Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 24 Lip, 2008 Najlepszy kompakt do max 3 tyś
Panowie chciałbym prosić o pomoc i trochę mi doradzić. Właśnie sprzedałem P80 i chciałbym kupić coś lepszego, mniej szumiącego, przy słabszym oświetleniu, zastanawiałem się nad lustrem ale z aparatu będę korzystał ja i żona a dla niej najlepszy był by automat, choć nie powiem ze dla mnie też, bo na ustawieniach manualnych się nie znam, więc lustrzankę wykluczam, nawet dlatego, że się na tych obiektywach nie znam i to co piszecie, jakieś cyferki z oznaczeniami to dla mnie ciemna masa. Więc pozostaje mi kompakt, tylko jaki? Zdjęcia będę robił portretowe i jak mi sie potomek urodzi to jego będę fotografował, co ważne aby w pomieszczeniu z lampą czy bez aparat nie szumiał i zdjęcia były ostre, zoomu troszkę też by się przydało ale nie wymagam aż strasznie wielkiego. Może ktoś zapyta dlaczego sprzedałem P80, otóż dlatego że zachwycały mnie zdjęcia na zewnątrz a w pomieszczeniach nie za bardzo, a chcę dziecko mieć czym fotografować. Zastanawiałem się nad FZ18 bo dużo piszecie na jego temat ale nie mam żadnego zdjęcia nawet z tego aparatu. Prosił bym o podesłanie mi jakiś fotek z tego aparatu na maila tylko nie zdjęć makro bo to mnie najmniej interesuje, raczej krajobrazy i w pomieszczeniach jak wypada w trudniejszych warunkach oświetleniowych
Darecki2005@poczta.fm
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 25 Lip, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Darecki2005, lustrzanki możesz używac tak samo jak zaawansowanego kompaktu, każde lustro ma tryb pełnej automatyki, a i programy tematyczne się znajdą, tylko jakośc zdjęc będzie o niebo lepsza. Każda porządna hybryda też ma manualne ustawienia, których podobnie jak w lustrzance nie wykorzystasz. Naprawdę warto się zastanowic nad amatorskim lustrem.
Jeśli chodzi o kompakty, same pochwały (prawie) słyszałem o Sony R1. Ma świetny optycznie obiektyw, a nawet nie szumi aż tak tragicznie. Jest natomiast dosyc duży. Niestety trudno go teraz znaleźc. Musiałbyś zobaczyc na allegro.
kompakt i niskie szumy w wiekszych czulosciach? to tak jak sucha woda kolego
po pierwsze mala matryca z gesto upakowanymi pikselami zawsze bedzie szumiec a to jest to co spotkasz w kompakcie
wiec teoretycznie masz 3k i interesuja cie niskie szumy? wiec d3 i d700 odpadaja :p ale poszukaj w tej cenie czegos z matryca cmos i mala gestoscia pikseli
chociaz watpie zebys znalazl cos rozsadnego bo to sa drogie aparaty
a jak ma miec ccd to cie zmartwie firmy nie ida w zmniejszanie szumow tylko w pakowanie wiekszej liczby pikseli
roznica miedzy tymi dwoma to taka ze ten pierwszy co link ma do testu to typowy kompakt a drugi to lustrzanka ale maja te same matryce jedyny minus kompakta to to ze nei ma zooma a do lustrzanki jest obiektyw z zoomem 11
tania lustrzanka - Nikon d40 z kitem VR i jechane. Cena kompakta, jakość lustrzanki. 6mpix wystarczy. Starsze Canony entry level też nie są złe 350/400d
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 24 Lip, 2008
MichalP napisał/a:
Nikon d40 z kitem VR i jechane.
Nie Pradwa jest taka - tym zestawem nie wymieciesz, chodzi o zakres - wymięka przy kompaktach. Ale..
Za 3k kupisz akuratnie: Nikon d60 + 18-200VR -> to będzie idealny zamiennik kompakta - dobre auto, przyjemne, intuicyjne. Tylko LV nie ma (ale ma za to super duzy wizjer... relatywnie super duży )
Tak sie spodziewałem ze bedziecie namawiac na lustro, sam bym chciał ale trochę sie wacham. Nie miałem nigdy z tym styczności. No jesli juz bym kupował lustro to bym trochę nagiął tą cene moze do 4 tys. Zebym miał jeszcze jakies zdjęcia dla porównania z lustra a kompaktu to juz by mi trochę łatwiej było, bo te na forum nie są pełnowymiarowe zazwyczaj.
