Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Olympus 8x40S, Aculon 8x42 czy może coś innego?
Autor Wiadomość
Kamilekkk 
Nowy

Wysłany: Nie 28 Wrz, 2025   Olympus 8x40S, Aculon 8x42 czy może coś innego?

Dzień dobry, witam wszystkich !
Bardzo proszę o pomoc znawców tematu. Szukam niedrogiej lornetki typu 8x 40/42 ewentualnie 32 w kwocie 400-500 zł. Najbardziej na tą chwilę podoba mi się ten Olympus, da się go dostać nawet za niecałe 400. A może warto skierować zainteresowanie na inny model nie zwiększając zbyt budżetu ?

Reklama

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Wysłany: Nie 28 Wrz, 2025   

Kamilekkk, za 400-500 zł bez problemu kupisz lepszą lornetkę ale na Aliexpress . Svbony sv 202ed 8x32 to przy promocjach które często się tam pojawiają to koszt ok 380-390 zł . Porro Canis ... 8x32 ( to samo co Levenhuk Sherman pro ) można przy dobrych wiatrach wyrwać za nie całe 260 zł . Oczywiście wszystko z darmową wysyłką do PL . Tych wynalazków na pryzmatach BK7 co wymieniłeś raczej nie brał bym pod uwagę . Jak chcesz kupować w Polsce to zdecydowanie warto dopłacić do Delta Forest II 8x42 choć za tą cenę co teraz sprzedają , to w Chinach już można wyrwać SVbony 205 ed 8x42.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Kot72, czemu piszesz o wynalazkach na BK-7, skoro seria Nikon Aculon 211 ma pryzmaty ze szkła BaK-4?

Lech149 
Rozmowny

To czy SVbony Jest lepszy od Delta Forest II ?

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

ryszardo, miałem na myśli tego Olympusa który autorowi najbardziej się podobał .

Kamilekkk 
Nowy

Nie mam jakoś przekonania do kupowania na Ali rzeczy za 400-500 czy wiecej. Jak mi za np rok coś się tam zepsuje to przecież to jest praktycznie bez gwarancji.

Kamilekkk 
Nowy

Z 8x32 wpadł mi w oko jeszcze delta one. Minimalnie ponad budżet ale za to bardzo poręczna.

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Kamilekkk, to już jak uważasz . Lornetki , tak same z siebie , raczej rzadko się psują a ceny w Chinach jednak sporo niższe .
Lech149, SV 205 ED jest leszy od Foresta II

Jan55 
Optyczny
amator

Kamilekkk...Delta One 8z32 to lornetka przeciętna optycznie, ale jeżeli trafisz za ciut więcej niz 500 zł to sobie kup bo tyle można za nią jeszcze dać. Najlepiej jak byś dołożył troszkę więcej i pomyślał o zakupie Delty Forest II 8x42, która jest lepsza od DOne.
SVBony 202 ED 8x42 są w "Teleskopach.pl" za 599 zł, więc w polskim sklepie i z gwarancją 2 lata.
Są jeszcze lornetki Focus Observer HD 8x42 w Teleskopach za 559 zł. Całkiem niezła, optycznie, lornetka, albo Fokus Observer HD 8x34 za 549 zł w Lanius Books.
Fokusy mają mniejsze pola (7*) od Delty Forest (8*) i SV Bony ED 202. Warto się nad nimi zastanowić.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Kamilekkk napisał/a:
Z 8x32 wpadł mi w oko jeszcze delta one. Minimalnie ponad budżet ale za to bardzo poręczna.

Przez tę lornetkę patrzyłem raz i zrobiła na mnie bardzo kiepskie wrażenie. Przymierzam się do ponownego testu, bo może tam coś nie poszło, ale na chwilę obecną nie mogę jej polecić. Sztuka, którą miałem w rękach miała wybitnie słaby kontrast i obraz był zwyczajnie mydlany.

