Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon, Nikon a moze Sigma?
Autor Wiadomość
arthuro 
Uczestnik

Wysłany: Nie 15 Cze, 2008   Canon, Nikon a moze Sigma?

Witam serdecznie
Proszę Was o pomoc w wyborze lustrzanki. Zaczne od tego ze chciałbym podpiac pod body zooma o zakresie 18-200 (już slysze krytyke), ale chce mieć jeden ale za to bardzo uniwersalny obiektyw (ewentualnie 18-125). Mam do wydania 3000zl, jestem fotografem amatorem od kilku lat, a zdjęcia jakie robie to przede wszystkim zdjęcia rodzinne (rodzina nad morzem, w parku, w domu itp.). A oto moje typy aczkolwiek jestem otwarty na inne propozycje:
Nikon D80 + Sigma 18-200 DC ok 3000zl
Canon 400D + Sigma 18-200 DC ok 2600zl (Sigma 18-200 DC OS HSM ok. 3000zl)
Canon 450D + Sigma 18-200 DC ok. 3000 zl
i najbardziej mnie frapujacy Sigma SD14 + Sigma 18-200 DC OS ok. 2500zl
Jeżeli mój post się powtórzył to bardzo przepraszam, ale malo jest porównań C lub N do Sigmy SD 14 cena bardzo podobna, a z tego co czytałem jest to bardzo fajny aparat (ale czy nadający się dla amatora?).

Reklama

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

Wysłany: Nie 15 Cze, 2008   

co do sigmy to musisz liczyc sie z tym ze ma matrycę ok 4.6Mpx czyli troszke mała. większe rozdzielczosci są interpolowane. a co do obiektywu to koledzy z forum pewnie odradzą ten obiektyw głównie ze wzgledu na słabe światło i nienajlepszą jakość obrazu powyzej 50mm czy ostatecznie 100

arthuro 
Uczestnik

Wysłany: Pon 16 Cze, 2008   

jezeli chodzi o 4,6 mpx w SD14 to to mnie nie martwi, glownie robie dobitki 10x15 rzadko wieksze, duzym plusem (jak dla mnie) jest gwarancja na 3 lata, a jezeli chodzi o obiektyw to spodziewalem sie kiepskiej opinii, ale kiedys focilem Nikonem F50 i mialem podpiety obiektyw tamrona 28-200 i bylam bardzo zadowolon, a moze zdecydowac sie na Sigme 18-125 po przeliczeniu da prawie 200 a to mi wystarczy moze ten obiektyw w calej rozpietosci ogniskowej prezentuje sie lepiej od 18-200?

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

proponuje przeczytać
http://optyczne.pl/11.1-T..._DC_ASP_IF.html
zwłaszcza podsumowanie
skoro robisz odbitki głównie 10x15 to moze warto zainteresować się zaawansowanym kompaktem...?

arthuro 
Uczestnik

test czytalem, ale czytalem takze test, a przede wszystkim opinie uzytkownikow (amatorow do ktorych i ja sie zaliczam) Sigmy 18-200 i sa bardzo pochlebne, mysle ze dla mnie bedzie on najlepszy, zreszta ten obiektyw zostal zaprojektowany dla takiego klienta jak ja i jezeli chodzi o szkielko to juz raczej sprawa przesadzona tylko z ktorym body?

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

a poza tym obiektywem masz zamiar rozbudowywac dalej swoja szklarnie? czy zostac przy body + super-zoom?

arthuro 
Uczestnik

na pewno w najblizszej przyszlosci nie dokupie innego szkielka, dlatego chcialbym miec na start dosc duzy zakres ogniskowej.
dzieki Ostegolectric za cierpliwosc od mnie :wink:

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

Wysłany: Wto 17 Cze, 2008   

Cierpliwość to moje drugie imię :mrgreen: a co do body... skoro zamierzasz wywoływać głownie odbitki 10x15 to puszka nie ma większego znaczenia. Każda da zadowalający efekt w takim wypadku. ja bym jednak skłaniał się w kierunku Canona 450d. jest nowszy od nikona D80 i z tego co wiem bardzo chwalony przez użytkowników. Najlepiej weż to, co bedzie Ci sie najwygodniej trzymało. :wink:

k1caj_ns 
Optyczny

No ja podobnie jak kolega . Musisz sobie spróbować co Ci się najlepiej trzyma :razz: Canon 450D to na prawdę fajna puszka na początek i jesli nie chcesz lecieć od razu w drogie i ciężkie szkła to jego waga nie będzie Ci przeszkadzała ,a wręcz przeciwnie.(Dla uszczypliwych) Nie piszę tego dlatego ,że w opisie mam ,że sprzedaję 450D :oops:

arthuro 
Uczestnik

dzieki za podpowiedzi w kierunku Canona 450D, w sumie z moich propozycji trzymalem w reku tylko C 400D i srednie wrazenie (mam duze rece), juz niedlugo urlop w kraju wiec czym predzej do sklepu foto macac pozostale puszki :mrgreen: a co do formatu zdjec to czasami zdarza sie A4 :wink:

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

Jeśli chcesz "czuć" sprzęt w rękach to oczywiście Nikon D80 lub... Pentax K10d. Solidne konstrukcje :wink:

arthuro 
Uczestnik

Wysłany: Sro 18 Cze, 2008   

tak chce wiedziec ze trzymam aparat, a z tego co czytalem na forum Nikon D80 jest lepszy jezeli chodzi o ergonomie od Canona 400D (nie wiem jak ma sie sprawa z 450D ponoc jest lepszy od poprzednika). no coz pomacamy zobaczymy i trzeba bedzie podjac decyzje, a to juz za trzy tygodnie :wink:

Paweł_G 
Maniak

Wysłany: Sro 18 Cze, 2008   

Chcesz super ergonomiczny aparat to kup Nikona D200/D300, chcesz mieć nieźle leżący w ręku pieruńsko szybki aparat w dobrej cenie kup Canona 40D, jeśli nie masz kasy na ten model to z 30D będziesz też bardzo zadowolony. Tak naprawdę i ergonomia tych aparatów po jakimś czasie zaczyna być kiepska (jeśli używasz ciężkich szkieł i lampy błyskowej) więc wiele osób i tak dokupuje gripa, np ja obecnie się rozglądam.

arthuro 
Uczestnik

Wysłany: Czw 19 Cze, 2008   

witaj Paweł_G dzieki wielkie za podpowiedz musze zwrocic uwage na Canona 30D musze dodac go do listy puszek ktorymi musze sie zainteresowac, pomacac i dopiero podjac decyzje, a koles mial i sobie chwalil

[ Dodano: Sro 25 Cze, 2008 18:14 ]
po wielu namysłach, nocach spedzonych na forum, analizie testow decyzja zostala podjeta a mianowicie Canon 400D + Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM + grip. sprzet juz zamowiony bedzie w piatek :lol: :lol: :lol: dziekuje wszystkim za pomoc

grzkac 
Nowy

Wysłany: Pią 27 Cze, 2008   

Witam,

To mój debiut na forum, chcę dobrać zestawik w porównaniu korzysci-cena.
Robię zdjęcia amatorsko, turystyczne. Naczytałem sie o D300, no i to fajne jest lecz problem robi się ze szkłem. Testy szkła, które przeczytałem, nie pomagają mi w wyborze, a dobór nie odpowiedniego szkła spowoduje niewykorzystywanie możliwości body.
Bardzo dobre noty szkła dostał Olympus Zuiko Digital ED 12-60 mm f/2.8-4.0 SWD - czy można dostać coś podobnego tej jakości do D300?

Odpowiedz do tematu