Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
karty CF Sandisk-którą wybrać
Autor Wiadomość
lsuliga 
Początkujący

Wysłany: Wto 05 Wrz, 2006   karty CF Sandisk-którą wybrać

Od niedawna jestem posiadaczem Canona EOS 30 D. Teraz jestem na etapie wyboru karty pamięci i mam mały dylemat-nie wiem czy kupić szybszą ale o mniejszej pojemności tj Sandisk Extreme IV 2 GB czy może wolniejszą ale z wiekszą pojemnością tj Sandisk Ultra II 4 GB.Proszę o opinie w tej sprawie. Pozdro gorące Lukas S

P.S. A jeszcze jedno nie wiecie może gdzie można ściągnąć instrukcje do EOSa 30 D w języku polskim?

Reklama

fotokrak 
Uczestnik

Wysłany: Nie 11 Mar, 2007   

a dlaczego akurat sandysk? a może lexar albo kingston?
extrim III to transfer x40.
wszytko zależy co focisz, jeżeli potrzebujesz bardzo dłuugie serie zdjęć to aby bufor był jak najszybciej opróżniony nie ma co się zastanawiać extrimIV lub coś z najszybszych kinstonów, jeżeli serie są sporadyczne i nie przekraczają wielkości bufora aparatu to prędkość praktycznie nie ma znaczenia, każda z obecnie sprzedawanych nadaje się i zapewne ważniejsza jest pojemność.

o instrukcje popytaj na forum http://www.fotoik.pl tam są magicy sam też ktoś z tamtąd mi podrzucił do D400 bo canon polska za powershot S1 zaśpiewał mi 100zł wiec o D400 już nie pytałem, żenada

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Nie 11 Mar, 2007   

fotokrak napisał/a:
a dlaczego akurat sandysk? ....
extrim III to transfer x40.

A skąd masz takie informacje? Zanim coś napiszesz to radzę to najpierw sprawdzić. Szybkość Extreme III jest kilka razy wyższa. Nawet jej poprzedniczka czyli Ultra II miała szybkość x66. Extreme III ma całe x133 czyli 20 Mb/s. Wystarczająca prędkość dla każdego współczesnego aparatu, szczególnie amatorskiego.
Ostatnio ceny SanDisków tak spadły, że nie opłaca się kupować Kingstonów a niezawodność z pewnością większa. Lexar jest bardzo ok., niestety na naszym rynku dużo mniej dostępny.

adp007
Bywalec

Wysłany: Pon 12 Mar, 2007   

MM napisał/a:
...Ostatnio ceny SanDisków tak spadły...

BTW: 1G Extreme III za 100zł
2G za 150zł czyli może być ;)
:)

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pon 12 Mar, 2007   

Ja kilka dni temu kupiłem 4 GB Extreme III za całe 250 zł :lol: I do tego jeszcze mam kod do Capture One

fotokrak 
Uczestnik

Wysłany: Czw 29 Mar, 2007   

właśnie kupiłem 2 sztuki Sandisk Extreme IV 4GB, powiem tylko tyle, że poza programem do odzyskiwania danych z karty i eleganckie etui faktycznie dostajemy niesamowicie szybką kartę, szybkość jest niesamowita, gdy robie serią w JPG L to dopiero bufor przepełnia się po 41-44 klatce! (canon 400D)
Ostatnio zmieniony przez fotokrak Pią 30 Mar, 2007, w całości zmieniany 1 raz  

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pią 30 Mar, 2007   

Tak z ciekawości... zrób serię RAW + JPG i zobacz po ilu fotach się zapcha.

fotokrak 
Uczestnik

haha! Tak z ciekawości zrobiłem to jako pierwszy test :) ))
Sam RAW 12,
RAW+JPG 10,
w tym formacie po zapchaniu bufora, następne zdjęcie wykonało po około 6 sekundach z tym ze złapało od razu dwa strzały.

w JPG czas oczekiwania na następne dwa strzały to 4-5 sekund.
Pomiar dokonałem trzymając cały czas spust i patrząc na sekundnik na komputerze.
I żeby nie było, :wink: zegar synchronizowany z serwerem samego Bila G
:lol: :wink:

jeszcze dopiszę co do cen, no cóż w sklepie faktycznie koszt bardzo wysoki, bo SD EX III 4 GB kosztuje 99 funtów, 2GB IV kosztuje 68 funtów natomiast, IV nie było w popularnym tutaj sklepie i nie jest też dostępna onlain ale cos około 200funtów, ja zapłaciłem za dwie karty 60 funtów ale kupiłem je oczywiście w honkongu.
A teraz dobra wiadomość właśnie znalazłem i to wcale nie w japoni czy w chinach a na amazon.co.uk

- 8GB SD EX IV za ..... 130 funtów!
dla tych co lobią dużo a nie koniecznie hiper szybko:
- 16GB SD EX III za ....165,50 Funta

więc ceny lecą milutko w dół....