Jan55 
Optyczny
amator

Kot72 napisał..." to już jak uważasz . Lornetki , tak same z siebie , raczej rzadko się psują a ceny w Chinach jednak sporo niższe .
SV 205 ED jest leszy od Foresta II".

Tak, lornetki same od siebie się nie psują, ale przy zakupach typu Alliexpres czy Amazon, trzeba mieć na uwadze, że trzeba trafić na dobry, nowy egzemplarz, co nie jest takie proste, jak zakup w polskim sklepie, z możliwością szybkiego zwrotu i ewentualną gwarancją 2 lata.
Czy SV 205 jest lepszy od Delty Forest, to też nie wiadomo, bo zachwyty nad lornetkami SVBony, na forach zanikły, nikt już o nich nie pisze i nie poleca. Na OLX, w ostatnim czasie, było kilka do sprzedania, nowych i nie używanych, zakupionych na Alli, więc o czymś to świadczy. Nie każdy jest ryzykantem, nawet za te 200 czy 500 zł :wink: .

Jan55 
Optyczny
amator

ryszardo...Masz rację. DOne 8x32 to nie jest jakiś "cud" optyczny, zwłaszcza za obecną cenę, ale jak się trafi dobry egzemplarz, to nie jest źle. Kilka lat temu, porównywałem ją, przed zakupem, z Vortexem 8x32 i różnica optyczna, na korzyść Vortexa, była znacząca, no ale cena też. Kupiłem Vortexa :grin: .
Być może, w obecnych czasach, jakość optyczna i mechaniczna Delt One uległa poprawie, co kilka lat temu było wadą tych lornetek :wink: , ale sam, raczej zastanowiłbym się nad jej zakupem, myśląc nad dołożeniem kasy i zakupem czegoś lepszego, ale nie drenującego kieszeń :smile: , jak chce kol.Kamilekkk.
.

Kamilekkk 
Nowy

Jan55 napisał/a:
Kamilekkk...Delta One 8z32 to lornetka przeciętna optycznie, ale jeżeli trafisz za ciut więcej niz 500 zł to sobie kup bo tyle można za nią jeszcze dać. Najlepiej jak byś dołożył troszkę więcej i pomyślał o zakupie Delty Forest II 8x42, która jest lepsza od DOne.
SVBony 202 ED 8x42 są w "Teleskopach.pl" za 599 zł, więc w polskim sklepie i z gwarancją 2 lata.
Są jeszcze lornetki Focus Observer HD 8x42 w Teleskopach za 559 zł. Całkiem niezła, optycznie, lornetka, albo Fokus Observer HD 8x34 za 549 zł w Lanius Books.
Fokusy mają mniejsze pola (7*) od Delty Forest (8*) i SV Bony ED 202. Warto się nad nimi zastanowić.

https://www.cyfrowe.pl/lo...NBoC-kwQAvD_BwE czy chodzi o ten model ?

Kot72 
Entuzjasta
Kot72

Jan55, ja wiem że jest lepsza bo już sobie porównałem :wink: SV 205 jest zgrabniejsza , lżejsza , zdecydowanie lepszy kontrast i kolory i jasność . AC widoczna poza osią ale mniejsza niż w Foreście . Zdecydowanie lepsza praca pod światło i w nocy przy wielu źródłach światła jak latarnie . Spajków brak . Acha , pokrętło focusera jak i dioptrii ( które chodzi po kliku co 1/3 ) jest metalowe . Bardzo wygodne muszle oczne , jakby żywcem skopiowane ze starszego Vipera hd ( MIJ ) Minus jak dla mnie to jednak zbyt szybki mechanizm ustawienia ostrości . Trzeba bardzo delikatnie kręcić . Ponieważ zapłaciłem troszkę mniej niż najniższa cena Foresta II to uważam SV 205 za lepszą lornetkę .

Jan55 
Optyczny
amator

Kamilekkk...Tak, to ten model.

Odpowiedz do tematu