Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jak w temacie - zastanawiam się nad zakupem którejś w wyżej wymienionych lustrzanek. Czytałam, że tak naprawdę różnice między tymi aparatami nie są aż tak duże, więc czy warto przepłacać? Na aparat mogę przeznaczyć góra 1600 zł.
Dodam, że od pół roku posiadam lumixa fz-18 i teraz chciałabym się 'przesiąść' na lustrzankę. Być może dla niektórych trochę za mało czasu upłynęło na zakup lustrzanki, ale ja po prostu zaczęłam zauważać, że mi ten aparat nie wystarcza. ;D
Fotografuję przede wszystkim: ludzi (często portrety), krajobrazy, naturę, makro.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 23 Cze, 2008
ja tam bym brał... d60, bo trzepaczke ma, natomiast jak szkieł zmieniać nie będziesz - d40, chyba że mpix Ci trzeba, to wersje z x bierz.
Na to nie ma jakiejś konkretnej solucji, jak dla mnie te aparaty są niemalże identyczne (z różnicą w postaci trzepaczki właśnie) - więc co to za różnica
MichalP - d80 do 1600 zł? no właśnie. niestety ale więcej pieniędzy nie posiadam.
Szczerosc za szczerosc - Pooszczedzaj jeszcze troche i kup cos lepszego. Korpus, jak korpus i d40 wystarczy, ale z obiektywow wybralbym juz cos ciekawszego, jesli zalezy ci na lepszej jakosci niz z tego kompakta. Mysle, ze nikkor 18-70 to minimum, ale jak dorwiesz sigme 17-70 HSM to jeszcze lepiej. Ewentualnie sprzedaj panasa, jesli jeszcze tego nie zrobilas.
No tak po prawdzie 1600 zł to trochę mało jak na aparat z obiektywem i jeszcze do tak szerokich zastosowań (portret, krajobrazy, makro)
Właściwie to wystarczy na - d40 + kit czyli 18-55 z VR - dobry standardowy obiektyw w sumie do wszystkiego chyba z wyjątkiem makro i dużych zbliżeń.
d60 + kit to już przekroczenie budżetu, chociaż w zestawie z tego co ostatnio widziałem nieznacznie.
kit do portretów niespecjalnie się sprawdzi - tu by się przydała fajna stałka, np 50 1.8 na początek aby nie nadwyrężać budżetu (ale wtedy na d40/d40x/d60 tylko ostrzenie manualne) i tu przychodzi z pomocą d80 - body nieco starsze od d60 ale niemalże równoletnie z d40/d40x ale za to z plusami (ostrzenie AF przy obiektywach bez silnika, większe i znacznie wygodniejsze, a o wygodę fotografowania przede wszystkim chodzi, bo zaręczam Ci, że fotografowanie nie sprawia przyjemności, gdy aparat jest niewygodny). W podobnej cenie jest Canon 450d - podobno z lepszym i wygodniejszym gripem, ale do Twojego budżetu bliżej by pasował 400d i kicik pszczeli.
Jeśli nie masz więcej pieniędzy to mam dla Ciebie dobrą informację. Możesz kupić sprzęt w RTV Euro AGD - z tego co wiem mają obecnie fajną promocję - 30 rat 0% nawet bez bzdurnych ubezpieczeń kredytu (które to ubezpieczenie skutecznie robi za oprocentowanie) wejdź na ich stronę a może nawet skusisz się na C40D za nieco ponad 100 zł miesięcznie.
MichalP, tylko, ze oni tam ceny maja dosyc wysokie. Patrzylem na Sigme100-300. U nich w ratach 0% place tyle, co w sklepie internetowym z normalnymi ratami, a wole zeby zaprzyjazniony sklepik zarobil niz wielka siec.
Ale nie wszystkie sprzęty są droższe o tyle aby zakup ratalny oprocentowany pokryć. To już trzeba sobie skalkulować.
Ja kupiłem swojego d300 za 4970 w ratach a obecnie najtaniej jest za 4650 czy coś koło tego więc przy tej kwocie różnica w zakupie raty oprocentowane/raty 0% powinna być sporo większa.
I nie chodzi tu o zarobek dla sklepu tylko samą możliwość kupienia lepszego sprzętu przy ogranicznoym budżecie. Co mi z tego, że mogę dać troszkę mniej lub więcej znajomym jak najprościej w świecie nie mam tych pieniędzy.
To gdzie reisha wyda swoje pieniądze na przyjemności to jej indywidualna sprawa. Osobiście nie mam znajomych którzy prowadzą sklep fotograficzny a znajomych reishi tym bardziej nie znam. Po prostu nie lubię za dużo wydawać i poradziłem to co wg mnie jest najbardziej ekonomiczne.
MichalP, ja sie z Toba zgadzam. Zaprzyjazniony=sprawdzony, dobry mniejszy sklep. Oczywiscie reisha sama zadecyduje. Ale akurat w opisanym przeze mnie przypadku Euro wychdozi drozej. Chociaz w niektorych przypadkach warto tam kupowac.
MichalP, ja sie z Toba zgadzam. Zaprzyjazniony=sprawdzony, dobry mniejszy sklep. Oczywiscie reisha sama zadecyduje. Ale akurat w opisanym przeze mnie przypadku Euro wychdozi drozej. Chociaz w niektorych przypadkach warto tam kupowac.
owszem, niektóre ceny mają całkiem przyzwoite a niektóre NIE (np 5D cały czas stoi tam za 7700, gdzie w innych sklepach już za 2000 zł taniej można kupić) ale tak jak pisałem w moim przypadku różnica 300 zł jest żadna. I również się z Tobą zgadzam, że fajnie mieć zaprzyjaźniony sklepik bo spokojnie można sobie sprzęt obcykać i w razie czego wybrać najlepszą sztukę ale to w przypadku jak się ma pieniądze. Ja mówię o spłatach ratalnych - tu nawet mały procent potrafi znacznie zwiększyć koszt zakupu dlatego radzę 0% jeśli już.
dziękuję wszystkim za rady, ale mam jeszcze jedno pytanie: czy w ogóle opłaca się kupować D60 (+ ob. 18-55mm i tylko ten jak na razie) jak do tej pory używałam lumixa fz-18? czy nikon da mi aż tak nieporównywalnie większe możliwości rozwoju niż ten panasonic? czy może poczekać jeszcze trochę i kupić lepszy sprzęt (np D80 + jakieś 2 obiektywy) ?
Proszę o rady, co mam zrobić, bo już sama nie wiem a nie chcę popełnić jakiegoś błędu, którego bym potem żałowała.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11