Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: RobertO
Pią 11 Lip, 2008
wybrane modele. prosze o pomoc w doborze odpowiedniego
Autor Wiadomość
markes1987 
Nowy

Wysłany: Pią 11 Lip, 2008   amator szuka wskazowek na temat sprzetu fotograficznego

Witam wszsytkich zajmujacych sie fotografia,zarowno amatorow jak i doswiadczonych profesjonalistow :D
Zaczne moze od tego,ze jestem poczatkujacym amatorem,ktory przygode z swiatem zdjec rozpoczal juz kilka lat temu mimo,ze z takim aparatem,ze nie mozna bylo za bardzo na nim ze tak powiem poszalec.. takie nieco lepsze amatorstwo z mojej strony rozpoczelo sie jakos ostatniej jesieni kiedy to tata dla wlasnych potrzeb zakupil Sony DSC-H3/S i od tego momentu fotografia zaczyna mnie coraz bardziej krecic.. :) dlatego tez pragne miec coraz wieksza wiedze na temat zdjec,programow do przerobki fotek i oczywiscie coraz lepszego sprzetu fotograficznego,czyli w kilku slowach zeby moc z jakims czasem robic fotki coraz to lepszej jakosci :)
Gromadze sobie pomalutku pieniazki,gdyz teraz szukam czegos co bedzei moglo mnie jeszcze bardziej zadowolic.. W ostatnich dniach szperam wiec po necie za nowym aparatem(swoja droga jesli ktos moze to prosze o rozjasnienie mi czym sie roznie cyfrowka od ap. kompaktowego..moze to smieszne pytanie,ale jeszcze jestem tak naprawde zielony jesli chodzi o sprzet i zdjecia).. przejrzalem juz kilkadziesiat modeli,ale wczoraj ta liste skrocilem do kilu wybranych.. Chce zakupic dobry aparacik w przedziale cenowym 1400-2100zl. i jak narazie podam kilka modeli na ktorych skupilem najwieksza uwage i prawdopodobnie ktorys z nich bede chcial wybrac..
1.Olympus E-510 (temu aparatowi jak narazie najwiecej sie przygladalem)
2.Nikon D50
3.Sony A200
4.Canon PowerShot S5 IS
i teraz prosba do tych,ktorzy w dziedzinie fotografii maja wieksze lub mniejsze doswiadczenie i ktorzy znaja te modele.. Ktory z tych modeli robi wg. Was najlepsze wrazenie i rzeczywiscie ma dobra cene w przelozeniu na jakosc.. Jesli pominalem jakis model warty uwagi to tez prosze podac swoj typ :)
Troche sie rozpisalem,ale nie chce kupic na slepo aparat,bo takie pieniadze to jednak nie mala suma,dlatego tez chce wybrac cos naprawde dobrego :)
Mam nadziejze,ze ktos ta wiadomosc przeczyta do konca i udzieli mi paru cennych dla mnie wskazowek.. Pozdrawiam serdecznie cale forum i do kolejnego sklikania :)

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 11 Lip, 2008   

markes1987 napisał/a:
czym sie roznie cyfrowka od ap. kompaktowego

To zalezy co kto pod "cyfrowka" rozumie. Kompaktowy aparat moze byc cyfrowy, podobnie lustrzanka (o nia pewnie Ci chodzi).

Jesli chodzi o wybor. Chcesz kupic raz a dobrze czy liczysz sie z tym, ze bedziesz rozbudowywal swoj stan posiadania? Czego najczesciej robisz zdjecia? Jakie sa warunki oswietleniowe?

