Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 09 Sty, 2009 Nikon D90 vs Canon 450D,40D
Witam chce zakupic sobie pierwsza lustrzanke moj wybor waha sie miedzy nikon d90 z obiektywem tamron 17-50 2.8 lub canon 40d z obiektywem 18-55 is kitowym i canona 450d z obiektywem EF-S 17-55 f/2.8 ktore zestawy byscie mi polecili?? Albo cos zmienili??
pawelus, ja bym wziął nikona (a jestem canonierem), po ostatnich posunięciach canona nikon wydaje się bardziej rozsądnym wyjściem, ale warto było by pójść do sklepu i pobawić się wszystkimi aparatami celem sprawdzenia jak pasuje Tobie ergonomia każdego z tych aparatów.
pawelus, napisz, ile pieniędzy masz na zakup lustrzanki i co głównie będziesz fotografował. Według mnie powinieneś kupić D90. Myślę jednak, że wystarczyłby Nikkor'owski kit 18-105 VR. Sam niedługo planuję zakup swojej pierwszej lustrzanki i wybór padł właśnie na taki zestaw (patrz mój podpis).
właśnie przeczytalem test tej sigmy 17-70 f/2.8-4.5 no musze powiedziec ze nie jest taka zła. Narazie przymierzam sie do fotografowania przyrody,ludzi, i jakies male imprezy, takze beda tez ciemne miejsca wiec pasuje mi jasny obiektyw
Mnie do Nikona D90 przekonuje przede wszystkim wyświetlacz. Cacnon vga ma dopiero w 50D. A to już ciut drożej. Poza tym faktycznie, przejdź się i potrzymaj w ręce. Poużywaj. Bo a nuż należysz do tych dziwaków którzy rozmieszczenie przycisków na korpusie Canona będą uważali za intuicyjne :]
novy, implikujesz iż to aparat robi zdjęcia a nie fotograf wolę ciekawe zdjęcie, które jest mniej ostre, niż słabe zdjęcie ale za to z mega ostrością. poza tym Cwanon wręcz uwielbia zdzierać kasę z klientów na rzeczach, które są standardem u nikona i dostaje się je razem z aparatem, nie wierzysz weźmy takie 5D mk2 kosztujące 8000pln i porównajmy je z D90 za mniej niż połowę tej ceny
5d mk2 8000pln + matówka EG-D 400pln (standard w nikonie 0pln) + wyzwalacz bezprzewodowy ST-E2 700pln (standard w nikonie 0pln) + wyzwalacz czasowy TC-80N3 450pln (funkcja w korpusie 0pln) + najtańsza lampa z TTL jako fill-in flash 600pln (standard w nikonie 0pln)
wystarczy przyjrzeć się ile dostajemy "gratis" kupując nikona, że nie wspomnę o tym jaką przepaść dzieli AF, system pomiaru światła i błysku canona i nikona.
weźmy takie 5D mk2 kosztujące 8000pln i porównajmy je z D90 za mniej niż połowę tej ceny.
Nie porównywałbym solidnego FF do plastikowego DX. Jedynym, co je łączy jest to, że kręcą filmy
A w ogóle to do czego tu dochodzi ? Ja nikoniarz muszę bronić Canona przed krytyką canoniarza?
AQQ, porównanie 40D czy 50D z D90 zakończyło by się anihilacją Cwanona.
ps. bo ja jestem takim cichym nikoniarzem , tylko jak wybierałem system w 1998 to nikon winszował sobie takie kwoty za obiektywy, że nie było mnie po prostu stać na niego
novy, implikujesz iż to aparat robi zdjęcia a nie fotograf wolę ciekawe zdjęcie, które jest mniej ostre, niż słabe zdjęcie ale za to z mega ostrością
Porównujemy zestawy zaproponowane przez autora wątku a nie umiejętności fotografa. Pomijając kwestię Canon czy Nikon moim zdaniem Canon 17-55 jest o niebo lepszym wyborem niż Tamron 17-50.
piotrmkg napisał/a:
5d mk2 8000pln + matówka EG-D 400pln (standard w nikonie 0pln) + wyzwalacz bezprzewodowy ST-E2 700pln (standard w nikonie 0pln) + wyzwalacz czasowy TC-80N3 450pln (funkcja w korpusie 0pln) + najtańsza lampa z TTL jako fill-in flash 600pln (standard w nikonie 0pln)
Spokojnie, my tu mówimy o pierwszej lustrzance dla amatora, dla niego będzie się pewnie bardziej liczyć fakt że Nikon D90 jak na razie nie radzi sobie z balansem bieli.
Canon 40D jest tu chyba poważniejszą propozycją niż jakiś amatorski plastikowy D90, ponadto 40D jest tańszy.
Canon 40D jest tu chyba poważniejszą propozycją niż jakiś amatorski plastikowy D90
było coś takiego jak Eos 5 w czasach analogowych, wszyscy mówili że jest mega plastikowy a jak się okazywało jego wytrzymałość była nie mniejsza niż konstrukcji metalowych
novy napisał/a:
Nikon D90 jak na razie nie radzi sobie z balansem bieli.
problem raczej wydumany w dobie fotografowania w RAW (NEF w przypadku Nikona) i możliwości poźniejszej korekcji balansu bieli
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12