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Ja bym był już super wdzięczny, gdybyś ten sam test mógł powtórzyć z kartą Extreme III o tej samej pojemności i w takiej samej specyfikacji. Wtedy byśmy mieli pogląd na skuteczność tych nowych kart.

fotokrak 
Uczestnik

hm, wiesz kupiłbym ale chyba by mnie kobita z domu wekspediowała :) )) nie mam EX III, pozostałe moje karty to Lexar zwykłe Sandyski Kingstony
najszybszą jaka miałem i mam do tej pory jest Lexar Premium 1GBx80

seria do zatkania
JPG 59 zdjec 5-6 sekund postoju
RAW 12 zdjec i 5-7 sekund postoju
RAW+JPG 10 zdjec i 6-7 sekund postoju

jesze raz zrobie test Ex 4 bo zaskoczyła mnie wydajność Lexara, tym razem wyłacze AF i tak samo 1/4000 F4,0 Iso 800 za każdym razem kasuje zdjecia z karty.

seria do zatkania
JPG 59 zdjec 5 sekund postoju
RAW 12 zdjec do postoju i 4 sekund postoju
RAW+JPG 10 zdjec i 5-6 sekund postoju

HA! wygląda na to że ograniczenia prędkości są po stronie aparatu a nie karty, już x 80 jest wystarczająco szybką kartą (hehe zabrałem sobie część radości ) :roll:
jedyna różnica na korzyść Sandyska była taka że nie zająknął się w czasie serii natomiast lexar x80 w połowie miał lekką zadyszkę i wypadł z rytmu na jedną klatkę, oraz mam wrażenie ale nie jestem wstanie tego zmierzyć ze na lexmarku powtarzalność zdjęć jest nieco wolniejsza wolniejszy rytm...
Podsumowując EX IV można traktować jako kartę na przyszłość być może będą pasowały do jakiś kamer Video, lub może w pełnej klatce była by większa korzyść
w Canon 400D wystarczające są karty x80, ale w fotolabie "prestiż mniejszy :wink: :lol: hahahaha

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Dzięki, o taki info mi chodziło. Ale mam jeszcze jedną prośbę i ta powinna dać resztę odpowiedzi na moje wątpliwości. Weź Extreme IV i Lexara i "zatkaj" ich bufory. Od tego momentu nie rób już zdjęć tylko włącz sekundnik i patrz na miganie czerwonej lampki. Jak przestanie migać to znaczy, że bufor jest już pusty, zanotuj wtedy w jakim czasie to zrobił. To będzie jednoznaczny test szybkości danej karty w danym aparacie (choć bardziej oczyszczania bufora, ale zawsze coś). W 5D bufor na Ultra II zgrywa się 28 sekund a na Extreme III 20 sekund. Ta ostatnia jest niby dwa razy szybsza czego po czasie zgrywania jakoś nie widać. Zobacz u siebie jaka będzie różnica.

fotokrak 
Uczestnik

wiesz tak myślałem o tym pomiarze ale juz mi się nie chciało :) ))
Może jak zjem obiadu kolacje i nie pójdziemy na kolacjo drinki to pomierzymy :) )
tak mi się wydaje że porostu jest to już wina canona, zresztą akurat ja nie mam ale pierwsze Sandiski EX IV wyszły z tego co pamiętam z dedykowanymi czytnikami które miały gwarantować maksymalny transfer do komputera

\ok,
zapis
karta Sandysk IV
JPG 17 sekund
RAW 15 sekund
raw + jpg 16-17 sek

Lexar Premium x80
JPG 15-17 sekund!!!!!!
RAW 16-17 sekund
raw + jpg 20 sek

Pomiar powtarzałem po 3 razy, ale trzeba pamiętać ze w trybie jpg jest zrobione znacznie więcej zdjęć do przepełnienia

myrha 
Uczestnik

Wysłany: Wto 30 Paź, 2007   

Witam!
Stoję przed wyborem karty pamięci do Canona 30D. Robię dużo serii (zdjęcia sportowe) więc zależy mi na szybkości zapisu jak i szybkości opróżniania bufora. Rozważam SanDisk CF Extreme III 4GB lub to samo tylko Extreme IV 4GB. Chciałem zapytać czy opłaca się dołożyć do Extreme IV czy w ogóle ten aparat wykorzysta prędkość Extreme IV??

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 30 Paź, 2007   

Jak robisz zdjęcia sportowe seriami to zakochasz się w Canonie 40D, do tych celów warto go wymienić. Przy takim buforze to nawet Extreme III daje radę :wink:

myrha 
Uczestnik

Wysłany: Sro 31 Paź, 2007   

MM napisał/a:
Przy takim buforze to nawet Extreme III daje radę :wink:

Masz na myśli bufor 30D czy 40D?? 30D to szczyt moich możliwości finansowych tak że o 40D nawet nie myślę :) Wolał bym żeby, jak to napisałeś, nie dawała radę ale żeby nie ograniczała możliwości aparatu...Jak Extreme IV ma coś przyśpieszyć to wole do niej dołożyć...Czyli co w końcu?

Odpowiedz do tematu