomoc. Jeszcze ostatnie pytanie. Znalazłem Vortexa o powiększeniu 8 i średnicy 28mm cena sporo niższa niż w przypadku Vortexa 10x32 i 8x32 https://allegro.pl/oferta/lornetka-vortex-diamondback-hd-8x28-12454683757
Czy te kilka mm różnicy w wymiarach obiektywów to duży wpływ na wielkość pola widzenia ?
Ten Vortex 28 mm ma o wiele mniejsze pole widzenia i nie warto go brac dla zaoszczędzenia kilkudziesięciu gramów.
Gdyby miała być wyraźnie lżejsza (ok 300 g) to porządna 8x25, ale dobre (godne polecenia dla dziecka) maluchy są wyraźnie droższe.
@Pawelski: z wyżej wymienionych mam Vortexa Diamondback HD 8x32 i powiem krótko: jestem bardzo zadowolony. Jeżeli możesz się sprężyć i odżałować na niego te 800 parę złotych, to szczerze polecam. MZ dzieciak będzie zachwycony!
Vortex DB HD 8x32
Ps: ja za swojego płaciłem ok. 1100 PLN, więc ta cena jest raczej okazyjna! Jeżeli naprawdę chcesz zrobić dzieciakowi radość a nie tylko odfajkować sztukę dla sztuki, to śmiało bierz go
Wysłany: Wto 22 Kwi, 2025
Pawelski...Tak na koniec, gwoli wyjaśnienia, Vortex 8x28 jest najsłabszą optycznie lornetką Vortexa, obok Triumpha 10x42, więc jego zakup byłby raczej niewypałem. Gabarytowo jest taki sam jak 8x32.
Vortex 8x32, w obecnej cenie (Beafoto 829 zł), jest naprawdę wart zakupu i tak jak napisałeś, do koperty dasz mniej ale będziesz miał satysfakcję, że nie podarowałeś dziecku prezentu w postaci jakiegoś chłamu lornetkowego .
Wysłany: Sro 23 Kwi, 2025
Lornetka to nie zawsze trafiony prezent. Mamy świat w którym rządzą smartfony i tablety. Oczywiście polecam lornetkę i rozbudzanie zainteresowania światem. Warto jeszcze zerknąć na Pentaxa Papilio 6,5x21 z funkcją "mikroskopu". Dla 9-cio latka mniejsze powiększenie będzie bardziej komfortowe. Mam w domu takiego "ancymona" - lornetki traktuje jeszcze jak zabawki. Myślę, że z takiego Pentaxa miałby więcej frajdy niż ma z całego arsenału moich lornetkę 8x plus... no ale nie ma komunii więc nie inwestuję
Warto jeszcze zerknąć na Pentaxa Papilio 6,5x21 z funkcją "mikroskopu". Dla 9-cio latka mniejsze powiększenie będzie bardziej komfortowe.
Zapomnieliśmy o Pentaxie… jednak ten Vortex ma granicę bliskiego ostrzenia 1.40m (wynik testu optycznych) co stawia go tu na wysokiej - może nawet na pierwszej? pozycji wśród lornetek niewyspecjalizowanych do makro.
Wysłany: Czw 24 Kwi, 2025
Vortex jest ok... ale pamiętajmy, że nie każdy prezent bywa trafiony. Dzieci najbardziej lubią patrzeć w drugą stronę lornetki gdzie obraz zabawnie się oddala. Przerobiłem to na sobie a potem na moich dzieciach. Jeżeli prezent będzie trafiony to strzał w dziesiątkę bo szkoda byłoby wydać prawie "tysiaka" gdyby miała trafić do skrzyni z zabawkami. Makro z wysokości 1,4 m - pewnie musiałby chłopak stać na podwyższeniu. To raczej się nie sprawdzi. Oczywiście jest pytanie czy komuś to potrzebne choć dzieci lubią oglądać robaczki.
https://www.amazon.pl/Pen...B00SKO4A8Q?th=1
Ostatnio zmieniony przez Abs Czw 24 Kwi, 2025, w całości zmieniany 1 raz
Dzieci najbardziej lubią patrzeć w drugą stronę lornetki gdzie obraz zabawnie się oddala. Przerobiłem to na sobie a potem na moich dzieciach.
Właśnie sobie spojrzałem od drugiej mańki przez M7 10x30…WOW! Obraz- żyleta! Fokuser do niczego niepotrzebny, fenomenalna głębia ostrości!...szkoda, że od pierwszej mańki tak to nie działa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12