Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki kompaktowy aparat wybrać?
Autor Wiadomość
stasimon 
Nowy

Wysłany: Pon 07 Lip, 2008   Jaki kompaktowy aparat wybrać?

Witam

To moj pierwszy post na tym forum! :)

Zamierzam kupic aparat kompaktowy (bo z moimi funduszami pewnie nic lepszego nie kupie?) z duzym zoomem optycznym i stabilizacja optyczna. Chcialbym tez miec oprocz automatycznych trybow pelny manual. Do tej pory mialem Canona A60 wiec juz wiekowy aparat, ale chyba jak na poczatek do nauki w sam raz! Kwota jaka na aparat chcialem przeznaczyc to ok 1200zl jesli bym kupowal aparacik w Polsce (w UK aparaty sa tansze wiec pewnie taki jak w Polsce za 1600 w przeliczeniu na zlotowki bylby po 1200-1300zl?)

Nie znam sie za bardzo na aparatach, dlatego zadalem pytanie tutaj! Prosilbym o podanie kilku modeli z wyjasnieniem dlaczego akurat ten model i przykladowa cene o ile jest znana. Zaczalem czytac troszke tych testow ale nie widze jakiegos zestawienia a jak juz wspomnialem na aparatach sie az tak nie znam!

Bede wdzieczny za pomoc!

pzd.
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 08 Lip, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

sfinks 
Bywalec

Wysłany: Wto 08 Lip, 2008   

może dopłacisz ok. 200zł i kupisz lumixa fz50?
ma bardzo dobrą stabilizację, zoomować (12x) można na obiektywie, tak jak w lustrzankach,
obracany wyswietlacz, co prawda 2cale, ale to nie aż taki problem,
10mpixeli.

lub, bardzo dobry i niedrogi!, ok 1000zł
sony h9
8mpixeli, 10x zoom, dobra jakość zdjęć.

albo jeszcze lumix fz18, podobny, tylko zoom ma 18x, cena też ok. 1000

[ Dodano: Sro 09 Lip, 2008 13:01 ]
a jeśli chcesz stosunkowo mały aparat. wybierz Canona Sx100 IS
10x zoom
8 mln pixeli
i tryby manualne są.
ok. 800zł

stasimon 
Nowy

Wysłany: Sro 09 Lip, 2008   

Na poczatku zastanawialem sie nad wyborem lustrzanki lub kompaktu. Do tej pory mialem starego dobrego Canona A60 ale juz czas na jego wymiane! Wydaje mi sie ze lustrzanka to za wysokie progi dla mnie, nauczylem sie sporo na tym A60 (ustawien manualnych) ale lustrzanka to chyba zbyt zaawansowana jest, zwlaszcza po takim kompakcie? Chyba dla mnie lepszy bedzie dobry kompakt! Czy moze sie myle?

Chcialbym fotografowac krajobrazy w gorach, nad morzem w UK. Czasami jakas wycieczka (muzea, katedry), impreza rodzinna. Czy LUMIX FZ16 to dobry wybor? Ma ponoc wg testow dobry obiektyw i duzo ustawien, jednak martwi mnie matryca i szumy od Iso400 w gore! Ale ma tez duze powiekszenie co akurat tez jest dla mnie wazne!

Pzd.

qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

To Lumix ma model FZ16 :roll: :wink:

Wydaje mi się, że skoro Twierdzisz, że nauczyłes się dużo ustawień manualnych, to lustrzanka nie będzie za wysokim progiem ;) zwłaszcza, że i lustrzanki mają tryby "zielone" i auto dla mniej zaawansowanych użytkowników ;) a nie ograniczają "wbudowanym na stałe" obiektywem jak kompakty i hybrydy :)

sfinks 
Bywalec

sony h9 oblookaj.

Kokos 
Nowy

Wysłany: Nie 13 Lip, 2008   

A Nikon P80 ? Po 1100 PLN teraz stoi - pare czasopism branzowych wzielo go po lupe ostatnio i spisal sie calkiem dobrze. Z tego co wiem najlepsza oplacalnosc pod wzgledem jakosci i ceny. Nie ma megazoomow (hybryd) bez wad - zawsze cos, ktos znajdzie...powaga. Nikon P80 jest teraz w scislej czolowce rankingu i jak wiem od kolegi z Olimpusa to nawet zajmuje 1 lub 2 miejsce pod wzgledem sprzedazy w ostatnich tygodniach.
Ja moge polecic go uczciwie kazdemu na poczatek przygody z fotografia (pomijajac lustrzanki oczywiscie).
Pozdro

sfinks 
Bywalec

Wysłany: Pon 14 Lip, 2008   

ja bym nie inwestował w P80.... no ale jak kto woli...
nie wiem czy to dobre żródlo, ale może ten ranking coś Ci da

http://rankingi.chip.pl/i...p?s=p&t=40&v=10

Kokos 
Nowy

Wysłany: Wto 15 Lip, 2008   

Ranking w CHIP-ie jest troche "wygiety" bo jak tu Kodaka Easyshare Z812, Canona S5IS i Sony H3 porównywac do Nikona P80 - chyba cos nie tak z kolejnoscia Panowie...
Obadaj sobie: http://www.pcworld.pl/art...z.cyfrowka.html
albo kup lipcowy numer, tam Nikon jest najbardziej oplacalnym zakupem
Pozdro

sfinks 
Bywalec

Wysłany: Wto 15 Lip, 2008   

no masz racje, ale coś może dać; )

Odpowiedz do tematu