Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 24 Sty, 2026 Luneta do birdwatchingu - upgrade
Hej,
zastanawiam sie nad zmianą lunety do birdwatchingu. Od 10 lat używam Ecotone Kamakura SP - 80 i chcialoby sie w końcu czegoś lepszego optycznie. Czy do kwoty około 5000 zl znajdzie się cos sensownego? Biorę pod uwagę zarówno sprzęt nowy jak i używany.
Dodatkowo donlunety mam:
Ecotone Okular 20-60x
Ecotone Okular WA 30x
Manfrotto STATYW 190X3 (bez głowicy)
Manfrotto Głowica MN128 z płytką
Może nie poradzę bezpośrednio co do lunety, ale w budżecie 5000zł można już dorwać układy APO które potrafią być ciężkie (domyślam się że celujesz w kaliber ok. 85mm), a co tego przydałaby się już lepsza głowica.
Celowałbym w głowicę z płytką już 90mm - chociaż to tworzy kontrę jeżeli potrzebujesz sprzętu kompaktowego, z większą głowicą już trzeba niestety rozkręcać głowicę od statywu jeżeli chce się ją nosić w plecaku czy pokrowcu.
Osobiście miałem na własność łącznie 4 lunety, ale finalnie skończyłem z 2:
-SvBony 410 - 56mm (używam z monopadem + lżejsza głowica video z płytką 70mm)
-SvBony 401 - 100mm (używam ze statywem + cięższa głowica video z płytką 120mm) + okulary Morpheus'za
Na chwilę obecną jestem mega zadowolony i moje potrzeby "lunetowe" są zaspokojone.
Oba zestawy optyka+statywy+głowice (bez okularów) mnie kosztowały ~4500zł. Ty zapewne chcesz jeden uniwersalny i wypośrodkowany, więc możesz poszaleć.
micropoint, musisz określić powód chęci zmiany . W czym Cię ograniczała poprzednia luneta , co chcesz więcej uzyskać , jakie parametry chcesz poprawić ?
... acha , MN 128 kompletnie nie nadaje się do lunety . To głowica w profilu C . każde stuknięcie powoduje że robi się kamerton Statyw 190 jest też trochę zbyt delikatny . Wiem , bo przesiadłem się ze 190 na MT055 .
Hej, dzięki za odpowiedzi. Taki zestaw brałem 10 lat temu ponieważ znałem się słabo na temacie Wygląda na to, że statyw i głowicę też muszę zmienić
Nie mam chyba konkretnych wymagań co do określonych parametrów. Fajnie gdyby lepiej dawała sobie radę w warunkach gorszego oświetlenia (zmierzch). Raz miałem okazję porównać moją lunetę z jakimś swarkiem podczas toków dubeltów nad Biebrzą. Po zmierzchu ja już nic nie mogłem dostrzec podczas gdy w swarku wszystko elegancko było widoczne. Może coś na szkłach ED dla lepszego kontrastu. W aktualnej lunecie odpowiada mi możliwość zmiany okularu. Bardzo lubię ten stałoogniskowy. Z kolei okular zoom tylko na małych powiększeniach jest akceptowalny. Przy większych obraz bardzo degraduje. Zakładam, że w lunetach z wyższej półki okulary zoom są dużo lepsze. Lunetę będę wykorzystywać właściwie wyłącznie do obserwacji ptaków. Często przemieszczam się z lunetą na większe odległości więc waga całego zestawu także nie jest bez znaczenia.
Jeszcze jedno. Przez lornetkę obserwuję w okularach korekcyjnych. Przez aktualną lunetę da się tylko obserwować bez okularów więc przyzwoity ER okularu byłby wskazany.
micropoint, przede wszystkim statyw i głowica do wymiany . To co masz nadaje się do aparatu foto ale już nie bardzo do lunety . Jasność lunety to kwestia wielkości obiektywu , długości ogniskowej , okularu powiększającego co finalnie przekłada się na wielkość źrenicy wyjściowej . Do tego dochodzi jakość szkła , powłok , ogólnego wyczernienia lunety . Jak zauważyłeś SW dawał lepszy i jaśniejszy obraz podczas gdy przez swoją lunetę już mało widziałeś . Jeśli dużo chodzisz z lunetą to chyba w 100 mm nie ma sensu się pakować . Myślę że 85 mm to max . Ogniskowa ok 400 mm . Większość lunet w cenie pow 1500 pln ma już szkło ed w obiektywie . Poszukaj lunety z możliwością wymiany okularów w standardzie 1,25 cala . Do wyboru jest kupa okularów gdzie dobierzesz do ulubionego powiększenia i z odpowiednim ER . Ja używam taniej lunety SVbony SV406P . Z okularem 4mm czyli powiększenie ponad 100 x uzyskuję akceptowalny obraz w dzień i przy obserwacjach astronomicznych .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14