A co do tego aparatu sigmy, to miał ktoś z nim styczność? wie jak foci w praktyce? bo te testy to jakoś nieufne są w 100%
Tak sie spodziewałem ze bedziecie namawiac na lustro, sam bym chciał ale trochę sie wacham. Nie miałem nigdy z tym styczności. No jesli juz bym kupował lustro to bym trochę nagiął tą cene moze do 4 tys. Zebym miał jeszcze jakies zdjęcia dla porównania z lustra a kompaktu to juz by mi trochę łatwiej było, bo te na forum nie są pełnowymiarowe zazwyczaj.
A co do tego aparatu sigmy, to miał ktoś z nim styczność? wie jak foci w praktyce? bo te testy to jakoś nieufne są w 100%
testy nieufne? a co w nich wzbudza twoja nieufnosc?
ender napisał/a:
ale on chcial cos niskoszumiacego to te sigmy chyba ciekawsze
ender ja znachor az taki nie jestem ale przy zakupie p80 sugerowałem sie testami i byłem trochę tym rozczarowany po zakupie, a zgadywanie i kupowanie metodą prób i błędów jest troche nieopłacalne
no to na: d60 + 18-200VR Ewentualnie, jak Cię stać: d80 +... ale czy d80 auto ma takie dobre?
ender ja znachor az taki nie jestem ale przy zakupie p80 sugerowałem sie testami i byłem trochę tym rozczarowany po zakupie, a zgadywanie i kupowanie metodą prób i błędów jest troche nieopłacalne
a byly to testy z tego portalu?:P
nie musisz im wierzyc sprawdz se specyfikacje matrycy cmos z razadko upakowanymi pikselami to jakby znamionuje niskie szumy
Nie to gdzies na zagranicznych stronach a i wypowiedzi uzytkowników były pochlebne, a może ja za bardzo wybredny jestem, siedze i ogladam lustra na allegro i jeszcze cos bym wybrał ale z tymi obiektywami gorzej ajjjjjjjjj
od szukania i czytania to ludzie staja sie szumofobami jak to ktos na tym forum pisal wiem bo sam sie taki stalem ale jest na to recepta albo kupisz cokolwiek i bedzie to takie samo jak kazde inne albo wybierzesz z glowa
a jezeli chodzi o wybor z glowa to naprawde radze ci sie zastanowic bo twoje kryterium to szumy i albo sie go bedziesz trzymal i wezmiesz sigme albo je olejesz i wtedy masz niezly wybor jak np jakis nikon z matryca 6mpix lol
ps ja widze ze ta sigma ma swoje wady jak chociazby to zdejecie czerwonych tulipanow ktore wyszly... rozowe ale kazda rzecz ma swoje plusy i minusy
a ten kompakt sigmy ma duzo wad to pewnie lustrzanka tez tyle ma
Conclusion - Cons
Desaturated and 'flat' JPEG output
Some chroma noise even at base ISO, lots of it at higher sensitivities
Unreliable White Balance (and poor color in low light)
Generally very slow, very long read/write and processing times
Unimpressive shutter lag
Continuous mode only allows three shots per burst
Very slow Auto-Focus
Auto Focus gives up completely very quickly in low light (and there is no AF help light)
28mm fix focal length limits applications (but you know that before you buy)
Lens prone to flare (using the optional lens hood helps)
Red channel clipping
Low resolution screen that is also prone to reflections and smearing
Preview and playback view are both inaccurate (but in different ways)
Low refresh rate results in slightly jerky live preview image
Preview image turns monochrome in low light
Longwinded menu structure, few external controls (plus almost redundant zoom buttons)
Black writing on black buttons hardly readable
Battery life not impressive, indicator not very precise
Underpowered Flash, slightly unreliable flash exposure and slow flash recycling
No live histogramm
No highlight warning in review mode
Image parameters cover only small spectrum
Low quality video recording
Gridlines cannot be diplayed in Manual Focus mode
Quite heavy vignetting at F4
You can't shoot RAW and JPEG (only one or the other)
No macro mode
Highest sensitivity only ISO 800
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11