Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Poziom astygmatyzmu w naszych lornetkach
Autor Wiadomość
Kot72 
Maniak
Kot72

Wysłany: Pon 20 Paź, 2025   Poziom astygmatyzmu w naszych lornetkach

Zakładam nowy temat aby nie zanieczyszczać innych . Mamy coraz to dłuższe i ciemniejsze noce co powoduje że chętniej zerkamy na gwiazdy . Wiele modeli posiadanych przez nas lornetek nie zostało przetestowanych i pewnie nigdy nie będzie ... Generalnie interesuje mnie punktowość jasnych gwiazd w lornetkach . Z posiadanych przeze mnie lornetek to ładne , punktowe gwiazdy mam w serii GPO/GECO , APM MS 6,5X32 , Delta Forest II 8X42 , Vortex Viper HD 10X42 . Gorzej jest w Nikon P7 8X30 I SVbony sv 205 8x42 . Nie jest to wyraźne iskrzenie ale jednak wizualnie jest gorzej od lornetek wyżej . Tak pomiędzy umieścił bym Newcona 10x50 ( BA8 ) . Sprawdźcie proszę wasze lornetki i podzielcie się wrażeniami .

Reklama

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Pon 20 Paź, 2025   

U mnie, najlepiej, 5 pkt w mojej punktacji, jest w CLCB 8x30, GPO 8x32/42, M7 10x30 i Legend M 8x42 :mrgreen: . Troszkę słabiej, tak na 5- lub, jak kto woli, 4+ pkt, jest w Kowa 6,5x32 i 10x42, M7 8x30, Viking Kestrel ED 8x42 i M5 12x42. W 90% czasu, patrzenia na gwiazdy z domu, używam Kowę BD II 10x42 a na wyjazdy zabieram M7 10x30 i CLCB 8x30 i GPO 8x32 :wink: .
Ostatnio zmieniony przez Jan55 Pon 20 Paź, 2025, w całości zmieniany 1 raz  

Kot72 
Maniak
Kot72

Jan55, Swarek dostał dość wysoką ocenę w teście . Czy widzisz jakieś różnice pomiędzy GPO a SW ? Trochę niepokojące że w M7 nie ma takiej korekcji astygmatyzmu jak GPO .

Jan55 
Optyczny
amator

Kot72 Tak, jest różnica między nimi ale niewielka, na korzyść CLCB, więc tutaj powinienem był dać CLCB, jakby 5 z małym +, ale ponieważ nie jest to różnica bardzo znacząca to dałem po równo 5 pkt :grin: .
Co do M7 8x30 to nie jest tak żle :wink: , ale troszkę słabiej niż w M7 10x30.

Kot72 
Maniak
Kot72

Jan55, Może spróbujmy posługiwać się skalą 10pkt jak w teście . SW 8,6/10 , Delta Forest II 8X42 8,1/10 w/g wyników testu . GPO ocenił bym porównywalnie lub troszkę lepiej niż Foresta . Myślę że 8,2-8,3 było by uczciwie .

Jan55 
Optyczny
amator

Kot72 napisał..." GPO ocenił bym porównywalnie lub troszkę lepiej niż Foresta . Myślę że 8,2-8,3 było by uczciwie ."

OK. W sakli 10 pkt, jak najbardziej, dla GPO 8,2/10 pkt. Pozostałe moje lornetki to około 7,5-8/10 pkt.

Kot72 
Maniak
Kot72

Dziś , o ile warunki pozwolą sprawdzę jeszcze EII vis Geco/GPO . EII w teście uzyskał 8,7 . Ciekawe czy dostrzegę różnicę :roll:

Kot72 
Maniak
Kot72

Wyprowadziłem EII na spacer :mrgreen: Powiem szczerze , w porównaniu z Geco/GPO 8x42 nie zauważyłem znaczących różnic . Obserwowałem gwiazdy oraz światła główne nabierających wysokości samolotów . Punkty świetlne były zwarte , gwiazdy punktowe . Żadna z tych lornetek nie generowała wyraźnej przewagi nad drugą .

_Tomek_ 
Optyczny

Kot72, przy okazji oglądania komety przejrzałem wszystkie moje lornetki pod kątem punktowości gwiazd.

Najlepiej i podobnie do siebie wypadły Banner Cloudy 6x32 i 8x42 oraz Genesis 10.5x44.

Nieco gorzej - Zeiss Terra 8x25 oraz stary Zeiss 6x20B. Tak też z grubsza punktowała Kowa BD II 8x42, której już nie mam, ale pamiętam porównanie.

Bardzo słabiutko klasyk, Zeiss 8x30 Oberkochen.

Kot72 napisał/a:
APM MS 6,5X32

Którą masz wersję, IF czy CF? Mógłbyś coś więcej napisać o tej lornetce, główne wady i zalety?

Kot72 
Maniak
Kot72

_Tomek_, mam wersję IF . Wrażenia opisałem w temacie . Tak w skrócie to główną wadą to długie , czarne i gumowe muszle które latem , przy ostrym słońcu potrafią mocno i szybko się nagrzać i wręcz parzyć . Obraz pod kątem nasycenia i kontrastu jest podobny do EII , kolorystyka raczej neutralna z lekko ciepłą tonacją . AC jest praktycznie niewidoczna w centrum . Księżyc w pełni bez widocznych obwódek . Na brzegu raczej mała . Ostrość w dzień ok 75-80 % . Pole , wiadomo , nie jest płaskie . Astygmatyzm na dobrym poziomie . Gwiazdy punktowe . Jak będzie jakieś zimowe spotkanko to zabiorę i sobie obejrzysz po swojemu .

Odpowiedz do tematu