Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
Wykonuje zdjęcia do stron internetowych typowo reklamowe noclegi, restauracje.
Jestem raczej amatorem. Wiele terminow poznałem dopiero tutaj.
W tej chwili potrzebuje aparatu + obiektywu, ktory dobrze spisywałby się w pomieszczeniach czasami dość małych(łazienki). Co radzicie kupić?
Zależałoby mi aby taki zestaw też fajnie służył w terenie, mieszkam w gorach i lubię robić zdjęcia ze szlaków.
Apartat gdyby miał obrotowy LCD lub uchylny to byłoby nieżle i w miare szybkie wykonywanie serii zdjęć.
pozdrawiam
mogłem czegos nie dopisać ale obrotowy lcd-ek w lustrzankach to ma:
-olek E3
-sony A350
-lumix L10
potrzebujesz czegoś z szerokim kątem, jeżeli foty miałby być tylko na strony internetowe, to bardziej polecałbym ci kompakta z obrotowym lcd-ekiem i szerokim ekwiwalentem ogniskowej na poczatku ......niestety nie ma uniwersalnych rzeczy ....szkiełka do lustrzanki, które miałby szeroki kąt to wydatek rzędu paru tysia pamietając, ze do szkła trzeba podpiąć jeszcze jakieś body.
Napisz ile możesz przeznaczyć na to kasy....
Dzięki za opinię.
Prawdopodobnie kupie H-50 + konwerter szerokokatny chyba ze proponujesz cos innego.
Co do lustrzanki to myslalem nad kasa ok. 4.000zl bo i tak pojdzie na raty.
Sigma 10-20 czytalem opinie to niezly obiektyw, ale czy dobrze spisuje sie w krajobrazach i pomieszczeniach?
Ewentualnie jakie body do tego?
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 05 Sie, 2008
h-50 jak sie nie myle ma 31mm na poczatku, pewnie bardziej proponowałbym canona s5 ale on na poczatku ma 36mm za to ma ruchomy lcd. Chyba rzeczywiscie lepiej H50 ale on jak sie nie myle nie ma ruchomego lcd. Jeżeli nie potrzebujesz ruchomego lcd to moze olek SP-560 .
Co do lustra to jakbyś chciał tą sigme 10-20 podpiąć do canona to, może używany 30D lub nowy 450D, wtedy spokojnie zmieściłbyś się w 4k. Tylko pamiętaj o takim szczególe (a raczej istotnym fakcie) jak światełko tej sigmy 4.0 -5.6 w ciemnych pomieszczeniach będziesz musiał błyskać lampą lub zastanowić się nad czymś jaśniejszym jak stałka sigmy10mm 2.8.
Zerknij na tą stronę i sobie po oceniaj, znajdziesz tam różne foty na różnych konfiguracjach szkło+puszka
No własnie światło w sigmie widziałem słabiutkie.
Jaki inny szerokokątny ma lepsze osiągi, słyszałem ze canon ma fajny szeroki.
Jutro jade do Krakowa coś przeglądnąć i może kupić, czy jakieś dobre punkty sprzedaży?
Jaki inny szerokokątny ma lepsze osiągi, słyszałem ze canon ma fajny szeroki.
Jeżeli zależy Ci na świetle to powinieneś pomyśleć o Tokinie 11-16 f2,8 (tu masz test http://www.photozone.de/Reviews/overview). Ja też ją chciałem wziąść ale ostatecznie wybrałem szkło od razu pod FF, światło zaczyna sie od 4,5 i w pomieszczeniach to nie wygląda zbyt ciekawie, dodatkowo lampa wbudowana rzuca cień -w sumie to obiektyw rzuca cień. Poza tym, warto ją trochę przymknąć wtedy ostrość istotnie wzrasta, ale wówczas w pomieszczeniu gdy jest mało światła mocno trzeba podnieść iso lub też użyć statyw. Podejrzewam, że z sigmą 10-20 będzie podobnie.
kozidron napisał/a:
stałka sigmy10mm 2.8.
Ale to jest rybie oko. Chyba, że o taką perespektywę właśnie chodzi.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 05 Sie, 2008
zakopiec,
Słuchaj a może aż tak szeroko nie potrzebujesz.......bo jak się zastanowić, taka fota pokoju to chyba 18mm na APS-c powinna złapać nawet całkiem spory kadr jak umieścisz body w okolicach parapetu (no chyba ze to nie pokoje tylko cele...hehe... ), nawet jak łazieneczke z prysznicem robisz..to chyba przy otwartych drzwiach z obiektywem w kierunku pomieszczenia.
Nie miałem okazji robić nią zdjęcia, ale w testach jak na szeroki kąt wypadła całkiem dobrze nawet na f2.8, na photozone dostała całkiem dobre noty, tu masz wątek w którym wypowiedział się jej użytkownik http://forum.optyczne.pl/...=3817&start=15, niemniej gdyby nie zależało mi na szkłach pod FF to na pewno bym tą Tokinę kupił.
Do tej pory robiłem kompaktem H1 Sony - nawet polubiłem go. Dokupiłem do niego konweter 0.7x i cos tam szerzej łapie ale jakość zdjęć raz jest bardzo fajna a czasami kicha straszna.
Nawet nie wiem ile ten konwerter dawał czy to było 30mm czy 25mm. Nie jestem oblatany.
Dzieki za namiar na tokinę, poczytam jescze przegladne zdjecia nią wykonane i jutro zdecyduje się juz w sklepach.
[ Dodano: Czw 07 Sie, 2008 20:11 ]
No i byliśmy w Krakowie popatrzeć obejrzeć potrzymać i popstrykać.
Nie kupiłem jeszcze nic bo co sklep to inne opinie.
Jedno jest pewne, moj wybor padnie na
1. E-3 ze względu na LCD uchylny i profesjonalny sprzet
lub.
2. Canon 40D świetnie leży w dłoni.
40D miałem okazję oglądać bo testowac to ja jeszcze nie potrafię z Sigmą 10-20 /f4 i tokiną o podobnych parametrach i Sigma chyba lepiej (szerzej łapie).
Który sprzet wybralibyście do pracy z szerokokatnym obiektem i ewentuanie jaki obiektyw do E-3.
40D miałem okazję oglądać bo testowac to ja jeszcze nie potrafię z Sigmą 10-20 /f4 i tokiną o podobnych parametrach i Sigma chyba lepiej (szerzej łapie).
Na pewno sigma szerzej łapie, bo Tokinę pewnie miałeś 12-24. A te dwa mm na cropie to dość sporo (na dolnym zakresie).
Doszło cudeńko, ciężkie ale piękne. Teraz będę uczył się obsługiwać.
Bardzo Wam dziękuje za pomoc.
Juz teraz widzę, że wspólnie wybraliśmy świetne rozwiązanie.
Napewno moje pytanie będą pojawiać się w innych działach liczę na pomoc.
Sam postaram się w miarę doświadczenia pomagać innym
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 12