Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 21 Sty, 2011 Odpowiednik '50tki' dla Canona
Witam.
Ciekawi mnie taka sprawa: dużo jest zwolenników słynnej"50tki", a w przypadku cyfry powinno to być raczej jakieś 30-35 mm. Teoretycznie w każdym z największych systemów (Canon, Nikon) znajdę obiektywy o takich ogniskowych, o różnych parametrach. Mnie interesuje jednak tzw. "budżetowy" odpowiednik 50tki. I tak Nikon popełnił jakiś czas temu interesujące 35mm 1.8, w cenie do strawienia dla amatora. Zamienniki firm trzecich to już większy wydatek (np. taka 30stka Sigmy). Natomiast u Canona wypatrzyłam jedynie 35 2.0, jednak już w cenie nieco wyższej niż w przypadku Nikona. No i jasność też mniejsza, jak to w szerokim kącie (dobrze myślę?). No i opinie takie sobie
Zastanawiam się więc co może wykombinować osoba z ograniczonym budżetem oraz skłonnością do Canona i odpowiednika 50tki? Czy nie znam jakiegoś obiektywu, który spełnia te założenia? Albo Canon zamierza wreszcie zrobić coś takiego jak Nikon 35 1.8?
Rozważam oczywiście obiektywy z autofocusem, manualne zabawy to inna historia
Spokojnie, czlowiek jak troche porobi zdjec to zrozumie, ze 50tka jest przereklamowana.
Heh, ale chyba rzeczywiście jest standardowa. Ani wąska, ani szeroka. I zazwyczaj mniejsza gabarytami nawet od kitowych obiektywów, więc jak dla mnie to niegłupie rozwiązanie na okoliczności kiedy liczy się mała masa sprzętu
B o g d a n napisał/a:
A jakie są dokładnie założenia?
Max 750 zeta?
To przyjemne założenie A znając realia drugi próg akceptacji postawiłabym na 1000zł.
jaad75 napisał/a:
A 28/1.8, nie spełnia? To jest niemal idealna standardowa ogniskowa dla APS-C Canona...
Hemera, 28F2.8 tanio, ale lepiej już łyknąć zuma 2.8 i zakresem 17-50 (vide Tamron) 28/1.8 USM to jest taki all around. Jak się założy do trzycyfrowego Canona i zdejmie uchwyt pionowy, to robi się prawie jak Praktica z Pentakonem 30 lat temu
Skąd się wzięła magia 50-tek?????. Otóż, nie jestem ekspertem, ale fotografią zajmuję się amatorsko mniej lub bardziej od 25 lat. (ja piernicze to już tyle czasu). Dawno, dawno temu, czyli w latach 80- tych i wcześniej, praktycznie wszystkie aparaty sprzedawane były z obiektywami 50 mm, które ani nie przybliżały, ani nie oddalały rzeczywistości. (wyjątki były, choćby Zenit on miał 58 mm). Od 50 w dół był szeroki kąt, od 50 w górę teleobiektyw (zoomów prawie nie było, bo były ciemne i ciężko był ustawić ostrość w pomieszczeniu, AF był na usługach wojska) . Potem się wszystko zmieniło, z chwilą wejścia cyfry. 50 -tka przestała być standardem bo zmieniła się matryca, a młoda fala fotografów porzuciła stare nauki i schematy. 50-tka odeszła na bok. I jeżeli dawno temu, nie było fotografa, który nie miałby i nieużywałby 50- tek, to teraz nawet u profesjonalistów to się często zdarza. U Canonierów magia 35 i moda na szerokie kadry przebiła stary standard, w wspaniałe obiektywy portretowe 85 mm pobiły rozmycie tła 50-tki. Dodatkowo, wszystko się wymieszało poprzez matryce, APS-C, APS-H, FF, DX, 4/3 i pieron wie co jeszcze. Firmy zaczęły używać dziwnych oznaczeń (na początku nawet na kompaktach było napisane ekwiwalent np. 28-108, a teraz jakieś 8-20 mm) i zamiast ilości mm tj. mocy teleobiektywu to n. 20-krotny zoom, ale od czego liczony od standardu NIE, od swojej najszerszej części. W związku z powyższym pytanie nieznających się Ile razy przybliża???????. UFF, ale namieszałem, za mocą zrobiłem sobie kawę. Nie zanosi się aby to się zmieniło, bo wchodzą nowe systemy. Firmy, jak widać olewają 50-tki, tylko SIGMA wypuściła nową 50/1,4 (żałuję, że nie kupiłem miałem odłożoną dobrą sztukę) a resztę, to konstrukcje stare lub starsze i wcale nie najwyższych lotów, nawet 50 L ma dużo wad. A co dla standardów APS-C w Canonie, no to trzeba cofnąć się o 20 lat do 28/1,8, bo firma twierdzi, że nie jest potrzebny.
When SLRs (or rather: system cameras) became widely availably to a large number of amateur photographers, the makers of these systems had to select one lens that they could sell as a standard set together with the camera. Following the logic of economics, it had to be one that could be made well for little money. 50 mm lenses fit these criteria perfectly. They typically are focused by extension (simple mechanism), don't require aspheric elements (simple lens element shapes), they don't require elements made of glass with anomalous dispersion (simple materials), and they're not zooms (fewer elements and simpler mechanism). It's easy to make a really good and fast 50 mm lens for little money. Also for this reason, the 50 mm standard lenses are often among the best lenses of one maker's lens lineup. That's why most 35 mm cameras came with a 50 mm lens until recently. The makers could have also selected 40 mm or 55 mm as the standard, but 50 mm probably looked more “even”.
Wysłany: Sob 22 Sty, 2011 Re: Odpowiednik '50tki' dla Canona
Hemera napisał/a:
..dużo jest zwolenników słynnej"50tki", a w przypadku cyfry powinno to być raczej jakieś 30-35 mm.
Czy aby na pewno? Pięćdziesiątaka tak samo odwzorowuje rzeczywistość dla pełnej klatki, jak i dla matryc APS-C. Na mniejszej matrycy ta rzeczywistość jest tylko trochę obcięta z boku i trochę z góry.
Pięćdziesiątaka tak samo odwzorowuje rzeczywistość dla pełnej klatki, jak i dla matryc APS-C. Na mniejszej matrycy ta rzeczywistość jest tylko trochę obcięta z boku i trochę z góry.
Ogniskowa niczego nie odwzorowuje. "Odwzorowanie rzeczywistości" jest wynikiem kąta widzenia i odległości przedmiotowej. Obietywem standardowym, jest obiektyw o ogniskowej równej przekątnej klatki - dla formatu 135 jest to obiektyw 43mm (50-tka została standardem z czysto ekonomicznych względów), dla APS-C Canona prawie 27mm, dla DX nieco ponad 28mm. Jesteś na forum ponad 2 lata - miałeś wiele okazji, by poznać chociaż takie podstawy.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 22 Sty, 2011
Cytat:
Jesteś na forum ponad 2 lata - miałeś wiele okazji, by poznać chociaż takie podstawy.
eeee tam, są tacy co mają podobny staż, postów 10X tyle a wypisują, że 50tka na aps-c to już tele a np. taki nikkor 50/1.8 to wybitnie dobry obiektyw (przyznam że, to "wybitnie" trochę mnie rozbawiło) .... mnie tam mało rzeczy dziwi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10