Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Na podstawie czego mamy Ci doradzić? Napisz co chcesz fotografować chociaż albo jaki masz budżet i tak jak pisze MC poczytaj trochę bo podobnych wątków było już kilka.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Raczej nie będe się zajmował profesjonalnie fotografowaniem, jednak chciałbym mieć już coś na lata, i uzyskac bdb jakość zdjęć
Fotografować będę pewnie wszystko i wszedzie jak tylko będe miał troche wolnego czasu.
Wiem że Canon ma teraz promocje -215 zł , i to mnie skusiło oplmpus troszke za drogi ale jeżeli będzie lepszy to czemu nie, no i alternatywa D40VR i D60, sam nie wiem.
Jak narazie chciałbym się zamknąć w jakiś 2000 zł , w zależności od konfiguracji, kupić teraz z jakimś obiektywem np. D40, lub kupić canona i za pół roku jakiś obiektyw, jak wyglądają ceny akcesoriów do tych modeli , mam na myśli obiektywy i jak to jest z tymi obiektywami sigmy można w to spokojnie inwestować ?
D40 sobie podaruj. Lepszy bedzie A200.
Jesli chcesz zostac przy tym co kupisz, to najlepszy bedzie moim zdaniem E-510 z dualkitem. Jesli chcesz sie rozwinac, to bierz 400D, ale tutaj jest problem z kitem oraz z obiektywami Sigma.
Jesli chcesz zostac przy tym co kupisz, to najlepszy bedzie moim zdaniem E-510 z dualkitem. Jesli chcesz sie rozwinac, to bierz 400D, ale tutaj jest problem z kitem oraz z obiektywami Sigma.
Czyli mam skreślić Nikona D40 i Nikona D60 ?
A coś więcej na temat Alpha 200? dalaczego akurat on ?
1. Ja bym Nikona D40 i D60 skreslil. Nie maja wbudowanego silnika AF, a co za tym idzie, na wielu obiektywach autofocus nie bedzie chodzil.
2. A200 - bo dla osoby poczatkujacej jest niezly i przede wszystkim tani. Ja oczywiscie wiem, ze system Alfa ma braki, ale to w sumie kwestia czasu, a poza tym amator ograniczony funduszami i tak nie potrzebuje profesjonalnych obiektywow za kilka tysiecy. Poczytaj jego recenzje i wez pod uwage, ze sam korpus kupisz juz za niecale 1200zl.
3. E-510 w dualu kupisz za mniej niz 2000zl. Jego polecam bo w kicie ma najbardziej przyzwoite obiektywy.
4. Canon i Sigma = czesto problemy z ustawieniem ostrosci. Co prawda serwis Sigma reguluje obiektyw pod konkretny korpus za darmo w ramach gwarancji, ale wiaze sie to z wysylka do nich i czekaniem na wykonanie uslugi.
Czyli mam skreślić Nikona D40 i Nikona D60 ?
A coś więcej na temat Alpha 200? dalaczego akurat on ?
Canon problemy - zresztą nie tylko Canon i nie koniecznie Canon + Sigma. Chodzi o bardzo często występującą wadę na poziomie body-obiektyw, czyli ostrzenie przed lub za obiektem, przez co zdjęcie wydaje się zamazane, bo ostrość jest ustawiona nie tam gdzie chcemy. Jest to co prawda dość łatwe do skorygowania - albo w serwisie albo w niektórych body np d300 czy bodajże któryś z Pentaxów coś takiego ma.
Oba maja stabilizacje w body, co czesto jest istotne dla amatora. Sa dosyc latwe w obsludze. Jesli nie bedziesz robil zdjec w trudnych warunkach (ciemno), to oba aparaty dadza Ci duzo radosci.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11