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

wybacz że Ci nie pomogę ale swój aparat właśnie kupiłem w ciemno. chodzi mi o FZ18.
przyszedłem do sklepu, spojrzałem na półkę, poprosiłem o akumulator do FZ18, cyknąłem dwa zdjęcia po czym kupiłem :)
nawet 1 minutę się nie zastanawiałem.
moje zarobki są takie, że aparat kupiłem oczywiście na raty (całość wyszła mnie 1500zł).
rozumiem że 1000zł to niemałe pieniądze i chcesz z pewnością dokonać najlepszego wyboru.
polecam oczywiście odwiedziny jakiegoś fotojokera i mediamarktów w celu poużywania każdego aparatu który wymienileś. przede wszystkim liczy się jak będzie Ci sprawował się w rękach. co do możliwości technicznych to myślę że wypowiedzą się inni koledzy.
rzucę tylko okiem na kilka testów na stronach i zaraz coś dopiszę.
Co do cyfrówki a kompakta.
hmm..
Cyfrowe jest wszystko co zapisuje Ci na kartę. tak łopatologicznie można to wytłumaczyć. (hmm nie wiedziałem że słowo "łopatologicznie jest już wpisane w słownik firefoxa).
Kompakt natomiast odznacza się faktem, że nie zmienisz w nim obiektywu a bebechy w środku znacząco różnią się od lustrzanek cyfrowych.
Może tak:
najprostszy aparat to kompakt typu głuptak.
zazwyczaj mieści się to w kieszeni, masz 100000 x zoom cyfrowy a po jego włączeniu możesz włączyć lub wyłączyć lampę i zazwyczaj to wszystko. oczywiście fotografią się tym nie zajmiesz, ale jako prezent dla 10 letniej córki która lubi "pstrykać" - jest jak najbardziej pewny.
cena od 50zł do 2000 zł. średnia cena 300-700 zł.
później znajdziesz zaawansowane kompakty zwane hybrydami.
przypominają one lustrzanki, mają wiele zaawansowanych funkcji, ale brak w nim optycznego wizjera, często też brak mozliwości podłączenia innej lampy błyskowej czy choćby wężyka spustowego aby móc odpalać zdjęcia z pewnej odległości.
cena od 800 do 3000 zł - zazwyczaj spotkasz je w cenie 1000 - 2000 zł
dalej jak poszukasz to znajdziesz lustrzanki cyfrowe. są to już maszynki mniej lub bardziej profesjonalne. znajdziesz w nich zazwyczaj tylko ustawienia manualne, lub priorytety przysłon itd. duża ilośc osprzętu oraz wymienne obiektywy dają Ci zupełnie nowe możliwości w fotografowaniu. jeśli umiesz robić zdjęcia, z pewnością będą wychodzić Ci lepiej niż z kompaktów. jedynym mankamentem jest cena
od 1800 zł do (hmmm)... 15 000 zł ? zwykła lustrzanka z podstawowym kiepskim obiektywem to okolice 2200 zł.
resztę dopiszę później

edit:
Sprawdziłem Twoje propozycje i widzę same lustrzanki.
Nie wiem jak doradzą inni. Z pewnością do Nikona znajdziesz wiele dodatków.
Do sony alph dodatków jest sporo, ale podobno z jakością jest trochę kiepsko
pozostaje więc albo Olympus E-510 albo Canon PowerShot S5 IS.
Nie wiem czemu ale bardzo podoba mi się Canon. Może niech Panowie od Olka się wypowiedzą bo ja nie posiadam aż takich informacji.
Ładne porównanie systemów aparatów znajdziesz w nowym lipcowym numerze DigitalFotoVideo.
http://ww1.dfv.pl/tl_file.../lustrzanka.pdf

Amix 
Rozmowny

Ja polecamOlympus E-510/520 + ob. 14-42 + 40-150 http://www.cyfrowe.pl/apa...2-i-40-150.html
Naprawde dobra lustrzanka i dobre obiektywy kitowe.
Mialem krociutko FZ18, ale nie spełnił moich oczekiwań.

wulf 
Rozmowny

edmun napisał/a:
jedynym mankamentem jest cena
od 1800 zł do (hmmm)... 15 000 zł ? zwykła lustrzanka z podstawowym kiepskim obiektywem to okolice 2200 zł.

chyba masz trochę nieaktualne dane edmun bo "zwykłą" lustrzankę kupisz poniżej 1500 zł z obiektywem kitowym i to wcale nie najgorszym.
Właściwie wszystko jedno co kupi kolega, który pyta o poradę ale powinien sobie zarezerwować ze trzydzieści złotych na książkę typu "ekspozycja bez tajemnic"
E520 będzie jak najbardziej wskazany, teraz jeszcze do końca sierpnia wysyłają do każdej lustrzanki olympusa fajny dla początkujących kurs fotografii na DVD (wczoraj obejrzałem) Jak szkoda Ci kasy na 520 to 420 też jest fajny jeśli nie potrzebujesz stabilizacji obrazu. Używam go od miesiąca i jestem więcej niż zadowolony.

bladyrunner
[Usunięty]

W twojej sytuacji i z twoim budżetem najrozsądniejszym wyborem wydaje mi się Sony R1. Jest to najbardziej zaawansowana i dająca najlepszą jakość zdjęć hybryda jaka powstała, a co najważniejsze można ją dostać na allegro w granicach 1500 zł. Aparat ten pozwoli ci się nauczyć robić zdjęcia i sprecyzować swoje potrzeby, a po roku-dwóch sam będziesz wiedział co jest ci potrzebne i co ewentualnie kupić. W systemy nie ma się co pakować jak się nic o nich nie wie, a nawet jeśli kupisz kiedyś lustrzankę to zapewne pozostawisz sobie R! jako drugi aparat.

