Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 13 Sty, 2009 jaki obiektyw do Canona 40d?
Witam
Po godzinach spędzonych na forum dotyczących następcy mojego C400d przyszedł czas na obiektyw. W najbliższym czasie zakupuje Canona 40d ale samo body. W tej chwili mam obiektywy C10-22, C18-55kit, oraz C70-300is. Jako że kit idzie na sprzedaż chciałbym dobrać coś pomiędzy 10-22 i 70-300. I tu jest dylemat czy kupić z 17-85is czy z Tamronem 17-50, a może Sigma 17-70? Głownie fotografuję krajobrazy ale tu raczej używam szerokiego kąta. Chciałbym coś co będę mógł użyć zarówno w terenie jaki i w pomieszczeniach, kościołach, portretach. Troche zniechęciły mnie opinie dotyczące 17-85 ale sam nie wiem, używałem kita 18-55 i jak dla mnie robił świetne zdjęcia (ostre). Jeżeli ktoś może mi podpowiedzieć który z nich jest godny uwagi będę wdzięczny.
tylko ja 17-40 nie brałem (nawet o nim nie wspomnialem) pod uwagę ze względu na cenę oraz to iż mam szeroki kąt do krajobrazów, szukam czegoś uniwersalnego wnętrza (kościoły, budynki). Chyba nie warto sprzedawać 10-22 by kupić 17-40? czy się mylę?
Rainbow6, to zależy... Jeśli planujesz kupić w najbliższym czasie pełną klatkę, to warto. Inaczej, to już nie tylko nie warto, ale i bez sensu
Jeśli potrzebujesz czegośo niezłego, w niskiej cenie i uniwersalnego: Sigma 17-70/2,8-4,5
Za trochę więcej Tamron 17-50/2,8. Na niepełnej klatce całkiem szeroko, a stałe światło + zakres ogniskowych czyni go bardzo uniwersalnym.
Jeśli chcesz wydać dużo więcej, kup C 17-55/2,8, stałe światło + stabilizacja + szybki AF. (mam i nie żałuję ani złotówki)
Ja bym pomyślał o 24-70/2.8. Pięknie wpisze się w brakujący zakres ogniskowych, a po przejściu na FF dalej będzie służył, tym razem oferując szerszy kąt niż 17-40 na APS-C.
W zasadzie jedyna poważna wada tego szkiełka to cena.
17-40 bardzo dobrze spisuje się na APS-C (świetny obiektyw do krajobrazów), jeśli będziesz odczuwać silne braki między 40 a 70 mm możesz sobie je uzupełnić tanią (lub droższą) 50 tką.
Nie wiem czy Rainbow6 zamierza się przesiąść na pełną klatkę ale co dopiero kupił 40D.
Panowie proponujecie zacne szkiełka ale trochę z innego zakresu cenowego(chociaż 17-40L ma najbliżej-cenowo do wymienionych przezRainbow6 ). Osobiście zdecydowałbym się na sigmę 17-70 ale jeżeli trafi się na przyzwoity egzemplarz to tamron będzie lepszy ze względu na walory optyczne i stałe światło, w sumie najbardziej w tamronie razi aberracja chromatyczna wyższa niż w sigmie i brak serwisu w razie niemca jak coś się z kasztani.
Rainbow6, zdecydowanie odradzam ci 17-85IS ze względu na ciemnice i wady optyczne, w tym zakresie cenowym bezpieczniejszym kompromisem będzie sigma, chyba że masz możliwość wybrania dobrego egzemplarza tamrona.
Ja wybralem sigme ze wzgledu na budowe, uniwersalnosc i nie naganną optyke....teraz tylko w kolejce zostal mi 17-55 f/2.8 is ale sigme jak najbardziej polecam, lecz jezeli wybralbys tamrona to u Cichego...na all...
Pozdro!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11