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

dobra to ja pomarudzę znów wybaczcie. A może tak wystarczyło jeden temat założyć? SIC!

Amix 
Rozmowny

Olympus E 510 też ma stabilizację i jest tanszy o okolo 200zl od E 520. Na dzień dzisiejszy nie opłaca sie kupować E 520, roznice nie wielkie, a w cenie spora.

markes1987 
Nowy

dzieki za odpowiedz chlopaki :)
MC szukam przede wszystkim czegos takiego na np. wycieczki w gory,na mazury,itd. Glownie poki co to interesuje mnie cos co bedzie dobre do fotografowania przyrody.. patrze tez na ta R1 i nawet tez robi wrazenie,lecz jesli o fundusze chodzi to chcialbym kupic juz nowy aparat,a r1 troche nie na moja kieszen jak narazie.. nie potrzeba mi od razu czegos powyzej 2000zl,a nowa R1 wlasnie powyzej tej ceny jest..
a mial moze ktos do czynienia z modelami,ktore wczesniej wymienilem??
i jaki program do przerobki zdjec polecilibyscie mi?? Z gory dzieki za odpowiedz

MC 
Temu Panu już podziękujemy

markes1987 napisał/a:
nowa R1

A to mozna jeszcze taki kupic?

bladyrunner
[Usunięty]

Wśród twoich pomysłów na aparat był d50, którego raczej też nowego kupić się nie da, a w przypadku R1 tak naprawdę nie ma znaczenia czy jest nowy, bo jego migawka jest inna niż w lustrzankach i się tak nie zużywa.

markes1987 
Nowy

Wysłany: Pią 11 Lip, 2008   a ja znalazlem nowe

no ja znalazlem na necie nieuzywana R1 i d50.. a wiece moze cos wiecej na temat tego Canona D50,Olympusa E-510 i PowerShota S5 IS??

markes1987 
Nowy

Wysłany: Pią 11 Lip, 2008   dzieki za dotyczasowe opinie do mojego postu

Edmun dzieki za obszerny komentarzyk i wyjasnienie na czym polega roznica miedzy cyfrowka a kompaktowym aparatem :) (nie chce mi dzialac strona,ktora podales :/)
FZ18 tez wydaje sie byc wartym uwagi,wiec tez troche poczytam.
Wulf na takiej ksiazce oszczedzac nie bede,bo napewno mi sie moze przydac skoro tak mowisz,a weidza o fotografii jak najbardziej sie przyda :D
420 odrzuce poki co,ale 510 i 520 tez przykuly moja uwage.. i tak jeszcze musze poodkladac troche kasy,zeby kupic ktory kolwiek.. ale czas jeszcze mam,wiec lepiej wiedziec wiecej przed zakupem,czyz nie :) a nie w ciemno kupywac :)
wiec dzieki WAm za dotychczasowe komenty i prosze o kolejne rady :) pozdrawiam

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Canona D50 :?: Chyba Nikona, ale nieużywanego :?: To jakiś rarytas co się w kącie magazynu zapałętał.

markes1987 
Nowy

Wysłany: Sob 12 Lip, 2008   

no o Nikona mi chodzilo oczywiscie,wiec sorki za pomylke.. Znalazlem jeszcze wczoraj ciekawa maszynke do robienia zdjec w kolorze,a chodzi mi konkretnie o Pentax K200 D
wogole to szukam czegos co dobrze przyblizy mi kolorystycznie to co widac w rzeczywistosci :)
Olympus E-520 rozni sie od E510 w sumie tylko tym,ze ma taki przyrzad w sobie co to przeciwdziala osadzaniu sie kurzu,wiec mysle,ze chyba lepiej bylo by dolozyc te 200zl na cos takiego.. Ale nic..poki co to nadal staram sie zacniesnic grupe aparatow ktore juz tutaj wymienilem na gora 3 modele,bo tak z 5,6 aparatow to ciezko sie na cos zdecydowac.. Wiec piszcie prosze co sadzicie na temat tego ktory aparat najbardziej bedzie mogl zobrazowac to co przyroda nam dostarcza :) pozdrawiam i zycze milego dnia :)
a teraz w Tatry!!! :D

Odpowiedz do tematu